SMHI flaggar för rekordväder – inte hänt på 200 år

2024 09 03

Nu drar en “försenad” värmebölja in över stora delar av Sverige.

Det står september i almanackan, men sommaren är verkligen inte över för det.

– Ny högsommarvärme med 25-30 grader i Götaland och östra Svealand, framhåller SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen om onsdagen i en färsk prognos.

200 år gammalt rekord

Under dagen kan temperaturen till och med klättra över 30 grader i södra Sverige.

Det vore i så fall en milstolpe av sällan skådat slag.

Faktum är att Skåne skulle kunna slå sin rekordnotering för september månad som dateras ända bak till 1826 när 31 grader uppmättes den 3 september i Lund, rapporterar Sydsvenskan.

Det 200 år gamla rekordet är emellertid svårbedömt eftersom mätningarna inte var liga noggranna då.

Tyvärr saknade dock flertalet stationer vid den här tiden tillräckligt bra skydd mot reflekterad solstrålning, varför det inte går att sätta upp någon uttömmande statistik över den här situationen, framhåller SMHI.

Formella rekordet: 50 år gammalt

Rekordet från 1826 är därmed ett inofficellt sådant.

Formellt nåddes Sveriges toppnotering för september hittills istället 1 september 1975 när 29,1 grader uppmättes i Stehag utanför skånska Eslöv.

Men den 50 år gamla rekordet kan alltså skjutas ned till en andraplats idag.

– Når vi bara över 29,1 då är det septemberrekord för Sverige, säger SMHI-meteorologen Klara Logren till P4 Malmöhus.

– Det är väldigt spännande att se om vi kan slå det rekordet

Fortsätter hela veckan

Högtrycket fortsätter att dröja sig kvar över landet ända in över veckoslutet.

– De sista resterna av frontzonen trängs undan norrut under torsdagsdygnet och följs sedan av stabilt och soligt väder i hela landet fram till och med söndag, även om dis eller dimma kommer bildas på många håll under morgontimmarna, förklarar Erik Höjgård-Olsen.

Inledningen på nästa vecka är i nuläget mer osäker.

– I nuläget väntas ett omslag till mer ostadigt väder med nya fronter som drar in västerifrån och tränger undan högtrycket österut, men när det sker är i dagsläget osäkert.

Foto: T. Sergej

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Vill skicka dansk till månen

2025 04 04

ESA hoppas på att få skicka en europé till månen, och en dansk uppges ligga bra till.

ESA står för European Space Agency, och en europeisk rymdmyndighet som samarbetar med amerikanska Nasa.

I Tyskland har ESA skapat ett konstgjort månlandskap där utvalda astronauter tränar inför ett eventuellt besök på månen, rapporterar DR.

Inför Nasas framtida månuppdrag hoppas man på att europeiska astronauter ska få följa med, och en dansk uppges ha goda chanser.

”Finns en liten chans”

Astronauterna tränas på LUNA Analog Facility i Köln, och dansken Andreas Morgensen är en av sju ESA-astronauter som tränas för att eventuellt kunna vistas på månen, enligt radiokanalen.

Det handlar om de så kallade Artemis-uppdragen, där Europa har ett avtal med Nasa och hoppas att europeiska astronauter ska få medverka, vilket de alltså tränar inför.

– Vi har ett fullt månlandskap, där man verkligen får känslan av att stå på Månens yta. Även dammet är så tätt som riktigt måndamm kan vara, säger Andreas Mogensen till radiokanalen.

Han berättar själv att det finns en chans att han får följa med.

– Jag är astronaut på ESA. Så det finns en liten chans att jag kan åka. Men det är många som är intresserade av det. Så nu får vi se. Det är också en fråga om det faktiskt finns platser för europeiska astronauter, säger han.

”Har erfarenheten”

Enligt projektledaren för LUNA, Jürgen Schlutz, är Morgensen en bra kandidat för att få följa med på ett månuppdrag.

– Han är den astronaut i gruppen som varit längst i rymden. Så han är definitivt i gruppen som kommer att passa för ett månuppdrag. Han har erfarenheten, säger Jürgen Schlutz.

– Så det finns absolut en chans, men mer kan vi inte säga i nuläget, tillägger han.

Inom ramen för Artemisuppdraget ska människor först kretsa runt månen en gång.

Men sedan ska astronauter även landa och gå på månen, enligt planerna. Nasa planerar även att ha en rymdstation som ska kretsa kring månen samt att bygga baser på månens yta, uppger radiokanalen.

Foto: NASA

Text: Redaktionen


HANDELSBANKEN VARNAR: Då blir börsfallet ännu större

2025 04 04

Stockholmsbörsen har rasat på fredagen, och nu varnar Handelsbanken för ännu större ras.

Oron har varit stor på börser runt om i världen efter Donald Trumps besked om omfattande tullar mot ett stort antal länder.

Bland annat har Stockholmsbörsen rasat med 4,2 procent på fredagen och haft sin sämsta dag på nästan fem år.

Nu varnar Handelsbanken för att det kan bli ännu värre.

Då blir börsfallet större

Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling tror att många har underskattat Trumps tullhot, vilket är ett av skälen till marknadens starka reaktion, säger han till SR.

Det var i onsdags som president Donald Trump gav besked om tullar mot ett 60-tal länder. Tullar som ska börja gälla den 9 april.

Och enligt Mattias Sundling kommer reaktionen att bli kraftig – om tullarna blir verklighet. Världen riskerar en ny lågkonjunktur.

– Om de blir det, och det blir en recession, så kommer börsfallet att bli större än så här, säger han till radiokanalen.

Förhandlingsvapen?

Handelsbankens aktiestrateg hoppas dock att tullbeskedet är ett spel från Trumps sida.

– Jag personligen tror inte att de här tullarna blir bestående, utan att det här i slutändan ändan är liksom ett förhandlingsvapen, och då tror jag egentligen inte att det ska behöva komma ner så mycket mer, säger Mattias Sundling.

Han hoppas att även USA:s regering inser att det vore ”överdrivet destruktivt” att driva igenom dessa tullar, och hoppas att USA är ute efter en förhandlingslösning.

– Om man tittar till exempel på USA, Mexiko och Kanada så har man ett exempel, Mexiko och Kanada undantogs ifrån de här tullarna i onsdags, och där finns ett avtal att bygga på, och jag tror att det är någon slags modell för hur det kommer att spela ut i de övriga regionerna också, säger han till radiokanalen.

Försenad återhämtning

Även den oberoende ekonomen Claes Hemberg uttrycker förhoppning att de långsiktiga effekterna inte ska bli så allvarliga som man nu fruktar, rapporterar SVT.

Han tror fortfarande på en svensk konjunkturåterhämtning, men att den blir försenad.

– Vi hade sett fram emot en konjunkturåterhämtning efter två tuffa år, och det ser ut som att den fortfarande kommer, men blir nog lite försenad, säger han till kanalen.

Det finns fortfarande många goda tecken i svensk ekonomi, menar Hemberg.

Därför är vi fortfarande i en relativt stabil situation, säger han till kanalen.

Foto: Handelsbanken Danmark, Wikimedia

Text: Redaktionen