JUST NU: Skarp kritik från svenska företagare – ”Har de inte förstått allvaret?”

2022 11 30

Svenska företagare är upprörda efter att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) inte kunnat meddela när företagen kommer att få ta del av elprisstödet.

Busch meddelade under en presskonferens på onsdagen att elprisstödet väntas betalas ut i två steg, med en första utbetalning till hushållen i februari 2023.

Något besked till företagarna kunde inte ges, något som bidragit till kraftiga reaktioner bland företagare, inte minst i södra Sverige.

– Har de inte förstått allvaret? Den frågan kan man kanske känna nu när det fortfarande inte finns något besked till företagen, säger Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen i Malmö, till Dagens Nyheter.

Krävt ett möte

Skånska M-toppen Carl Johan Sonesson har tidigare krävt ett möte med energi- och näringsministern, då han inte anser att elprisstödet lever upp till vallöftena.

En del av kritiken handlar om att elprisstödet ges retroaktivt i stället för att ta hänsyn till den kommande vintern.

Per Tryding som är vice VD för Sydsvenska handelskammaren kommenterar också situationen.

– Det kan vi tycka är lite bekymmersamt. Det finns en ganska stor andel företag som har ganska lite pengar kvar i kassan efter pandemin och den här kostnadsexplosionen. Och så går man nu in i en lågkonjunktur så det kommer kanske inte fyllas på med så mycket nytt. Det betyder ju att de sitter i en likviditetsknipa.

– Det är ganska viktigt att de sätter en plan med ett datum så det finns något att förhålla sig till. Annars kommer ju en del av de här företagen att behöva vidta åtgärder, vad man gör då är ju varsel och i enstaka fall kan det ju handla om att man måste kasta in handduken, säger Tryding till DN.

”Godkännande dröjde”

Busch har motiverat att det uteblivna beskedet till företagen handlar om att energimarknadsinspektionens godkännande dröjde till en bit in i november.

– Så vad gäller just företagen beklagar jag att vi i dag inte kan ge besked om hur det kommer gå till. I övrigt så menar jag att vi under väldigt tuffa omständigheter men med högt tempo har kunnat leverera de besked vi vet är så efterlängtade, sa hon under presskonferensen, rapporterar SVT.

”Rusande varseltal”

Regeringens vaghet om elprisstöd till företag upprör näringslivet som även nu varnar för rusande varseltal.

På Företagarna kallar man energiminister Busch för ”tondöv”, rapporterar Dagens Industri.

Johan Grip är chefsekonom och riktar också han mycket skarp kritik till regeringen.

– Vi hade väntat oss mer av en borgerlig regering, säger han.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen