Skyhöga dödstal för Rysslands armé – Andra Världskriget-nivå

2022 03 15

Ukrainas Väpnade Styrkor har tillfogat Rysslands armé enormt stora förluster.

Det uppger amerikanska myndighetskällor till CBS News. 

Sämre än väntat

USA:s underrättelsetjänst har prognostiserat utvecklingen mycket träffsäkert så här långt i Rysslands anfallskrig mot Ukraina och nu bedömer källorna att Putinregimens har lyckats mycket sämre på slagfältet än vad många bedömare först trodde. 

Andra Världskriget-nivå

– Väldigt, väldigt betydande förluster, säger myndighetskällan till CBS News.

Förlusterna jämförs till och med vara i nivå med vissa slag från Andra Världskriget enligt myndighetskällan.

– Mellan 5 000 och 6 000 ryska soldater kan ha dödats bara under de två första veckorna av Rysslands försök att invadera Ukraina, uppger CBS News.

Tiotusentals skadade

Då antalet skadade brukar vara tre gånger så många som antalet döda innebär det att det sannolikt rör sig om 15 000 till 18 000 skadade ryska soldater enligt TV-kanalen.

Eftersom Rysslands diktator tvingar in så många ryska soldater i Ukraina bedöms Ryssland trots de stora förlusterna sannolikt omringa Kyiv inom 1-2 veckor enligt myndighetskällorna.

Kanske 4 000 Ukrainasoldater

Ukrainas president gick på lördagen ut med att 1 300 soldater ut Ukrainas armé har stupat men USA bedömer att Ukrainas Väpnade Styrkor lidit större förluster än så.

Mellan 2 000 och 4 000 ukrainska soldater bedöms ha dödats. Bara i samband med de brutala ryska attackerna mot staden Mariupol skall 1 200  ha dödats enligt president Volodymyr Zelenskys presidentkansli.

Grym strategi

Putinregimens styrkor har gått över till en grym strategi som går ut på att bomba sönder Ukrainas storstäder utan någon som helst hänsyn till allmänhetens säkerhet.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att ryssarna till och med bombat ett barnsjukhus och förlossningssjukhus i Mariupol vilket ledde till tre dödade varav ett barn samt 17 skadade.

Vill ha lydstat

I samband med Putinregimens anfallskrig mot Ukraina med syfte att tvinga landet att blir en diktatur och lydstat så har Ryssland även  gått ut i hätska hot mot andra länder.

Betackar oss

Tidigare idag gick en talesperson för Rysslands regering ut och sa att om Sverige och Finland ansluter sig till Nato så kommer det att få ”allvarliga militära och politiska konsekvenser”.

– Vi betackar oss för den typen av uttalanden. Svensk säkerhetspolitik bestäms av Sverige. Ryssland har inget att göra med våra självständiga beslut, framhåller utrikesminister Ann Linde (S) till DN.

ANALYS

Varje enskilt liv är en ovärderlig gåva.

Domen mot Putin är och förbliver avgrundsdjup.

Foto: President of Russia's Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen