SVERIGE: Skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten

2022 09 22

Sveriges avgående vaccinsamordnare Richard Bergström kritiserar Folkhälsomyndigheten.

Han anser att FHM:s vaccinrekommendationer är otydliga och att myndighetens agerande är en förklaring till varför vaccinviljan avtar hos befolkningen, rapporterar SR Ekot.

 – Jag förstår faktiskt inte varför man inte rekommenderar vaccin till alla. Man säger att vaccinationsviljan är så låg. Ja, det är klart att den är låg om man inte rekommenderar människor att vaccinera sig, säger Richard Bergström till radiokanalen.

Sjunkande siffra

Mer än 85 procent bland personer som är 12 år eller äldre har tagit minst två doser av vaccin mot covid-19, enligt FHM:s statistik.

En tredje spruta har rekommenderats till vuxna, men endast 66,9 procent har tagit en tredje vaccindos.

För närvarande rekommenderar Folkhälsomyndigheten  personer som är 65 år och äldre, samt personer från 18 år och som ingår i någon av riskgrupperna, en påfyllnadsdos i höst.

– Höstdosen behövs eftersom vissa grupper har en ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Det gäller främst personer som är 65 år och äldre och personer, från 18 år, som ingår i någon av riskgrupperna. Äldre personer och personer med immunbrist får inte lika starkt och långvarigt skydd av vaccinationerna som yngre personer, skriver myndigheten på sin hemsida.

Rekommenderas ej

Personer som är yngre än 65 och som inte tillhör en riskgrupp rekommenderas inte en påfyllnadsdos. Samtidigt ska personer som närmar sig 65-årsåldern eller ligger nära en riskgrupp ges möjlighet att ta en fjärde vaccindos.  

– Personer som är 18–64 år och som vill vaccinera sig med en påfyllnadsdos i höst, ska ges möjlighet av regionerna att göra det, framhåller FHM.

Kommunikationen skapar osäkerhet, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström.

– Vi har så otroligt bra data på effekt och säkerhet för de här vaccinet, så jag tycker inte man ska känna någon tvekan överhuvudtaget, säger han till SR.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen