Dödsskjutning på restaurang vid Willys – Folk flydde i panik

2021 08 26

Panik har utbrutit vid en restaurang i anslutning till Willys på ett köpcenter i Linköping. Folk flydde i panik och en man har skjutits i huvudet och avlidit.

Detta enligt uppgifter till Aftonbladet som rapporterar att manen skall ha träffats av flera skott, bland annat i huvudet.  Ett stort polispådrag har larmats till platsen och mannen som fallit offer för kulorna skall vara i 30-årsåldern enligt tidningen.

Stora polisresurser

– Vi larmades till Skäggetorp centrum med anledning av att inringare hade hört höga smällar som de uppfattade som misstänkt skottlossning. Vi har stora polisresurser på plats för att försöka få en klarare bild, säger Dennis Strömberg, presstalesperson hos polisen i Region Öst till Aftonbladet.

Grovt brott                                                          

– Det finns anledning att misstänka att ett grovt brott har inträffat och polisen vill uppmana alla privatpersoner som befinner sig i Skäggetorps centrum att ta kontakt med poliser på platsen och berätta vad man har sett eller hört, uppger polisen.

I restaurangmiljö

– Alla vittnesuppgifter om händelsen eller misstänkta personer kan vara av största värde för utredningen. Kontakta annars polisen på 114 14 eller i brådskande fall 112, uppger polisen på sin hemsida.

Enligt polisen har skottlossningen ”inträffat i restaurangmiljö”. Mordoffret är mycket välkänd hos polisen och har kopplingar till ett kriminellt nätverk rapporterar Aftonbladet.

ANALYS

Polisutredningen har precis inletts men polisen konstaterar att ett man dödats vid en skottlossning mitt på ljusa dagen i en restaurang. Medieuppgifterna om att folk flydde i panik, att det var nära Willys och vid ett köpcenter gör att skakande bilder framträder om hur hemskt det måste ha varit även för alla i närheten av dådet.

De gängkriminella utsätter inte bara varandra för extrem fara utan även allmänheten. Det är en råhet och hemskhet som är svår att förstå och som  många bara har erfarenhet från via filmvärlden.  Men nu händer det upprepade gånger i Sverige och drabbar vanligt folk i deras vanliga vardag. 

Det är en utveckling som måste brytas och frågan får allt större fokus för partierna och i svensk politik.

Foto: Polisen Norrmalm, FB


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen