Skola stänger – elevernas säkerhet i fara

2023 02 15

Färsingaskolan i Sjöbo stänger.

Skolans ansvariga kan inte längre garantera säkerheten för elever och personal efter en längre tid av hot, våld och skadegörelse, uppger Skånska Dagbladet.

Bland annat har hemmagjorda bomber detonerats på skolan, rapporterar Ystad Allehanda.

– Skolan kan inte garantera eleverna säkerhet, och därför blev vi tvungna att dra i nödbromsen, säger Helene Olofsson, som företräder fackförbundet Sveriges lärare, till tidningen.

Skyddsstopp

Fackförbundet Sveriges Lärare lämnade under onsdagen in en anmälan om skyddsstopp som Sjöbo kommun tagit ställning till under dagen.

Det blir ett skyddsstopp.

 Kommunen håller med om att en stängning av verksamheten är befogat.

– Sjöbo kommun stänger tillfälligt Färsingaskolan för att omedelbart säkra och trygga arbetsmiljön för alla. Lektionerna ställs in torsdag och fredag - då ansvarar vårdnadshavarna för barnen, framhåller kommunen i ett pressmeddelande.

Skolan kommer att hålla stängt under torsdagen och fredagen. Nästa vecka väntar sportlov. Måndagen efter sportlovet kommer skolan även att vara stängd för elever. Undervisningen väntas återupptas tisdagen den 28 februari.

I dag kommer undervisningen att fortsätta som vanligt.

Färsingaskolan har hamnat i en negativ spiral som vi ser allvarligt på och tar på största allvar. Vi lägger stora resurser i det pågående arbetet med att vända situationen, och vi är medvetna om att det kommer krävas ännu mer insatser, säger förvaltningschef Ninda Wegbratt Menkus.

”Ansträngande tid”

Sjöbo kommun framhåller att det ”under en period varit en ansträngande tid på högstadiet Färsingaskolan”

– Det har bitvis varit en stökig skolvardag då det bland annat förekommit skadegörelse, skriver kommunen.  

Sjöbo kommun har i eftermiddag ett första möte med fackförbundet Sveriges Lärare för att gemensamt lösa den uppkomna situationen.

Lärare och vårdnadshavare är informerade och får löpande mer information om situationen.

Arkivfoto: K. Azuma

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen