Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2023 10 16

Alla som äger en router kan utsättas och bidra till utländskt spionage.

Det varnar Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, för i ett nytt uttalande.

En router är en enhet som kopplar ihop ett eller flera nätverk till olika enheter, till exempel mobiler, datorer och tv-apparater.

Eftersom routern  styr all nätverkstrafik är det extra viktig att skydda enheten.

Det betonar Finlands säkerhetspolis.

Uppmanar: Tänk på de här sakerna

Skyddspolisens chef Antti Pelttari går nu ut med en skarp uppmaning till alla som har en router i hemmet.

Han betonar att det är ytterst viktigt att skydda sin router genom att uppdatera enheten till den senaste versionen och ändra standardlösenordet till ett starkt lösenord. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, säger Pelttari på en pressträff enligt Yle.

Skyddspolischefen tillägger:

– Vem som helst som kopplat upp sig med en oskyddad enhet. Alla med en router för hemmabruk kan – utan att veta om det – främja cyberspionage.

– Statliga aktörer kan försöka göra intrång i Finlands, eller våra partnerländers, informationssystem genom att utnyttja dessa dåligt skyddade konsumentenheter. 

Avslutningsvis understryker Antti Pelttari att ett dataintrång i en router även utgör en risk för den som äger enheten.

– Inkräktaren kan, via enheten, uppträda med användarens identitet, det vill säga IP-adress.

Flera uppmaningar

Intergritetsskyddsmyndigheten har  listat flera åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router:

- Undvik att använda det förinställda lösenordet
Routrar har vid leverans ett förinställt användarnamn och lösenord för administratörskontot. Det är mycket lätt att komma över för en angripare som vill ta kontrollen över din router. Via administratörskontot för din router kan du ändra inställningarna och byta användarnamn och lösenord för administratörskontot. Tänk på att använda ett långt lösenord.

- Byt namn på Wifi
Även ditt wifi har ett namn, ett standardnamn, så kallat SSID (Service Set Identifier), från tillverkaren. Standardnamnet är bra att byta ut. Namnet syns i enheten när den ska koppla upp sig mot nätverket. Standardnamnet kan vara utformat så att det informerar om vilken tillverkare och modell din router har, vilket kan utnyttjas av en angripare. Tänk på att inte namnge nätverket med någon personlig information som säger något om vilket nätverk det är. Lägger du till exempel in ditt namn i nätverksnamnet går det ganska lätt att ta reda på din hemadress.

- Stäng av trådlös kommunikation
Om du inaktiverar möjligheten att trådlöst administrera inställningarna av din router går det bara att ändra inställningarna genom att ansluta en dator via nätverkssladd till routern. Det försvårar betydligt för en angripare att göra intrång i din datamiljö. I dokumentationen till din utrustning finns vanligtvis en beskrivning hur du gör. Kontakta annars internetleverantören eller tillverkaren av din produkt.

- Kryptera dina data
Många routrar erbjuder olika krypteringsstandarder som är olika svåra att knäcka. Äldre utrustning stödjer inte de senaste krypteringsstandarderna. Den senaste och starkaste krypteringsstandarden är WPA3 (Wi-Fi Protected Access version 3). Aktivera WPA3 när du sätter upp ditt trådlösa nätverk om dina övriga enheter stödjer WPA3. Det säkerställer att dina anslutningar är krypterade så att ingen obehörig kan avlyssna eller ansluta sig till ditt trådlösa nätverk utan autentisering. Välj WPA2 om din router inte stödjer WPA3.

- Ange ett starkt lösenord
Sätt ett säkert lösenord för åtkomst till ditt trådlösa nätverk. Det ska vara ett annat än det som används för administratörskontot till routern.

- Stäng av WPS 
WPS betyder Wi-Fi Protected Setup. Det är en standard som de flesta routrar har förinställt och som underlättar när du ska installera nätverket och ansluta fler enheter, men det är också en säkerhetsrisk. Därför bör du stänga av WPS eller andra mekanismer som tillåter att en ny enhet kan ansluta till nätverket utan autentisering.

- Dela upp ditt nätverk
Många moderna routrar har en funktion som låter dina besökare ansluta till ditt trådlösa nätverk genom ett trådlöst gästnätverk. På så sätt kan inte besökare komma åt dina smarta enheter, som till exempel hemmalarm, termostat, lagringsserver, robotgräsklippare och belysning, som är uppkopplade mot ditt vanliga trådlösa nätverk.

