Skjuten till döds mitt i bostadsområde – Stor polisjakt

2021 12 04

Ett stort polispådrag har satts in i jakten på gärningsmännen efter att en man skjutits till döds i Stockholm nu i natt.

Larmet kom till polisen kom klockan 22.32 rapporterar SVT.

Hade uppfattat smällar

Det var personer som hade uppfattat smällar som ringde polisen och det som skulle visa sig vara en dödsskjutning ägde närmare bestämt rum i Huddinge i södra Stockholm.

Polishelikopter sänd till platsen

Polisen satte in ett stort uppbåd i jakten på gärningsmännen eller gärningsmannen och bland annat så ingår det flera polispatruller och en polishelikopter. Även en ambulanshelikopter sändes till brottsplatsen, uppger Expressen.

Offrets liv gick inte att rädda

När polisen hann fram till platsen stod offrets liv dock inte att rädda.

– När vi kom fram påträffades en person död. Skjuten till döds, säger Mikael Pettersson som är befäl vid Polisens Regionledningscentral i Stockholm till tidningen

Okänt antal gärningsmän

En ambulanshelikopter sändes ut till platsen för skjutningen i Huddinge men mannen var redan död.

Det är oklart hur många personer som befann sig på platsen när mordet begicks.

Ännu på fri fot

– Det är oklart om det rör sig om en eller fler misstänkta gärningsmän, säger Mikael Pettersson vid Stockholmspolisen.

Den eller de skyldiga har inte kunnat gripits utan befinner sig ännu på fri fot.

Väldigt färskt enligt polisen

Det finns många poliser i rörelse kring det område där mordet begåtts i Huddinge och förhoppningen är att finna spår som leder till mördaren.

– Först och främst spärrar vi av brottsplatsen och sammanställer alla vittnesmål. Det är väldigt färskt och brottsoffret är inte identifierat i nuläget, säger Stockholmspolisen till Expressen.

Mitt i bostadsområde

Dödskjutningen har ägt rum mitt i ett bostadsområde där mycket folk är i rörelse bekräftar polisen.

– Det är i centrala Huddinge. Det är ju ett område med både bostäder skolor och sporthall, säger polisen till Aftonbladet.

Tidigt skede

– Det finns några vittnen och har en hel del uppgifter. Men vad de har för uppgifter är inget jag kommenterar i nuläget. Vi är i ett väldigt tidig skede och söker efter gärningsmännen, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen till SVT.

Arkivfoto: Polisen FB


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen