Dödsskjutning på restaurang vid Willys – Folk flydde i panik

2021 08 26

Panik har utbrutit vid en restaurang i anslutning till Willys på ett köpcenter i Linköping. Folk flydde i panik och en man har skjutits i huvudet och avlidit.

Detta enligt uppgifter till Aftonbladet som rapporterar att manen skall ha träffats av flera skott, bland annat i huvudet.  Ett stort polispådrag har larmats till platsen och mannen som fallit offer för kulorna skall vara i 30-årsåldern enligt tidningen.

Stora polisresurser

– Vi larmades till Skäggetorp centrum med anledning av att inringare hade hört höga smällar som de uppfattade som misstänkt skottlossning. Vi har stora polisresurser på plats för att försöka få en klarare bild, säger Dennis Strömberg, presstalesperson hos polisen i Region Öst till Aftonbladet.

Grovt brott                                                          

– Det finns anledning att misstänka att ett grovt brott har inträffat och polisen vill uppmana alla privatpersoner som befinner sig i Skäggetorps centrum att ta kontakt med poliser på platsen och berätta vad man har sett eller hört, uppger polisen.

I restaurangmiljö

– Alla vittnesuppgifter om händelsen eller misstänkta personer kan vara av största värde för utredningen. Kontakta annars polisen på 114 14 eller i brådskande fall 112, uppger polisen på sin hemsida.

Enligt polisen har skottlossningen ”inträffat i restaurangmiljö”. Mordoffret är mycket välkänd hos polisen och har kopplingar till ett kriminellt nätverk rapporterar Aftonbladet.

ANALYS

Polisutredningen har precis inletts men polisen konstaterar att ett man dödats vid en skottlossning mitt på ljusa dagen i en restaurang. Medieuppgifterna om att folk flydde i panik, att det var nära Willys och vid ett köpcenter gör att skakande bilder framträder om hur hemskt det måste ha varit även för alla i närheten av dådet.

De gängkriminella utsätter inte bara varandra för extrem fara utan även allmänheten. Det är en råhet och hemskhet som är svår att förstå och som  många bara har erfarenhet från via filmvärlden.  Men nu händer det upprepade gånger i Sverige och drabbar vanligt folk i deras vanliga vardag. 

Det är en utveckling som måste brytas och frågan får allt större fokus för partierna och i svensk politik.

Foto: Polisen Norrmalm, FB


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen