JUST NU: Skarp kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten

2023 01 03

Sverige förbereder för att införa krav på negativt covidtest för inresande från Kina.

Det uppgav regeringen i går, måndag.

I dag, tisdag, gör Folkhälsomyndigheten en liknande bedömning.

Det epidemiologiska läget i Kina när det gäller covid-19 är oklart. Samtidigt förväntas resandet från landet öka kraftigt under de kommande veckorna, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande och tillägger:

– Folkhälsomyndigheten ber därför regeringen förbereda för krav på att personer som reser till Sverige från Kina ska kunna uppvisa ett intyg på ett nyligen taget negativt covid-19-test.

 Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, har uttalat sig om dagens besked.

–  Det här ska ses som en möjlig smittskyddsåtgärd mot bakgrund av att vi för närvarande inte har så mycket information om det epidemiologiska läget i Kina. Det gäller inte minst om det cirkulerar andra virusvarianter där än de som finns i övriga världen.

Experter håller inte med

Regeringen och Folkhälsomyndigheten är ense.

Men två experter delar inte deras bedömning.

Magnus Gisslén, professor och överläkare i infektionssjukdomar anser att det är onödigt att införa krav på negativa tester.

–  Ur ett smittskyddsperspektiv ja, men att många länder inför detta kan kanske handla om att man vill sätta politisk press på Kina för att få dem att samarbeta och vara transparenta. Det kan finnas andra skäl, men ur ett epidemiologiskt perspektiv skulle det ha tveksam effekt, säger han till DN.

Han får medhåll av Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

– Jag tror att det skulle ha väldigt liten betydelse, eller ingen nytta alls. Skulle det uppstå nya varianter i Kina som är mycket mer smittsamma eller allvarliga så tar de sig runt i världen om de har en spridningsfördel. Det går inte att stoppa genom det lilla resandet vi har från Kina till Sverige, säger han till tidningen.

Varnar för ny variant

Folkhälsomyndigheten varnar dock för att just en ny variant riskerar att nå Sverige via inresande från Kina.

– Det råder osäkerhet kring vilka virusvarianter som cirkulerar i Kina jämfört med de varianter som sprids i övriga världen, till exempel om det finns varianter som kan ha ökad förmåga att ta sig förbi immunförsvaret eller har en ökad potential att orsaka allvarlig sjukdom. Även när det gäller rapporteringen av bekräftade fall, sjukhusvårdade och dödlighet finns en osäkerhet, vilket gör det epidemiologiska läget i Kina svårbedömt, skriver myndigheten.

För drygt en vecka sedan, den 30 december, lät det dock annorlunda.

Då uteslöt avdelningschef Sara Byfors att Folkhälsomyndigheten planerade att införa särskilda krav för resenärer från Kina.

Då bedömde Folkhälsomyndigheten att det är osannolikt att föreslagna åtgärder skulle ha någon större effekt – då smittspridningen, vaccinationsgraden och immuniteten i Sverige är hög.

–  Det var över ett år sedan en alldeles ny variant av viruset kom. Att det skulle komma något radikalt annorlunda från Kina är inte så sannolikt just nu, sa Sara Byfors till SVT Nyheter.

Foto: M. Majnun

Text: Redaktionen