JUST NU: Skarp uppmaning inför julfirandet

2022 12 20

Spridningen av covid-19 ökar i hela landet.

Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar riskerar Sverige att drabbas av en liknande smittvåg som under den omikronvåg härjade i landet förra vintern.

Det skulle innebära att lika många blir inlagda på sjukhus som under förra vintern.

”Ha en plan B”

Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund betonar att läget är allvarligt.

Hon uppmanar samtliga stockholmare att införskaffa sig en ”plan B” inför julfirandet.

– Man behöver ha en plan B, vad gör vi om någon blir förkyld, så att man inte går iväg och smittar ner någon, säger Maria Rotzén Östlund till SR Ekot.

Hon tillägger:

– Vaknar man på julaftonsmorgonen och är lite småförkyld, så tänker man kanske att man ändå vill åka iväg och träffa sina släktingar. I vanliga fall kanske man går iväg om man är lite förkyld. Det hade man gjort innan pandemin. Men den här julen så ska man inte göra det.

Då nås smittoppen

Enligt Folkhälsomyndigheten kan spridningen av covid-19 nå sin topp i mitten av januari.

– Även om det finns en osäkerhet i scenarierna så är en möjlig utveckling att den kraftiga smittspridningen ökar i ytterligare några veckor innan vi når en topp. Det innebär att det bör finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg liksom i samhället i stort för en ökad sjukfrånvaro på grund av covid-19, säger avdelningschef Sara Byfors.

Två scenarier

Myndigheten har i dag presenterat två scenarier där båda visar på en fortsatt ökning av antalet fall av covid-19. Toppen inträffar enligt scenarierna i början till mitten av januari.

FHM:s två scenarier:

- Scenario 0: Smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som i dag.

- Scenario 1: Smittsamheten ökar med 10 procent. Faktorer som kallare väder och ökade kontakter inomhus påverkar.

Vidare betonar myndigheten att det är fortsatt viktigt att stanna hemma när man är sjuk, och att alla vaccinerar sig enligt gällande rekommendation.

– Särskilt viktigt är det att personer som är 65 år och äldre samt yngre personer i riskgrupp tar sina rekommenderade påfyllnadsdoser mot covid-19, för att minska risken för allvarlig sjukdom och död, skriver Folkhälsomyndigheten.

Foto: E. Zhyvchik

Text: Redaktionen