Skrämselhicka för S-MP

2021 09 23

I kväll kommer ett besked som kan ge S-MP-regeringen en rejäl kalldusch – Vänsterpartiet indikerar att man lutar åt att fälla höstbudgeten som presenteras i morgon.

Regeringen Löfven måste få med sig både Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar i spetsen och Centern med Annie Lööf i spetsen för att få igenom höstbudgeten som utgör Sveriges statsbudget för 2022.

Negativa signaler

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare fått positiva signaler från både V och C men ikväll kommer tydligt negativa signaler från Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson som meddelar att V:s krav inte är uppfyllda, rapporterar SvD.

V anser att satsningarna på kommuner och regioner inte håller måttet och partiet är också missnöjt över att höjd garantipension inte uppnåtts och att skattesänkningarna är för stora i relation till skattehöjningarna.

Ofinansierade skattesänkningar

– Det vi sett är att nedskärningarna tyvärr kommer att fortsätta, samtidigt som man föreslår rätt stora skattesänkningar på framför allt inkomst. Man finansierar inte det, så det urholkar välfärden, säger Ulla Andersson (V) till SvD och betonar att V bedömer att S-MP-regeringen ligger i underkant när det gäller att avbetala välfärdskulden och finansiera skattesänkningar så att inte välfärden urholkas.

Samtidigt är V positiva till satsningarna på sjukförsäkringen.

ANALYS

Det vore en katastrof för Regeringen Löfven om V fäller budgeten vilket sannolikt skulle leda till en ny regeringskris och förnyat politiskt kaos med mindre än ett år till valet. Det är i nuläget högst ovisst hur V kommer att göra:

▪Å ena sidan är V mycket positiva till satsningarna på sjukförsäkringen.

▪Å andra sidan är det ännu viktigare för V att göra kraftfullast möjliga markering om att partiet kräver ett aktivt samarbete för att kunna ge sitt stöd till S-MP-regeringen efter valet 2022. 

Viker inte ned sig

– Väljarna ska inte sättas på avbytarbänken igen. De – ni - förtjänar mer än så. Mandaten vi fått i demokratiska val kan inte användas av Socialdemokratin som röstboskap, som det passar dem. Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på, sa Nooshi (V) i sitt Almedalstal.

Allt pekar på att V inte kommer att vika ned sig. Partiet ska emellertid göra en helhetsbedömning av budgeten efter att den presenterats i morgon måndag och något definitivt besked om V godtar eller fäller budgeten väntas dröja ytterligare en tid.

Foto: Stefan Löfven, FB, resp. Vänsterpartiet

[yop_poll id="622"]