Skrämselhicka för S-MP

2021 09 23

I kväll kommer ett besked som kan ge S-MP-regeringen en rejäl kalldusch – Vänsterpartiet indikerar att man lutar åt att fälla höstbudgeten som presenteras i morgon.

Regeringen Löfven måste få med sig både Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar i spetsen och Centern med Annie Lööf i spetsen för att få igenom höstbudgeten som utgör Sveriges statsbudget för 2022.

Negativa signaler

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare fått positiva signaler från både V och C men ikväll kommer tydligt negativa signaler från Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson som meddelar att V:s krav inte är uppfyllda, rapporterar SvD.

V anser att satsningarna på kommuner och regioner inte håller måttet och partiet är också missnöjt över att höjd garantipension inte uppnåtts och att skattesänkningarna är för stora i relation till skattehöjningarna.

Ofinansierade skattesänkningar

– Det vi sett är att nedskärningarna tyvärr kommer att fortsätta, samtidigt som man föreslår rätt stora skattesänkningar på framför allt inkomst. Man finansierar inte det, så det urholkar välfärden, säger Ulla Andersson (V) till SvD och betonar att V bedömer att S-MP-regeringen ligger i underkant när det gäller att avbetala välfärdskulden och finansiera skattesänkningar så att inte välfärden urholkas.

Samtidigt är V positiva till satsningarna på sjukförsäkringen.

ANALYS

Det vore en katastrof för Regeringen Löfven om V fäller budgeten vilket sannolikt skulle leda till en ny regeringskris och förnyat politiskt kaos med mindre än ett år till valet. Det är i nuläget högst ovisst hur V kommer att göra:

▪Å ena sidan är V mycket positiva till satsningarna på sjukförsäkringen.

▪Å andra sidan är det ännu viktigare för V att göra kraftfullast möjliga markering om att partiet kräver ett aktivt samarbete för att kunna ge sitt stöd till S-MP-regeringen efter valet 2022. 

Viker inte ned sig

– Väljarna ska inte sättas på avbytarbänken igen. De – ni - förtjänar mer än så. Mandaten vi fått i demokratiska val kan inte användas av Socialdemokratin som röstboskap, som det passar dem. Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på, sa Nooshi (V) i sitt Almedalstal.

Allt pekar på att V inte kommer att vika ned sig. Partiet ska emellertid göra en helhetsbedömning av budgeten efter att den presenterats i morgon måndag och något definitivt besked om V godtar eller fäller budgeten väntas dröja ytterligare en tid.

Foto: Stefan Löfven, FB, resp. Vänsterpartiet

[yop_poll id="622"]

Akut uppmaning från Google: Till alla som använder Google Chrome

2024 05 17

Google har släppt en akut säkerhetsuppdatering till webbläsaren Google Chrome.

Det meddelar företaget på torsdagen.

Det är tredje gången på en vecka som Google tvingas åtgärda ett akut säkerhetsproblem i den populära webbläsaren.

Techjätten är fåordig om vad problemet handlar om och eventuella konsekvenser för användare.  

– Google är medvetet om att en exploatering för CVE-2024-4947 finns, skriver företaget i ett meddelande.

Det rör sig dock om ett allvarligt säkerhetshot.

Hotnivån är satt till hög, uppger tidningen Forbes.

Uppmanar användare

Den nya säkerhetsuppdateringen kommer automatiskt att installeras hos samtliga Google Chrome-användare.

Akutåtgärden har följande nummer: 124.0.6367.207/.208

 För att kontrollera att man tagit del av uppdateringen uppmanas användare vidta följande åtgärder:

Uppdatera Google Chrome manuellt eller kontrollera att den automatiska uppdateringen har tillämpats och starta sedan om webbläsaren.

Så uppdaterar du Google Chrome

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Har varnat för webbläsare

Sårbarheten som upptäckts är den tredje under en vecka som Google behövt korrigera.

Tidigare i år gick ett flertal forskare ut och varnade användare av Chrome på grund av stora mängder tillägg i webbläsaren som används aktivt efter installation för att söka sparade lösenord och stjäla dem.

En del, inklusive annonsblockerare och shoppingappar, har laddats ned flera miljoner gånger av användare världen över.

LÄS MER: Forskare varnar användare av Google Chrome

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 17

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen