SMHI går ut med löfte till svenska folket
2023 09 08
En ny satellit, MTG-I1, är på plats 36 000 kilometer över jorden.
Från sin position ska den nya satelliten oavbrutet förse meteorologer, klimatforskare och allmänheten med bilder över jordens kontinenter och angränsande hav.
SMHI är en av flera aktörer som kommer att ta hjälp av satellitens material.
Lovar svenska folket
Nu går väderinstitutet ut med ett löfte till svenska folket, rapporterar SVT.
SMHI lovar att satelliten kommer att hjälpa väderinstitutets meteorologer att göra bättre och mer precisa väderprognoser, uppger tv-kanalen.
Detaljerad beskrivning
På sin hemsida framhåller SMHI att MTG-I1 innebär en avsevärd uppgradering jämfört med de satelliter som hittills ha använts för att övervaka vädret.
Den nya satelliten förväntas ge en betydande ökad nytta, både för framtagningen av väderprognoser och för klimatforskningen.
– Satelliten MTG-I1 ger en mer detaljerad beskrivning av atmosfären än sin föregångare.
– Ett par olika exempel är att vi nu bättre kommer kunna detektera tunna cirrusmoln och följa när sandstoft förflyttar sig från Sahara ut över Atlanten eller upp över Europa, säger Adam Dybbroe, forskare och satellitexpert vid SMHI.
Tidssparande
Med hjälp av MTG-I1 kommer meteorologerna även kunna följa stormarnas utveckling mer i detalj och i så gott som realtid, berättar Adam Dybbroe.
– Därmed sparas värdefull tid genom att de snabbt kan varna om svåra och farliga väderhändelser. Satelliten kommer även ha stor betydelse för forskningen om klimatet.
– Med MTG-programmet säkerställs kontinuiteten av långa konsistenta tidsserier som är vitala för klimatforskningen, framhåller meteorologen.
Fakta MTG-I1
- Samägs av Europas länder
- Kommer, liksom sina föregångare, att röra sig 36 000 kilometer över jorden i en geostationär bana. Det innebär att den går i en bana runt ekvatorn med en omloppstid på 24 timmar och alltid kommer att befinna sig över samma punkt längs ekvatorn.
- Den fösta datan beräknas börja levereras vid årsskiftet.
- Datan som SMHI tar ned från satelliten bearbetas och görs tillgänglig för prognosmeteorologer, klimatforskare och allmänheten via smhi.se.
Text: Redaktionen