SMHI medger – kan ha gett fel information till svenska folket

2024 01 05

När kökaoset i Skåne uppstod på onsdagen rådde orange varning i det drabbade området.

Det är den näst högsta varningsnivån som SMHI använder och expertmyndigheten varnade uttryckligen för allvarliga följder i trafiken.

Men varningen kan ha varit otillräcklig.

Istället borde eventuellt röd varning, den högsta nivån, ha utfärdats.

Det framhåller nu SMHI i efterhand.

– Det kan mycket väl ha varit så att det kanske skulle ha varit en röd varning, utifrån konsekvenserna, säger en av institutets meteorologer Charlotta Eriksson till P4 Malmöhus.

Måste utvärdera

Om SMHI verkligen gick ut med en för svag varning går dock inte att svara på just nu.

Det måste en intern undersökning visa.

– Vi kan inte säga det än, utan vi gör en utvärdering och det gör vi av alla våra varningar, säger Charlotta Eriksson.

För att en röd varning skulle ha utfärdats krävs dock att trafikproblem riskerar att drabba ett större område, en faktor som kan ha spelat roll.

Avgörande information

På sin hemsida konstaterar SMHI att varningsinformationen är avgörande för att kunna vidta rätt åtgärder vid besvärligt väder.

Varningsnivån berättar hur allvarliga konsekvenser som väntas, framhåller väderinstitutet.

Mellan onsdagen och torsdagen beräknas omkring 1 000 bilar ha fastnat i bilkön på E22 och många av dem satt fast i sina bilar i närmare ett dygn innan de kom loss.

Kräver möte med Trafikverket

Efter snökaoset på den skånska europavägen har reaktionerna varit kraftfulla, både från allmänhet och politiker.

Thomas Morell (SD), vice ordförande i trafikutskottet, kräver att riksdagen kallar till sig Trafikverket för att myndigheten ska kunna svara på varför det blev så illa som det blev.

– Jag ska fråga dem “hur i Jösse namn kan det här inträffa”? säger han till Ekot.

Inte över

På fredagsmorgonen är problemen på E22:an fortfarande inte över, även om alla bilister som vill har evakuerats.

Vägen håller fortsatt stängt och prognosen om en öppning klockan 04.00 idag har skjutits fram till klockan 13.

Arbetet pågår på plats, men skadorna på mitträcket var större än vad vi hade befarat och ett nytt betongfundament kommer behöva grävas ner, säger Trafikverkets presskommunikatör Angelika Knutsson till Aftonbladet.

Foto: G. Shalan

Text: Redaktionen


Krogkedja har börjat stänga restauranger – “Kan inte driva vidare”

2024 07 23

En asiatisk krogkedja stänger nu på håll för att rädda övrig verksamhet.

Det var i en lokal på Kastellgatan i Göteborgs innerstad som den asiatiska krogkedjan Dubbel Dubbel först såg ljuset för över ett årtionde sedan.

Efter snabb expansion är läget nu tuffare för kedjan.

Förra året stängde man en av restaurangerna i hemorten Göteborg, och nu kommer uppgifter om att flera restauranger har fått problem.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Gått i konkurs

Dubbel Dubbels restaurang i Lund har gått i konkurs, och man försöker just nu sälja krogen på Simrishamnsgatan i Malmö.

För att rädda övrig verksamhet säljer man restaurangen i Malmö, efter att ha stängt flera restauranger under såväl pandemin som nu.

– Vi har brottats länge med Lund och gjort vad vi kan för att få det att vända. Efter pandemin har det varit kämpigt och sedan har det varit inflation, höjda hyror och råvarukostnader, Dubbel Dubbels vd John Wigelius till Sydsvenskan.

“Kan inte driva vidare”

I Lund blev situationen för svår, och man har inte längre möjlighet att fortsätta vara verksamma i staden.

– I Lund har det inneburit minskade besök och nu har vi hamnat i den situationen att vi inte kan driva restaurangen vidare.

Började i Göteborg

Dubbel Dubbel inledde verksamheten i Göteborg för över tio år sedan och har sedermera expanderat till flera olika städer.

– Fyra vänner hade den gemensamma drömmen om att sprida glädje med kinesisk kokkonst, storslagna smaker och personlig service, förklarar kedjan om resan.

– När den lilla lokalen på Kastellgatan i Göteborgs innerstad blev ledig kunde Dubbel Dubbel se ljuset.

Många företag

Dubbel Dubbel är sannerligen inte det enda företaget som har hamnat i problem.

Det framgår av myndigheten Tillväxtanalys statistik för juni.

– Konkurserna i juni berörde 2 854 anställda, en ökning med 67 procent jämfört med juni 2023. 

– Ur ett historiskt perspektiv var antalet anställda berörda av konkurser högt i juni 2024. Jämfört med motsvarande månad tidigare år var antalet berörda anställda i juni 2024 det högsta sedan 2013.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Fick 45 miljoner kronor för att skapa ny mat – går nu i konkurs

2024 07 24

Ett välkänt varumärke i foodtech-branschen går nu i konkurs.

Under den senaste tiden har många olika bolag i alla möjliga branscher fått det så pass tufft ekonomiskt att de tvingats lägga ner.

Nästa företag som får slå igen dörrarna är foodtech-bolaget Tebrito.

Tebrito, som hade fabrik i Dalarna, har arbetat med att utveckla alternativ till konventionell mat för att minska koldioxidutsläpp och etablera en mer hållbar matkedja.

Det rapporterar sajterna Impact Loop och Breakit.

“Tyvärr inte fungerat”

Bolaget grundades år 2016 och har sedan dess tagit in totalt 45 miljoner kronor.

Processen har gått ut på att odla mjölmaskar som ett proteinalternativ.

Nu går dock bolaget i konkurs.

– Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning, förklarar grundaren Nils Österström för Impact Loop.

– Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen.

Miljonförluster

År 2023 omsatte Tebrito drygt en halv miljon kronor och gjorde ett förlustresultat på nästan 14 miljoner kronor.

Problem med skalbarhet bedöms vara en av faktorerna som ledde till konkursen.

För inte så länge sedan gick ett annat bolag i branschen omkull, Mycorena, som även de arbetade med proteinalternativ.

Godkännande av Livsmedelsverket

Mjölmaskar har de senaste åren fått godkännande av Livsmedelsverket.

– Insekter räknas som så kallade ’nya livsmedel’ och är än så länge ovanliga på den svenska marknaden, förklarar myndigheten.

– Insekter får bara produceras och säljas som livsmedel om de är tillåtna enligt regelverket om nya livsmedel, och de är bara tillåtna om de bedömts säkra att äta.

Dessa insekter är ok

Livsmedelsverket listar vidare vilka insekter som fått godkännande.

– De insektsarter som är tillåtna just nu är mjölmask, hussyrsa, europeisk vandringsgräshoppa, buffalolarv, drönarpuppor från honungsbin och svart soldatfluga. 

– Nyligen blev buffalolarv ett godkänt nytt livsmedel. Det nya godkännandet av buffalolarv i EU har lett till missuppfattningar och ryktesspridning. Precis som på annan mat ska det stå tydligt i märkningen att maten innehåller insekter och vilken insektsart det är.

Foto: A. Alhajj

Text: Redaktionen