Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2023 10 16

Alla som äger en router kan utsättas och bidra till utländskt spionage.

Det varnar Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, för i ett nytt uttalande.

En router är en enhet som kopplar ihop ett eller flera nätverk till olika enheter, till exempel mobiler, datorer och tv-apparater.

Eftersom routern  styr all nätverkstrafik är det extra viktig att skydda enheten.

Det betonar Finlands säkerhetspolis.

Uppmanar: Tänk på de här sakerna

Skyddspolisens chef Antti Pelttari går nu ut med en skarp uppmaning till alla som har en router i hemmet.

Han betonar att det är ytterst viktigt att skydda sin router genom att uppdatera enheten till den senaste versionen och ändra standardlösenordet till ett starkt lösenord. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, säger Pelttari på en pressträff enligt Yle.

Skyddspolischefen tillägger:

– Vem som helst som kopplat upp sig med en oskyddad enhet. Alla med en router för hemmabruk kan – utan att veta om det – främja cyberspionage.

– Statliga aktörer kan försöka göra intrång i Finlands, eller våra partnerländers, informationssystem genom att utnyttja dessa dåligt skyddade konsumentenheter. 

Avslutningsvis understryker Antti Pelttari att ett dataintrång i en router även utgör en risk för den som äger enheten.

– Inkräktaren kan, via enheten, uppträda med användarens identitet, det vill säga IP-adress.

Flera uppmaningar

Intergritetsskyddsmyndigheten har  listat flera åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router:

- Undvik att använda det förinställda lösenordet
Routrar har vid leverans ett förinställt användarnamn och lösenord för administratörskontot. Det är mycket lätt att komma över för en angripare som vill ta kontrollen över din router. Via administratörskontot för din router kan du ändra inställningarna och byta användarnamn och lösenord för administratörskontot. Tänk på att använda ett långt lösenord.

- Byt namn på Wifi
Även ditt wifi har ett namn, ett standardnamn, så kallat SSID (Service Set Identifier), från tillverkaren. Standardnamnet är bra att byta ut. Namnet syns i enheten när den ska koppla upp sig mot nätverket. Standardnamnet kan vara utformat så att det informerar om vilken tillverkare och modell din router har, vilket kan utnyttjas av en angripare. Tänk på att inte namnge nätverket med någon personlig information som säger något om vilket nätverk det är. Lägger du till exempel in ditt namn i nätverksnamnet går det ganska lätt att ta reda på din hemadress.

- Stäng av trådlös kommunikation
Om du inaktiverar möjligheten att trådlöst administrera inställningarna av din router går det bara att ändra inställningarna genom att ansluta en dator via nätverkssladd till routern. Det försvårar betydligt för en angripare att göra intrång i din datamiljö. I dokumentationen till din utrustning finns vanligtvis en beskrivning hur du gör. Kontakta annars internetleverantören eller tillverkaren av din produkt.

- Kryptera dina data
Många routrar erbjuder olika krypteringsstandarder som är olika svåra att knäcka. Äldre utrustning stödjer inte de senaste krypteringsstandarderna. Den senaste och starkaste krypteringsstandarden är WPA3 (Wi-Fi Protected Access version 3). Aktivera WPA3 när du sätter upp ditt trådlösa nätverk om dina övriga enheter stödjer WPA3. Det säkerställer att dina anslutningar är krypterade så att ingen obehörig kan avlyssna eller ansluta sig till ditt trådlösa nätverk utan autentisering. Välj WPA2 om din router inte stödjer WPA3.

- Ange ett starkt lösenord
Sätt ett säkert lösenord för åtkomst till ditt trådlösa nätverk. Det ska vara ett annat än det som används för administratörskontot till routern.

- Stäng av WPS 
WPS betyder Wi-Fi Protected Setup. Det är en standard som de flesta routrar har förinställt och som underlättar när du ska installera nätverket och ansluta fler enheter, men det är också en säkerhetsrisk. Därför bör du stänga av WPS eller andra mekanismer som tillåter att en ny enhet kan ansluta till nätverket utan autentisering.

- Dela upp ditt nätverk
Många moderna routrar har en funktion som låter dina besökare ansluta till ditt trådlösa nätverk genom ett trådlöst gästnätverk. På så sätt kan inte besökare komma åt dina smarta enheter, som till exempel hemmalarm, termostat, lagringsserver, robotgräsklippare och belysning, som är uppkopplade mot ditt vanliga trådlösa nätverk.

Foto: Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 29

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen


Krisbesked från Coop – ”vi beklagar”

2023 11 28

Coop tvingas vidta extraordinära åtgärder för att lösa en svår ekonomisk situation.

Matbutiken drar ned på kostnader värda 300 miljoner kronor.

Förändringen är en del av en stor omställning av organisationen som företaget menar ska “öka konkurrenskraften och ge bättre priser och erbjudanden", skriver Coop i ett pressmeddelande.

Men de potentiella prissänkningar kommer till ett annat stort pris.

100 personer får sparken för att Coop ska kunna driva igenom den nya organisationen.

– Coops uppdrag är att skapa ekonomisk nytta för våra drygt 3,9 miljoner medlemmar, säger Marie Nygren, vd på Coop Sverige, i företagets pressutskick.

"Kraftiga kostnadsökningar"

Marie Nygren pekar på omvärldsförändringarna de senaste åren, som framför allt eskalerat efter Rysslands invasion av Ukraina, och som orsakat kraftiga konsekvenser på ekonomin även här i Sverige.

– De senaste årens kraftiga kostnadsökningar för bland annat inköp av varor, energi, transporter och höjda hyror gör att vi måste anpassa organisationen för att ge förutsättningar för ett lönsamt Coop i Sverige, säger Marie Nygren.

– Ett starkt Coop kan ta matchen med konkurrenterna och skapa både medlemsnytta och bidra till ökad hållbarhet.

"Beklagar" uppsägningarna

Att 100 personer måste lämna sitt jobb är ett nödvändigt ont.

Enligt Marie Nygren är beskedet Coop ger “beklagligt”.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att hjälpa dem vidare i sina yrkesliv, lovar Coop-vd.n.

Den nya organisationen börjar gälla från och med 1 januari 2024.

Företaget kommer då också att inleda driften av en ny, helautomatiserad varuterminal i Eskilstuna – vilket beskrivs som den största investeringen för Coop i modern tid.

– Det är en framtidssatsning som under många decennier ska leverera en kostnadseffektiv och driftsäker logistik och varuhantering för hela Coop i Sverige. Varuterminalen är en av förutsättningarna för att klara konkurrensen och samtidigt bidra till ökad hållbarhet, säger Marie Nygren.

Tvingats stänga butiker

Så sent som för en månad sedan tvingades Coop stänga fem butiker i Sverige.

Affärerna har länge haft ekonomisk uppförsbacke.

– I detta fall har berörda butiker, trots ett flertal insatser, fortsatt att gå med förlust. Och vi ser inte att utvecklingen går att vända inom överskådlig tid, sade Meta Persdotter, vd för Coop Butiker och Stormarknader, vid tillfället.

Foto: Coop

Text: Redaktionen