Tragiskt beteende av 15-åring mot polisen i kväll

2021 10 27

Flera polispatruller larmades när en 15-årig mopedist ställde till det rejält i Örebro i kväll.

Det började med att 15-åringen dök upp på sin moped och närmade sig en polisbil i centrala Örebro.

Visade fingret mot polisen

När 15-åringen kom närmare polisbilen så pekade han finger och bar sig allmänt otrevligt åt mot ordningsmakten. Hans provocerande beteende ledde till att polisen valde att ta upp jakten och följa efter honom.

Mopedisten visade inga tecken på att följa polisens anvisningar varpå polisen larmade fler polispatruller. Det blev också uppenbart att mopeden framfördes i betydligt högre hastighet än lagen tillåter.

– Vid det laget var det uppenbart att den aktuella mopeden var kraftigt trimmad, uppger Örebropolisen

Försökte sparka omkull MC-polisen

En moped kan välja smala flyktvägar för att undkomma en efterföljande polisbil och polisen valde då även att larma en MC-polis.

När motorcykelpolisen kom i fatt mopedisten så visade sig inte heller det hjälpa. Han vägrade att lyda order och mopedisten försökte istället angripa polisen.

– Vid flera tillfällen när motorcykeln och mopedisten ligger jämsides så försöker mopedisten att sparka polisen på motorcykeln för att få honom som det bedöms ur balans, uppger polisen.

Körde in i annan bil

Under polisjakten begick mopedisten en rad felaktigheter:

▪Körde mot rött

▪Körde in i en bil

▪Körde in på en innergård och ut på en gräsmatta

Men på gräsmattan blev det stopp för mopedisten då hand fordon fick sladd. Men han gav ändå inte upp utan försökte därpå fly till fots.

Begick en rad brott

Polisen hann dock ikapp pojken som kunde gripas. Nu misstänks han för följande brott:

🔺 Grov vårdslöshet i trafik

🔺 Våld mot tjänsteman

🔺 Olovlig körning

🔺 Trimmad moped

🔺 Ytterligare brottsmisstankar kan tillkomma

ANALYS

Om någon tror att det är ett enkelt pojkstreck så tänker man väldigt fel – det är betydligt allvarligare än så. Pojken har riskerat både sin egen och andra hälsa och liv med den olagliga framfarten. Och att överhuvudtaget peka finger mot en polis – hur kan en 15-åring ens få tanken att bete sig på det sättet?

Riskerar ett liv kantat av elände

Redan nu kan man konstatera att risken för att han får en mycket svår framtid och liv kantat av elände och problem är överhängande. Sådant här kan förfölja den skyldige under lång tid. Grannar, skolkamrater, lärare och bekanta – sådant här sprider sig lätt. Det blir jobbigt för hela familjen och kan leda till diverse följdproblem.

Insatser i ung ålder krävs

Det är tragiskt. Man värnar förstås om pojken och vill att han ska hamna på rätt köl igen. Han är ju bara 15 år och har hela livet framför sig. Samtidigt är frågan hur det kan gå så här långt. Var kommer denna unga man att befinna sig i samhället om 2-3 år.  

Mycket talar för att det är i väldigt ung ålder som insatser krävs för att vända en skuta som går åt fel håll i livet när det gäller brottslighet. Sannolikt betydligt tidigare än i 15-årsåldern.

Hela händelsen med den 15-årige ligisten speglar ett Sverige som behöver motverkas. För pojkens skull, för hans familjs skull och för allas skull. Inte minst för eventuella framtida brottsoffers skull.

Arkivfoto: Polisen Huddinge, FB

[yop_poll id="826"]