SMHI går ut med stormvarning – “Det prickar Sverige”

2024 01 19

Södra Sverige hinner knappt hämta andan innan nästa busväder avlöser det senaste.

Under onsdagen vräkte snön ned i Sverige. Totalt gick SMHI ut med nio värdervarningar, varav flera av orange kaliber.

Flera regioner drabbades av flera olyckor och trafikstopp.

Och nu, ikväll fredag, är det dags igen för ett nytt oväder från väster som drar in över södra delarna av landet.

– Det såg först ut att inte komma in över Sverige alls, men nu ser det ut som det prickar Skåne, säger SMHI-meteorologen Marie Staerk till Ystads Allehanda.

Stormstyrka i byarna

Under fredagskvällen och natten till lördag väntas kraftiga mängder nederbörd i kombination med hårda vindar.

SMHI:s prognos är att det kommer att blåsa över 20 meter i sekunder längs kusterna och redan nu har myndigheten utfärdat gul varning för kuling för området mellan Sverige och Danmark.

Men den kraftigaste vinden kommer inte förrän på söndag eller måndag.

Då kommer blåsten att hålla stormstyrka i byarna.

– Vi ser upp till 25 meter i sekunden i vindbyarna, säger Marie Staerk och konstaterar att det lär bli besvärligt kommande dagar.

Berör även resten av Sverige

Hon får medhåll av kollegan Anna Belking på SMHI som informerar att lågtrycket inte bara berör södra Sverige, utan större delar av landet.

– På söndag-måndag passerar ett djupt och omfattande lågtryck åt nordost över landet med blåst och snöfall, i söder efterhand plusgrader och regn, framhåller hon i ett uttalande på SMHI:s hemsida.

Därefter stabiliseras vädret.

– Tisdagen ser ut att bli lugnare i södra halvan av landet med en del sol och mest uppehåll.

Kallade till möte

Inför snöstormen i onsdags gick inte SMHI ut med någon formell varning för Skåne, vilket institutet ångrade i efterhand.

– Det blev en felprognos, sade Marie Staerk till P4 Malmöhus igår.

Igår berättade även Fredrik Kronvall på SMHI att expertmyndigheten kallade till ett möte för att fatta beslut om varningar – och vilken färg det ska vara på dem.

– Vi får ta tag i det. Det kommer säkert komma ut någon form av varning, sade han till P4 Kristianstad.

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen