SVERIGE: Skarp kritik mot regeringen

2022 11 09

Kritiken mot regeringens budget är inte nådig, både från forskare, myndigheter och oppositionen, medan miljö- och klimatministern konstaterar att hon ska göra vad hon kan med de pengar hon tilldelats.

Parallellt som COP27-klimatmötet pågår i den egyptiska semesterorten Sharm el-Sheikh kommer skarp kritik mot Ulf Kristersson-regeringens budget i allmänhet och klimatbudgeten i synnerhet.

Dels från organisationer, dels Naturvårdsverket, dels från oppositionen, dels från forskare.

Ett dråpslag

– Budgeten är ett dråpslag mot miljön på bred front. Det är sänkningar på så många punkter och det är stora sänkningar, understryker Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, i en intervju med DN.

Han tillägger:

–  Jag har aldrig sett något liknande, och jag har följt miljö- och klimatpolitik i närmare trettio år.

När regeringen presenterade sin budget framkom försämrade ekonomiska förutsättningar för skydds- och vårdmöjligheter av värdefull natur, insatser för vatten- och havsmiljö och miljöövervakning i stort.

Budgetminskningen kommer att halveras under det första året av mandatperioden och kommer därefter att successivt bantas.

Generaldirektör kritisk

Inte bara docenten vid Uppsala universitet är kritisk mot miljöbudgeten. Även Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger inställer sig i kritikerkören:

– Miljöövervakning är miljöarbetets ryggrad. Det är en förutsättning för att kunna göra åtgärder på vetenskaplig grund, för uppföljningen av Sveriges miljömål och hela vår rapportering till EU, påpekar han enligt tidningen.

Hos oppositionspartiet MP skräder man inte heller orden.

– En regering som ljuger, säger en sak - gör en annan: Det är anmärkningsvärt att statsminister Ulf Kristersson var på klimatmötet i Egypten i går och talade om brådskan i omställningen, och i dag presenterar en budget som kraftigt ökar utsläppen nästa år, menar språkröret Per Bolund i en tweet.

”Återhållsam budget”

Från regeringshåll är man, förstås, nöjd med budgeten.

–Det är en återhållsam budget och då får jag försöka se över vad jag kan göra med pengarna jag har, framhåller klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i en intervju med SR.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen