Skyhöga dödstal för Rysslands armé – Andra Världskriget-nivå

2022 03 15

Ukrainas Väpnade Styrkor har tillfogat Rysslands armé enormt stora förluster.

Det uppger amerikanska myndighetskällor till CBS News. 

Sämre än väntat

USA:s underrättelsetjänst har prognostiserat utvecklingen mycket träffsäkert så här långt i Rysslands anfallskrig mot Ukraina och nu bedömer källorna att Putinregimens har lyckats mycket sämre på slagfältet än vad många bedömare först trodde. 

Andra Världskriget-nivå

– Väldigt, väldigt betydande förluster, säger myndighetskällan till CBS News.

Förlusterna jämförs till och med vara i nivå med vissa slag från Andra Världskriget enligt myndighetskällan.

– Mellan 5 000 och 6 000 ryska soldater kan ha dödats bara under de två första veckorna av Rysslands försök att invadera Ukraina, uppger CBS News.

Tiotusentals skadade

Då antalet skadade brukar vara tre gånger så många som antalet döda innebär det att det sannolikt rör sig om 15 000 till 18 000 skadade ryska soldater enligt TV-kanalen.

Eftersom Rysslands diktator tvingar in så många ryska soldater i Ukraina bedöms Ryssland trots de stora förlusterna sannolikt omringa Kyiv inom 1-2 veckor enligt myndighetskällorna.

Kanske 4 000 Ukrainasoldater

Ukrainas president gick på lördagen ut med att 1 300 soldater ut Ukrainas armé har stupat men USA bedömer att Ukrainas Väpnade Styrkor lidit större förluster än så.

Mellan 2 000 och 4 000 ukrainska soldater bedöms ha dödats. Bara i samband med de brutala ryska attackerna mot staden Mariupol skall 1 200  ha dödats enligt president Volodymyr Zelenskys presidentkansli.

Grym strategi

Putinregimens styrkor har gått över till en grym strategi som går ut på att bomba sönder Ukrainas storstäder utan någon som helst hänsyn till allmänhetens säkerhet.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att ryssarna till och med bombat ett barnsjukhus och förlossningssjukhus i Mariupol vilket ledde till tre dödade varav ett barn samt 17 skadade.

Vill ha lydstat

I samband med Putinregimens anfallskrig mot Ukraina med syfte att tvinga landet att blir en diktatur och lydstat så har Ryssland även  gått ut i hätska hot mot andra länder.

Betackar oss

Tidigare idag gick en talesperson för Rysslands regering ut och sa att om Sverige och Finland ansluter sig till Nato så kommer det att få ”allvarliga militära och politiska konsekvenser”.

– Vi betackar oss för den typen av uttalanden. Svensk säkerhetspolitik bestäms av Sverige. Ryssland har inget att göra med våra självständiga beslut, framhåller utrikesminister Ann Linde (S) till DN.

ANALYS

Varje enskilt liv är en ovärderlig gåva.

Domen mot Putin är och förbliver avgrundsdjup.

Foto: President of Russia's Office

Text: Redaktionen