Skärpta rekommendationer av testning vid inresa till Sverige

2021 07 13

Nu inför Folkhälsomyndigheten rekommendation om PCR-test för covid-19 vid inresa till Sverige från länder utanför Norden – även svenska medborgare omfattas.

Anledningen är att antalet fall av smittade personer som varit i utlandet och rest in i Sverige har ökat de senaste veckorna. Skärpningen gäller redan from och med idag måndag.

– Rekommendationen gäller alla svenska medborgare som planerar att resa mellan den 12 juli och 31 augusti, meddelar Folkhälsomyndigheten som konstaterar att läget inte är stabilt i omvärlden.

Deltavarianten

I vissa delar av världen och Europa ökar just nu smittspridningen av covid-19 bland annat på grund av slopade restriktioner och den mer smittsamma deltavarianten. Många reser just nu och riskerar att ta med sig covid-19 hem från populära turistdestinationer som exempelvis Spanien där smittspridningen nu ökar. Det är viktigt att vara försiktig, både på resmålet och vid hemkomst, betonar Folkhälsomyndigheten.

Nattklubbar och pubar

– Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om flera fall av covid-19 där personer har smittats i samband med uteliv utomlands på nattklubbar, pubar och ställen där nya kontakter etableras. Detta ökar sedan risken för smittspridning och utbrott i Sverige, där den inhemska spridningen av covid-19 nu ligger på en låg nivå, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Gäller redan idag

Folkhälsomyndigheten rekommenderar från den 12 juli till den 31 augusti alla resenärer följande:

  • Umgås i en mindre krets och håll fysisk distans till övriga.
  • Res aldrig om du har symtom.
  • Testning med PCR-test gäller vid hemkomst till Sverige, även om du inte har symtom.
  • Detta rekommenderas oavsett vilket land som har besökts, med undantag för Norden.
  • Individer som rest i EU-länder och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller de som haft covid-19 under de senaste sex månaderna undantas från rekommendationen men PCR-testas liksom övriga i samhället vid symtom.
  • Var försiktig med vilka du träffar den närmaste veckan efter din resa.
  • Undvik speciellt att träffa personer som ingår i en riskgrupp.
  • Om du är smittad riskerar du att sprida smitta vidare till exempel på din arbetsplats och inom din närmsta krets. Var därför mycket uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans. Foto: Region Uppsala
[yop_poll id="355"]