Foto: Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk

Text: Redaktionen


Dåliga nyheter för Swedbank – riskerar kalldusch

2024 06 17

Swedbank har hamnat i pressad situation.

Siffrorna från Stockholmsbörsen på måndagsmorgonen har tickat in.

Och det är ingen rolig läsning för Swedbank.

Storbanken sjunker med 1,4 procent och beskrivs som ett “sänke”, rapporterar Dagens industri.

Kursutvecklingen kommer strax efter att Danske Bank nyligen publicerat sin analys, där man gör Swedbank uppmärksamma på att en kalldusch kan komma att vänta.

– Det varnas för en negativ överraskning i Swedbanks räntenetto andra kvartalet, skriver tidningen efter morgonens besked från Stockholmsbörsen.

Övriga stiger

Swedbanks siffror utmärker sig i sammanhanget.

Övriga storbanker på börsen stiger med mellan 0,2 och 0,4 procent.

Rekommendationen för Swedbank har även sänkts från tidigare “köp” till “behåll” och banken pekas ut som den mest räntekänsliga i hela Sverige.

Om prognosen att räntenettot under årets andra kvartal överraskar negativt återstår att se.

Under förväntat första kvartalet

När Swedbank levererade siffrorna för årets första kvartal meddelade man att man stärkte sin vinst.

Räntenettot var då under förväntat då det uppgick till 12 599 miljoner kronor. Prognosen var 12 814 miljoner kronor.

– Swedbank levererade ett starkt och uthålligt resultat. Trots en orolig omvärld med krig i Europa, oro i Mellanöstern och klimatförändringar känner jag en viss tillförsikt för den ekonomiska utvecklingen, uttryckte vdn Jens Henriksson i ett uttalande vid tillfället.

Är dock positiva

Beskedet då fick Swedbank att se ljust på framtiden.

– Swedbank är ledande inom bolån på samtliga hemmamarknader. Trots tuff konkurrens ökade vår utlåning under kvartalet. I Estland, Lettland och Litauen var aktiviteten hög. I Sverige var marknaden avvaktande. Trots detta har Swedbank, via egna kanaler, ökat sina bolånevolymer i Sverige sex månader i rad, framhöll Jens Henriksson.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Åskskurar drar in över Sverige

2024 06 17

Regn och åska drar in över Sverige, enligt SMHI.

Många hoppas på sol, värme och vackert sommarväder under midsommarveckan.

Men dessvärre ser vädret ut att bli ostadigt de kommande dagarna.

Det finns möjligheter till sol och värme på sina håll, men det ser även ut att bli en del regn i flera delar av landet.

Risk för skurar och åska

Det finns även risk för åska under måndagen och längre fram i veckan.

– Fronter rör sig norrut över fastlandet samt på Östersjön och Bottniska viken. I samband med dem bildas skurar och åska, men däremellan kan även solen visa sig, rapporterar SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Och det ostadiga vädret ser alltså ut att hålla i sig i flera dagar.

På tisdag finns det risk för ytterligare regn och åskskurar.

Det drabbar främst Svealand och Norrland, medan Götaland och södra Sverige mest får uppehållsväder och växlande molnighet.

Mer stabilt i mitten av veckan

Under onsdagen kan det bli relativt stabilt väder, åtminstone i södra Sverige där det kommer en högtrycksrygg.

Längre norrut ser det dock ut att bli lågtryck med ytterligare regn och skurar.

Under senare halvan av veckan, när midsommarfirandet närmar sig, kan vädret dock bli relativt stabilt.

Så blir midsommarvädret

Det ser förvisso inte ut att bli något strålande midsommarväder.

Men enligt nuvarande prognos ser det ändå ut att kunna bli stabilt väder på många håll under torsdag, fredag (midsommarafton) och lördag (midsommardagen).

– På torsdag, fredag och lördag varvas sedan sol med passerande moln, men på de flesta håll uppehållsväder, enligt Erik Höjgård-Olsen.

Undantaget är fjällen och Norrbotten, där det kan bli mer ostadigt även kring midsommar.

– I fjällkedjan och Norrbottens län är det dock fortsatt risk för regn eller skurar, rapporterar SMHI:s meteorolog.

Text: Redaktionen