Tragiskt beteende av 15-åring mot polisen i kväll

2021 10 27

Flera polispatruller larmades när en 15-årig mopedist ställde till det rejält i Örebro i kväll.

Det började med att 15-åringen dök upp på sin moped och närmade sig en polisbil i centrala Örebro.

Visade fingret mot polisen

När 15-åringen kom närmare polisbilen så pekade han finger och bar sig allmänt otrevligt åt mot ordningsmakten. Hans provocerande beteende ledde till att polisen valde att ta upp jakten och följa efter honom.

Mopedisten visade inga tecken på att följa polisens anvisningar varpå polisen larmade fler polispatruller. Det blev också uppenbart att mopeden framfördes i betydligt högre hastighet än lagen tillåter.

– Vid det laget var det uppenbart att den aktuella mopeden var kraftigt trimmad, uppger Örebropolisen

Försökte sparka omkull MC-polisen

En moped kan välja smala flyktvägar för att undkomma en efterföljande polisbil och polisen valde då även att larma en MC-polis.

När motorcykelpolisen kom i fatt mopedisten så visade sig inte heller det hjälpa. Han vägrade att lyda order och mopedisten försökte istället angripa polisen.

– Vid flera tillfällen när motorcykeln och mopedisten ligger jämsides så försöker mopedisten att sparka polisen på motorcykeln för att få honom som det bedöms ur balans, uppger polisen.

Körde in i annan bil

Under polisjakten begick mopedisten en rad felaktigheter:

▪Körde mot rött

▪Körde in i en bil

▪Körde in på en innergård och ut på en gräsmatta

Men på gräsmattan blev det stopp för mopedisten då hand fordon fick sladd. Men han gav ändå inte upp utan försökte därpå fly till fots.

Begick en rad brott

Polisen hann dock ikapp pojken som kunde gripas. Nu misstänks han för följande brott:

🔺 Grov vårdslöshet i trafik

🔺 Våld mot tjänsteman

🔺 Olovlig körning

🔺 Trimmad moped

🔺 Ytterligare brottsmisstankar kan tillkomma

ANALYS

Om någon tror att det är ett enkelt pojkstreck så tänker man väldigt fel – det är betydligt allvarligare än så. Pojken har riskerat både sin egen och andra hälsa och liv med den olagliga framfarten. Och att överhuvudtaget peka finger mot en polis – hur kan en 15-åring ens få tanken att bete sig på det sättet?

Riskerar ett liv kantat av elände

Redan nu kan man konstatera att risken för att han får en mycket svår framtid och liv kantat av elände och problem är överhängande. Sådant här kan förfölja den skyldige under lång tid. Grannar, skolkamrater, lärare och bekanta – sådant här sprider sig lätt. Det blir jobbigt för hela familjen och kan leda till diverse följdproblem.

Insatser i ung ålder krävs

Det är tragiskt. Man värnar förstås om pojken och vill att han ska hamna på rätt köl igen. Han är ju bara 15 år och har hela livet framför sig. Samtidigt är frågan hur det kan gå så här långt. Var kommer denna unga man att befinna sig i samhället om 2-3 år.  

Mycket talar för att det är i väldigt ung ålder som insatser krävs för att vända en skuta som går åt fel håll i livet när det gäller brottslighet. Sannolikt betydligt tidigare än i 15-årsåldern.

Hela händelsen med den 15-årige ligisten speglar ett Sverige som behöver motverkas. För pojkens skull, för hans familjs skull och för allas skull. Inte minst för eventuella framtida brottsoffers skull.

Arkivfoto: Polisen Huddinge, FB

[yop_poll id="826"]

Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen