JUST NU: Skarp varning – pekar ut julskinkan

2022 12 16

Nitrit, en tillsatts som bland annat finns i julskinkan, kan leda till cancer.

Den slutsatsen har EU:s livsmedelsmyndighet EFSA kommit fram till i en ny rapport, uppger SVT Nyheter.

Ämnet är en större hälsofara än vad man tidigare trott.

EFSA har fastslagit att alla åldersgrupper får i sig ohälsosamma mängder av nitrit. Ämnet omvandlas i kroppen till nitrosaminer, vilket i vissa fall kan orsaka cancer.

–  Slutsatserna från vår utvärdering är oroande. Det är inte bara en forskningsfråga, utan användningen av nitrit måste minska i charkuteriprodukter, säger Bernard Uhl, chef för EFSA, enligt SVT.

Här finns nitrit och nitrat

Nitrat och nitrit är kvävehaltiga ämnen som finns naturligt i miljön och i vår mat. Ämnena används dessutom som livsmedelstillsatser i vissa livsmedel.

  • Nitrat finns bland annat naturligt i gröna bladväxter som till exempel spenat, sallad och ruccola. Nitrit finns också naturligt i grönsaker, men i mycket mindre mängder än nitrat.
  • Nitrat och nitrit kan finnas i dricksvatten från egen brunn.
  • Nitrat och nitrit kan även finnas i de livsmedel där tillsatserna är godkända, till exempel i charkprodukter.

Skärper gränsvärdena

Efter rapporten planerar EU att skärpa gränsvärdena för hur mycket nitrit som får förekomma i livsmedel.

I Sverige har Livsmedelsverket fått i uppgift att undersöka hur mycket av ämnet som svenskar får i sig.

– Den här rapporten bekräftar att det är önskvärt att vi får i oss mindre nitrosaminer och ökar den säkerhetsmarginal som man vill ha till de nivåer som kan orsaka ohälsa. Ju mindre vi får i oss av dessa ämnen desto bättre är det, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT.

Toxikologen rekommenderar nuvarande kostråd som säger att man inte bör äta mer än 500 gram rött kött eller chark i veckan.

Hon understryker dock att personer som ökar sin konsumtion under julen inte nödvändigtvis behöver vara oroliga.

– Nej, det behöver man inte. Vid jul äter vi av tradition mycket skinka och annat kött. Men hälsoriskerna ökar inte bara för att man äter julskinka några veckor om året. Om man däremot vet med sig att man äter mycket rött kött och chark under hela året tycker jag att man både för hälsans och miljöns skull kan försöka vrida om till lite mer vegetarisk kost, säger Emma Halldin Ankarberg till SVT Nyheter.

Fakta hälsorisker med nitrat och nitrit

- Nitrat och nitrit kan vara skadliga om du får i dig för mycket av ämnena.

- Det är främst nitrit som är skadligt, men eftersom en del av nitratet omvandlas till nitrit i kroppen är det ändå viktigt att hålla koll på nitratintaget.

- Nitrit kan ge upphov till sjukdomen methemoglobinemi. Sjukdomen innebär att förmågan att transportera syre i blodet försämras. Små barn är speciellt känsliga. Tillståndet är akut och kan bli allvarligt vid höga nitritdoser.

- Enligt EFSA nya slutsats kan nitrit och nitrat omvandlas i kroppen till nitrosaminer vilka i vissa fall kan orsaka cancer.

Källa: Livsmedelsverket respektive EFSA

Foto: Petr Kratochvil

Text: Redaktionen


Krogkedja har börjat stänga restauranger – “Kan inte driva vidare”

2024 07 23

En asiatisk krogkedja stänger nu på håll för att rädda övrig verksamhet.

Det var i en lokal på Kastellgatan i Göteborgs innerstad som den asiatiska krogkedjan Dubbel Dubbel först såg ljuset för över ett årtionde sedan.

Efter snabb expansion är läget nu tuffare för kedjan.

Förra året stängde man en av restaurangerna i hemorten Göteborg, och nu kommer uppgifter om att flera restauranger har fått problem.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Gått i konkurs

Dubbel Dubbels restaurang i Lund har gått i konkurs, och man försöker just nu sälja krogen på Simrishamnsgatan i Malmö.

För att rädda övrig verksamhet säljer man restaurangen i Malmö, efter att ha stängt flera restauranger under såväl pandemin som nu.

– Vi har brottats länge med Lund och gjort vad vi kan för att få det att vända. Efter pandemin har det varit kämpigt och sedan har det varit inflation, höjda hyror och råvarukostnader, Dubbel Dubbels vd John Wigelius till Sydsvenskan.

“Kan inte driva vidare”

I Lund blev situationen för svår, och man har inte längre möjlighet att fortsätta vara verksamma i staden.

– I Lund har det inneburit minskade besök och nu har vi hamnat i den situationen att vi inte kan driva restaurangen vidare.

Började i Göteborg

Dubbel Dubbel inledde verksamheten i Göteborg för över tio år sedan och har sedermera expanderat till flera olika städer.

– Fyra vänner hade den gemensamma drömmen om att sprida glädje med kinesisk kokkonst, storslagna smaker och personlig service, förklarar kedjan om resan.

– När den lilla lokalen på Kastellgatan i Göteborgs innerstad blev ledig kunde Dubbel Dubbel se ljuset.

Många företag

Dubbel Dubbel är sannerligen inte det enda företaget som har hamnat i problem.

Det framgår av myndigheten Tillväxtanalys statistik för juni.

– Konkurserna i juni berörde 2 854 anställda, en ökning med 67 procent jämfört med juni 2023. 

– Ur ett historiskt perspektiv var antalet anställda berörda av konkurser högt i juni 2024. Jämfört med motsvarande månad tidigare år var antalet berörda anställda i juni 2024 det högsta sedan 2013.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Fick 45 miljoner kronor för att skapa ny mat – går nu i konkurs

2024 07 24

Ett välkänt varumärke i foodtech-branschen går nu i konkurs.

Under den senaste tiden har många olika bolag i alla möjliga branscher fått det så pass tufft ekonomiskt att de tvingats lägga ner.

Nästa företag som får slå igen dörrarna är foodtech-bolaget Tebrito.

Tebrito, som hade fabrik i Dalarna, har arbetat med att utveckla alternativ till konventionell mat för att minska koldioxidutsläpp och etablera en mer hållbar matkedja.

Det rapporterar sajterna Impact Loop och Breakit.

“Tyvärr inte fungerat”

Bolaget grundades år 2016 och har sedan dess tagit in totalt 45 miljoner kronor.

Processen har gått ut på att odla mjölmaskar som ett proteinalternativ.

Nu går dock bolaget i konkurs.

– Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning, förklarar grundaren Nils Österström för Impact Loop.

– Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen.

Miljonförluster

År 2023 omsatte Tebrito drygt en halv miljon kronor och gjorde ett förlustresultat på nästan 14 miljoner kronor.

Problem med skalbarhet bedöms vara en av faktorerna som ledde till konkursen.

För inte så länge sedan gick ett annat bolag i branschen omkull, Mycorena, som även de arbetade med proteinalternativ.

Godkännande av Livsmedelsverket

Mjölmaskar har de senaste åren fått godkännande av Livsmedelsverket.

– Insekter räknas som så kallade ’nya livsmedel’ och är än så länge ovanliga på den svenska marknaden, förklarar myndigheten.

– Insekter får bara produceras och säljas som livsmedel om de är tillåtna enligt regelverket om nya livsmedel, och de är bara tillåtna om de bedömts säkra att äta.

Dessa insekter är ok

Livsmedelsverket listar vidare vilka insekter som fått godkännande.

– De insektsarter som är tillåtna just nu är mjölmask, hussyrsa, europeisk vandringsgräshoppa, buffalolarv, drönarpuppor från honungsbin och svart soldatfluga. 

– Nyligen blev buffalolarv ett godkänt nytt livsmedel. Det nya godkännandet av buffalolarv i EU har lett till missuppfattningar och ryktesspridning. Precis som på annan mat ska det stå tydligt i märkningen att maten innehåller insekter och vilken insektsart det är.

Foto: A. Alhajj

Text: Redaktionen