JUST NU: Slut på prisutdelningar till kriminella artister

2022 06 29

Branchorganisationen Musikförläggarna kommer inte att dela ut pris till personer som är ”förövare eller gärningspersoner”.

Det meddelar organisationen i ett pressmeddelande. 

Beslutet kommer efter flera kontroversiella prisutdelningar de senaste åren.

Inte försvarbart

– Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld, säger Musikförläggarnas ordförande Kerstin Mangert. 

Förra året gick Musikförläggarnas pris för bästa låt till rapparen Dree Low.

Kort efter prisutdelningen dömdes rapparen till fängelse efter att ha rånat en kiosk i Akalla, Stockholm. 

Efter incidenten har organisationen tillsammans med externa jurister och hållbarhets- och inkluderingsexperter arbetat med att ta fram nya riktlinjer för utdelningen av Musikförläggarnas pris. 

De nya riktlinjerna kommer att införas till årets prisutdelning i november.

Kommer inte skilja på verk och person

Som första prisutdelare i Sverige har Musikförläggarna beslutat sig för att inte skilja på verk och person vid prisutdelningar.

–  Som en av de stora branschorganisationerna har vi ett ansvar att aktivt arbeta för att musikindustrin erbjuder en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla som verkar i den. Vi är stolta över att gå i bräschen för en hållbar musikbransch som värnar om yttrandefrihet och konstnärlig frihet, säger Kerstin Mangert.

Fakta Musikförläggarnas pris

  • Musikförläggarnas Pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners.
  • Priset instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare samt föra svenskt musikskapande framåt genom att främja och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik. 

Om Musikförläggarna

  • Musikförläggarna är musikförlagens branschorganisation.
  •  Som förlagens enade röst driver Musikförläggarna viktiga branschfrågor gentemot beslutsfattare, myndigheter, övrig musikbransch, media och allmänhet.
  • Att skapa förståelse för musikens värde och för upphovsrättens funktion och betydelse är en av Musikförläggarnas huvuduppgifter.
  • Källa: Musikförläggarna

Arkivfoto: K. Hernandez

Text: Redaktionen