JUST NU: Skarp kritik från svenska företagare – ”Har de inte förstått allvaret?”

2022 11 30

Svenska företagare är upprörda efter att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) inte kunnat meddela när företagen kommer att få ta del av elprisstödet.

Busch meddelade under en presskonferens på onsdagen att elprisstödet väntas betalas ut i två steg, med en första utbetalning till hushållen i februari 2023.

Något besked till företagarna kunde inte ges, något som bidragit till kraftiga reaktioner bland företagare, inte minst i södra Sverige.

– Har de inte förstått allvaret? Den frågan kan man kanske känna nu när det fortfarande inte finns något besked till företagen, säger Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen i Malmö, till Dagens Nyheter.

Krävt ett möte

Skånska M-toppen Carl Johan Sonesson har tidigare krävt ett möte med energi- och näringsministern, då han inte anser att elprisstödet lever upp till vallöftena.

En del av kritiken handlar om att elprisstödet ges retroaktivt i stället för att ta hänsyn till den kommande vintern.

Per Tryding som är vice VD för Sydsvenska handelskammaren kommenterar också situationen.

– Det kan vi tycka är lite bekymmersamt. Det finns en ganska stor andel företag som har ganska lite pengar kvar i kassan efter pandemin och den här kostnadsexplosionen. Och så går man nu in i en lågkonjunktur så det kommer kanske inte fyllas på med så mycket nytt. Det betyder ju att de sitter i en likviditetsknipa.

– Det är ganska viktigt att de sätter en plan med ett datum så det finns något att förhålla sig till. Annars kommer ju en del av de här företagen att behöva vidta åtgärder, vad man gör då är ju varsel och i enstaka fall kan det ju handla om att man måste kasta in handduken, säger Tryding till DN.

”Godkännande dröjde”

Busch har motiverat att det uteblivna beskedet till företagen handlar om att energimarknadsinspektionens godkännande dröjde till en bit in i november.

– Så vad gäller just företagen beklagar jag att vi i dag inte kan ge besked om hur det kommer gå till. I övrigt så menar jag att vi under väldigt tuffa omständigheter men med högt tempo har kunnat leverera de besked vi vet är så efterlängtade, sa hon under presskonferensen, rapporterar SVT.

”Rusande varseltal”

Regeringens vaghet om elprisstöd till företag upprör näringslivet som även nu varnar för rusande varseltal.

På Företagarna kallar man energiminister Busch för ”tondöv”, rapporterar Dagens Industri.

Johan Grip är chefsekonom och riktar också han mycket skarp kritik till regeringen.

– Vi hade väntat oss mer av en borgerlig regering, säger han.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen