Skrämmande uppgifter från Stockholm

2021 05 09

SVT Aktuellt 21 rapporterar i kväll om trängsel på restauranger och pubar i landets huvudstad och en hel del folk som till synes inte bryr sig ett skvatt om att det pågår en mycket allvarlig pandemi.

– När jag kollar in så är det ju folk. Trots att man har satt upp lappar så är det många människor liksom. Man trängs om platserna som finns. Jag tycker inte alls det är bra, säger pubbesökaren Michaela Pagonis, som valde att sitta utomhus istället, till SVT som rapporterar att var tredje restaurang, krog och kafé som granskats har fått anmärkning.

– När jag hör och ser det här så blir jag förstås ledsen för det här är ju precis sådana miljöer som vi vet kan skapa så kallade superspridarhändelser när man är många människor som träffas på ett trångt utrymme under en längre tid. Det kanske spelas musik så man talar högt. Och det här beteendet vill vi inte ha någonstans i samhället just nu med tanke på den allvarliga situation vi är i, säger professor Tove Fall till SVT.

– För mig är det här tecken på att det går inte riktigt ihop, säger Tove Fall.

Hon fick även frågan om Sveriges åtgärder är tillräckliga.

– Vi har också facit nu. Med det här åtgärdspaketet som kanske har varit tillräckligt tidigare under vissa perioder så räcker det inte just nu, säger Tove Fall till SVT.

ANALYS

Det är rent av skrämmande att det finns så många personer som överhuvudtaget inte tycks bry sig om att det rasar en livsfarlig pandemi som skördat snart 14 000 dödsoffer i Sverige. Det känns hemskt att Sveriges mycket hårt slitande sjukvårdspersonal får kämpa så otroligt hårt samtidigt som alldeles för många nonchalerar smittspridningen.

[yop_poll id="23"]