Skola akutstänger – 500 elever skickas hem

2024 01 09

De senaste dagarnas extremkyla fortsätter att vålla problem i olika delar av landet.

Sverige lamslogs av en kraftig köldknäpp förra veckan.

Kollektivtrafik ställdes in, vägar stängdes av och flera hushåll och företag har rapporterat om frusna rör i sina fastigheter.

Även offentlig sektor har drabbats hårt av kylan. Nu tvingas Klarebergsskolan i Göteborg akutstänga på grund av låga temperaturer i byggnaden, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det är under tio grader i lokalerna. Efter dialog med min chef och skyddsombud tog jag beslut om att det är för kallt att vistas i lokalerna, säger rektor Hossein Tajik till tidningen.

500 skickas hem

Totalt skickas mellan 400 och 500 elever hem.

Egentligen upptäcktes problemet redan under måndagen – men då var det studiedag. Kylan felanmäldes på en gång men var alltså inte åtgärdat idag.

Rektor Hossein Tajik hänvisar till gällande regler för temperaturer i lokalerna och menar att hälsan bland elever och personal går först.

Tas om hand

De elever som dykt upp ska nu tas om hand.

– Vi har omsorg i andra lokaler och idrottshallen för dem som behöver det tills föräldrar kan hämta, säger Hossein Tajik.

Låg- och mellanstadieelever på Klarabergsskolan håller till i andra lokaler som uppnår tillräcklig värme. Där fortsätter undervisningen som vanligt.

Håller i sig

Det kalla vädret väntas stanna i några dagar till, uppger SMHI.

Först under torsdagen bedömer SMHI att temperaturen vänder uppåt igen, då mildare luft drar in över mellersta och södra Sverige.

– På torsdag strömmar kallare luft ner över Norrland och den mildaste luften hamnar istället i söder med flertalet plusgrader på de flesta håll där, framhåller väderinstitutets meteorolog Viktor Bergman i ett uttalande.

Göre sedan comeback

Men den som väntar på vår och plusgrader ska inte ta ut segern i förskott.

Redan på söndag kan bitande kyla göra comeback igen.

– När lågtrycket passerat ser det ut att bli mycket kallare igen i hela landet från söndag-måndag, informerar Viktor Bergman.

– Det ser även ut att bli ganska ostadigt in på nästa vecka och flera platser i landet kan få påfyllnad av snö, men det är oklart vart ännu.


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – oväntad produkt lockar

2024 03 03

Norrmännens intresse för svenska produkter är fortsatt högt.

Under året har personer från såväl Norge som Danmark och Finland handlat i Sverige mot bakgrund av den svaga kronan.

Bland produkterna som norrmännen är mest intresserade av finns godis, kött och läsk.

Samtidigt tar sig många över gränsen för att handla en något oväntad produkt, nämligen glutenfria varor.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Större och billigare

Anledningen till att norrmännen tar sig till Sverige för att handla glutenfritt handlar om att utbudet beskrivs som både större och billigare.

Det säger norska kunder som besöker affärer i värmländska Charlottenberg.

– Det är större utbud här, det bidrar till att det är intressant att komma hit, säger Snezana Bartulovic, som rest över gränsen för att handla glutenfritt, till SR.

Viktig del

Försäljningen av glutenfria produkter är inte lika stor som exempelvis kött, men är ändå en viktig del av utbudet.

Det förklarar Tommy Johansson som är chef för Maximats butik i Charlottenberg nära den västvärmländska gränsen mot Norge.

– Det är viktigt att få hit de här familjerna och kunderna som har glutenintoleranta personer i familjen, säger han.

Åtta miljarder kronor

År 2023 handlade norrmännen för ett sammanlagt värde om 9,3 miljarder kronor varav 85 procent, eller drygt 8 miljarder kronor, hamnade i Sverige.

Den största omsättningen återfanns inom just livsmedel och dryck.

Intresset är även stort för alkohol och tobak samt vissa sällanköpsvaror som exempelvis kläder, apoteksvaror och hygienprodukter.

Det rapporterar Dagligvarunytt.

Charlottenberg tvåa

Ungefär hälften av gränshandelsomsättningen hamnade i Strömstads kommun.

– Det är området runt Strömstad med Nordby och Svinesund som är den solklara ettan som destination för gränshandlande norrmän, säger Guro Henriksen vid den norska statistikmyndigheten SSB.

Därefter återfinns Charlottenberg på en andra plats, med nästan 15 procents omsättningsandel.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen