JUST NU: Skrev på för rysk klubb – stoppas från svenska landslaget

2022 03 31

Svenska Basketförbundet stänger av stjärnan Jonas Jerebko från landslaget efter att han skrivit på för ryska klubben CSKA Moskva.

Det bekräftar förbundet i dag via ett pressmeddelande.

Fört en dialog

– Som spelare i landslaget är man en representant för svensk basket, och naturligtvis också en person till vilken vi som organisation har en mänsklig relation. Av den anledningen har det varit centralt för oss att få en direkt dialog med Jonas Jerebko innan vi meddelar vår ståndpunkt, skriver förbundet och fortsätter:

– Efter denna dialog har vi tyvärr tvingats konstatera att det inte finns några förutsättningar för Jonas Jerebko att representera ett svenskt basketlandslag.

Skrev på kontraktet i går

Under onsdagen slog nyheten ner som en bomb i basketsverige. Den NBA-meriterade svensken kritade på ett kontrakt med huvudstadsklubben från Ryssland. Mitt under diktaturens pågående anfallskrig mot grannlandet Ukraina, som har lett till tusentals dödsfall, inklusive fler tusen civila dödsfall.

– Det är en ära att få komma till en så historisk klubb som CSKA, sa Jerebko i en officiell kommentar när övergången fullbordats.

Informerade inte förbundet

Svenska Basketförbundet blev tagna på sängen av beskedet. Jerebko informerade inte förbundet om den kontroversiella flytten.

– Självklart hade vi gärna blivit informerade innan ”avtalsläge”. Ingen på förbundet kände till det här, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till Sportbladet.

Skulle stoppat affären

Joulamo konstaterar att förbundet skulle försökt stoppa affären om de blivit informerade.  

– Ja absolut. Hade vi varit i en position där vi blivit tillfrågade om spel i ryska ligan under ett pågående invasionskrig mot Ukraina så hade vi avrått alla svenska spelare och sagt att det kan få den effekten att vi inte delar gemensamma värderingar, säger han till tidningen.

Foto: Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen