IDAG TISDAG: SMHI lovar högsommarvärme i tre län

2023 08 08

Stormen Hans är seglivad och dröjer sig kvar.

Regnovädret slog till med stor kraft mot Sverige under slutet av helgen och påverkade privatpersoner, samhälle och infrastruktur hårt under måndagen.

Idag tisdag är det dessutom utfärdat röd varning – den högsta varningsnivån – i Västergötland, Värmland, Närke, Halland och Småland.

SMHI: "Vi blir blåsta"

Men mitt i ovädret finns det områden i Sverige som kan få njuta av några timmar med riktig högsommarvärme idag.

Varmluft är på väg in strax norr om Östergötland.

– Vi blir lite grann blåsta på den, säger SMHI:s meteorolog Magnus Nilsson Sangrud till Sveriges Radio om de områden som befinner sig strax söder om den inkommande varma luften.

Kan bli 25 grader

I stället är det tre län i de nordliga delarna av Sverige som kan få riktigt höga temperaturer idag på uppemot 25 grader under middagen.

– I Norra Norrlands kustland väntas högsommarvärme, framhåller Meteorologen Katarina Andersson i ett uttalande på SMHI:s hemsida.

Följande län omfattas av glädjeprognosen:

- Västernorrland

- Västerbotten

- Norrbotten

Det inkluderar bland annat städer som Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik.

"Skurar följer"

Men glädjen blir emellertid inte långvarig.

– Hack i häl på det varma följer dock ett stråk av skurar med åskinslag som under eftermiddagen letar sig in över södra Norrland och når norra Norrland till kvällen, meddelar Katarina Andersson.

VMA och stormstyrka

När det gäller stormen Hans lär det dröja ett par dagar till innan det vänder i resten av landet.

I Åre har det på morgonen gått ut ett VMA om översvämning i Susabäcken vilket medfört att stora mängder vatten forsar genom byn.

Och nere i Skåne väntas vindbyarna nå mellan 18-23 meter per sekund – vid kusten i nordvästra Skåne kan vindbyarna nå stormstyrka.

– Tyvärr är vi inte riktigt klara utan lågtrycket ligger kvar även under onsdagen. Det kommer vara ostadigt och de här tråkiga temperaturerna för att vara mitt i sommaren. Det är först från torsdag eller kanske framför allt från fredag som det kommer att vända lite, säger Magnus Nilsson Sangrud till SR.

Text: Redaktionen