SVERIGE: Skyttar jagade förrymda schimpanser

2022 12 14

Flera schimpanser rymde idag från sitt hägn i Furuviksparken. Två sköts relativt omgående medan jakten fortsatte på den tredje.

UPPDATERING: Strax efter 14.30 blev den tredje apan skjuten. Ytterligare en fjärde apa ska fortfarande vara på rymmen, uppger TV4 Nyheterna.

Hela den här situationen är tragisk på alla möjliga sätt. Det ska inte få hända. Vi måste ta fullt ansvar och utreda det här, säger Anna Troselius, informationschef på bolaget Parks and Resorts som som äger parken.

P4 Gävleborg kom sedan strax efter klockan 16 med en ny uppgift: fem schimpanser rymde och fyra har skjutits ihjäl.

En halvtimme senare var faran över då den femte apan tagits tillbaka till hägnet.

Hela händelseförloppet

Det var under onsdagen som djuren tog sig ut från den populära djurparken utanför Gävle, rapporterar P4 Gävleborg.

Räddningstjänst och polis kallades omedelbart till platsen för att assistera djurparkspersonalen i ett försök att fånga in de tre schimpanserna.

Nu har två av dem skjutit till döds, uppger samma radiokanal.

Insatsledare på plats

Inledningsvis bekräftade Furuviksparken enbart att en schimpans hade rymt.

– Vi är på plats med en insatsledare för att bistå parken med att lokalisera schimpanserna, säger Stefan Fröblom på Gästrike Räddningstjänst till Expressen.

– Vi fick larmet strax efter klockan 13.00 i dag. Vi har skickat en arbetsledare med en drönare för att hjälpa till att lokalisera aporna, tillägger han till Aftonbladet.

Jagar för att döda

Apan som fortfarande är på rymmen söks nu med hjälp av drönare som styrs av räddningstjänsten. Stefan Fröblom medger dock att det är ett svårt uppdrag där man måste förlita sig på hjälp från djurparken, som bäst vet hur man fångar in förrymda djur.

Enligt Anna Troselius är det dock lönlöst att försöka fånga in schimpanserna levande.

– Vårt första fokus är att ingen människa kommer till saka, säger Annika Troselius till Dagens Nyheter.

Riskklassen är hög och hela sju stycken skyttar letade efter aporna som var på fri fot.

Varningen: stanna inomhus

Djurparken uppmanar nu allmänheten att hålla sig inomhus till dess att schimpansen är oskadliggjord.

– Vi vill att alla ska hålla sig inne om aporna skulle komma utanför parken. Jag är i skarpt läge just nu och hinner inte prata, säger Natalie Magnusson, affärsområdeschef för djur och utbildning i Furuviksparken, till Aftonbladet.

Allvarligt läge

Natalie Magnusson konstaterar att situationen är mycket allvarlig och brådskande.

– Vi är i skarpt läge, jag svarar jättegärna på era frågor när jag ordnat upp det här, säger hon när samma tidning kontaktar henne igen.

Arkivfoto: M. Gatheca resp A. Roberts (djuren på bilderna har inget med djuren i artikeln att göra)

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen