SMHI flaggar för stort väderomslag

2024 06 07

Meteorologer flaggar för ett stort väderomslag

Maj och början av juni har bjudit på mycket sol och värme.

Efter en ostadig vår har sommarkänslan infunnit sig hos många svenskar.

Men nu ser vädret ut att slå om, enligt de senaste prognoserna.

Temperaturen sänks

I helgen infinner sig ett lågtryck, vilket ser ut att bli starten på en lite längre period av kallare och regnigare väder.

– Ett djupt lågtryck snurrar ute på Norska havet och kommer under helgen dra in över Sverige med regn och blåst, uppger SMHI:s meteorolog, Emma Rosengren.

– Jämfört med den senaste tiden blir det fortsatt svalt, och temperaturen sänks särskilt i regn, tillägger hon.

Regn och blåst

Under lördagen kan ett omfattande regnområde dra in över västkusten, samtidigt som sydvinden tilltar, enligt SMHI.

Regnet ser ut att börja bre ut sig över Götaland och Svealand under lördagskvällen och natten, för att därefter även nå sydligaste Norrland.

På söndagen kan det även bli blåsigt i Svealand och Götaland.

”Lågtryck behåller greppet”

Det är troligt att det lågtrycksbetonade vädret stannar kvar under en lite längre period.

– Helgens lågtryck behåller greppet om landet under början av nästa vecka och det blir fortsatt en del regn och temperatur runt 15 grader, kommenterar Emma Rosengren.

Under andra halvan av veckan är det osäkert om vädret stabiliseras eller om det blir fortsatt svalt och regnigt.

”Känsla av höst”

Enligt TV4:s meteorolog Ulrika Elvgren blir det nu en kyligare period under juni, och på vissa håll kan det till och med bli inslag av frost och minusgrader, i fjällen och i delar av mellersta Sverige.

– Man kan nästan få en känsla av höst. I alla fall på söndag när vi har ganska ihållande regn som faktiskt sänker temperaturen till under tio grader i Svealand och upp över södra Norrland, kommenterar Ulrika Elvgren.

Kylan kan komma att hålla i sig under en period, men sommaren är inte över, försäkrar TV4:s meteorolog, och tillägger att vi sannolikt kan vänta oss fler värmeböljor längre fram.

Text: Redaktionen


Skatteverket ska skicka ut 500 000 brev – “svara snabbt”

2024 06 11

Från och med idag implementerar Skatteverket en ny förändring.

Omkring 1,5 miljoner flyttanmälningar registreras hos Skatteverket varje år.

Men det har också vid vissa tillfällen blivit ett problem att folk skriver sig på någon annans adress. Det ska nu Skatteverket få bukt med genom att börja skicka ut brev till den som redan är folkbokförd på en adress ifall en annan person anmäler flytt till samma bostad.

– Det här är efterfrågat och kan förebygga fel, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket, i en kommentar.

500 000 brev

Av de drygt 1,5 miljoner flyttanmälningar som görs uppskattar Skatteverket att man kommer att skicka ut brev vid ungefär en tredjedel av dessa.

Och den som får brevet ska svara snabbt.

Tre arbetsdagar har man på sig. 

– Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt. Vi vill även uppmana den som flyttar att alltid vara ute i god tid med sin flyttanmälan, säger Cajsa Toresten.

Digitalt och på papper

Brevet om att någon anmält flytt kommer att skickas digitalt till den som har digital brevlåda.

– Skatteverket önskar snabb återkoppling, understryker myndigheten.

Har man inte det skickas istället brevet i pappersform med den vanliga posten. Vid det senare scenariot har man sex arbetsdagar på sig att svara istället för tre, eftersom pappersposten tar längre tid.

Det här gäller

Meddelandet kommer att skickas till en person i hushållet.

– Till den som bott längst på adressen, förtydligar Skatteverket.

Har de boende flyttat in samtidigt skickas brevet till den äldsta personen. Om det är flera personer som flyttar in kommer ett brev för varje person.

Det finns även exempel på situationer när inget brev skickas ut. Det gäller till exempel personer under 16 år eller om man har skyddade personuppgifter. Om den som hittills bott i bostaden själv har anmält flytt kommer inte heller något brev skickas.

Har utnyttjats av kriminella

Förändringen kommer efter att det tidigare bland annat uppmärksammats att kriminella skriver sig på andra personers adresser utan tillåtelse.

Exempelvis skrev sig en brottsmisstänkt person på en bostad som tillhörde ett äldre par i höstas.

När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, sade Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, till SVT vid tillfället.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


SAS-plan har träffats av blixten

2024 06 11

Ett SAS-plan som var på väg från Köpenhamn till Amsterdam har träffats av blixten.

Under resans gång träffades flygplanet av blixten, inte bara en, utan två gånger.

SAS bekräftar blixtnedslagen i en kommentar till danska BT.

– Det är sant att SK1549 träffades av blixten två gånger på vägen från Köpenhamn till Amsterdam. Planet landade i Amsterdam i tid och utan problem, uppger flygbolaget.

”Enorm smäll”

Den danska läkaren Imran Rashid var en av flera passagerare som befann sig ombord när blixten slog ner i flygplanet.

I ett inlägg på sociala medier berättar han om den dramatiska upplevelsen.

–  I dag satt jag på planet med min brorson Adam, på väg till Amsterdam för att föreläsa. Mitt i ett samtal om alla spännande planer som låg framför oss såg vi plötsligt en ljusblixt och sedan hörde vi en enorm smäll, skriver han och fortsätter:

– Lite senare hände det igen vid vänster flygmotor, och jag blev riktigt rädd. Piloten sa strax efter att allt var under kontroll, men att vi blivit träffade av blixten.

En stund senare landade SAS-planet i Amsterdam. Samtliga passagerare är oskadda.

Imran Rashid är skakad efter upplevelsen.

– Vi kom dit säkert, men jag känner mig skakad och skör inombords. Vi är helt enkelt för upptagna med att planera för allt vi en dag ska uppnå, så att vi helt glömmer bort att vara tacksamma för det vi redan har, framhåller läkaren och tillägger:

– Stanna upp och uppskatta allt som är bra i ditt liv. Inget vet hur länge vi har kvar det.

Blixten sällan farlig

Blixtnedslag i flygplan leder sällan till allvarliga konsekvenser.

Ett flygplan fungerar på samma sätt som en bil när det gäller åsknedslag. Skrovet, som är gjort av metall, leder blixten på utsidan så att de som sitter inuti inte skadas.

– Jag förstår att det är traumatiskt för dem ombord. Men flygplan är konstruerade för att klara blixtnedslag. Väldigt få nedslag leder till skador.

Det framhöll Stefan Christensen, utredningschef för civil luftfart på Statens Haverikommission, till SVT Nyheter efter att ett passagerarplan med 400 personer blivit träffat av blixten och tvingats vända på vägen till Turkiet.

Foto: B. Morgan resp SAS Group

Text: Redaktionen