Skola stänger – elevernas säkerhet i fara

2023 02 15

Färsingaskolan i Sjöbo stänger.

Skolans ansvariga kan inte längre garantera säkerheten för elever och personal efter en längre tid av hot, våld och skadegörelse, uppger Skånska Dagbladet.

Bland annat har hemmagjorda bomber detonerats på skolan, rapporterar Ystad Allehanda.

– Skolan kan inte garantera eleverna säkerhet, och därför blev vi tvungna att dra i nödbromsen, säger Helene Olofsson, som företräder fackförbundet Sveriges lärare, till tidningen.

Skyddsstopp

Fackförbundet Sveriges Lärare lämnade under onsdagen in en anmälan om skyddsstopp som Sjöbo kommun tagit ställning till under dagen.

Det blir ett skyddsstopp.

 Kommunen håller med om att en stängning av verksamheten är befogat.

– Sjöbo kommun stänger tillfälligt Färsingaskolan för att omedelbart säkra och trygga arbetsmiljön för alla. Lektionerna ställs in torsdag och fredag - då ansvarar vårdnadshavarna för barnen, framhåller kommunen i ett pressmeddelande.

Skolan kommer att hålla stängt under torsdagen och fredagen. Nästa vecka väntar sportlov. Måndagen efter sportlovet kommer skolan även att vara stängd för elever. Undervisningen väntas återupptas tisdagen den 28 februari.

I dag kommer undervisningen att fortsätta som vanligt.

Färsingaskolan har hamnat i en negativ spiral som vi ser allvarligt på och tar på största allvar. Vi lägger stora resurser i det pågående arbetet med att vända situationen, och vi är medvetna om att det kommer krävas ännu mer insatser, säger förvaltningschef Ninda Wegbratt Menkus.

”Ansträngande tid”

Sjöbo kommun framhåller att det ”under en period varit en ansträngande tid på högstadiet Färsingaskolan”

– Det har bitvis varit en stökig skolvardag då det bland annat förekommit skadegörelse, skriver kommunen.  

Sjöbo kommun har i eftermiddag ett första möte med fackförbundet Sveriges Lärare för att gemensamt lösa den uppkomna situationen.

Lärare och vårdnadshavare är informerade och får löpande mer information om situationen.

Arkivfoto: K. Azuma

Text: Redaktionen