JUST NU: Skarp kritik mot S när flygkaoset diskuteras

2022 06 20

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) ser en ljusning på Arlandas kökaos.

Efter måndagens utfrågning av riksdagens trafikutskott uppger ministern att han har förtroende för Swedavias förmåga att lösa situationen.

Närmar sig full kapacitet

– De ser en ljusning i takt med att de kommer in fler säkerhetskontrollerade vakter till Arlanda. De är drygt 100 stycken ifrån full kapacitet. De åtgärder som gjordes under förra veckan har gjort att de fått bättre ordning på situationen, säger han till SR Ekot.

– Vi ska kontrollera och granska detta senare, när situationen inte är så akut. Då ska vi gå igenom vad det är som har gått snett i den här upphandlingen. I grunden är det personalbrist som gör att det är väldigt svårt att få folk att ta den här typen av arbete, kommenterar näringsministern.

Får mothugg

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus är kritisk till den tidsplan som Karl-Petter Thorwaldsson presenterat under dagen.

Enligt henne är regeringens besked motsägelsefulla. Hon delar inte näringsministerns optimistiska syn på när problemet kan vara löst.

– Någonstans i mitten till slutet av juli säger regeringen. Men enligt branschen själv kan det dröja till slutet av oktober innan man har alla personer på plats för full kapacitet, säger hon till SvD.

Bör vara oroliga

Maria Stockhaus anklagar även regeringen för att skylla ifrån sig. Hon nämner bland annat att Karl-Petter Thorwaldsson skyller på Swedavia och att ministern hänvisar till att det råder liknande kaos på flygplatser runt om i Europa.

Hon konstaterar att folk som ska ut och resa i sommar har all anledning att känna sig oroade.

– Det kommer att vara problem med tågtrafiken i sommar också och bensinpriserna är rekordhöga. Det enda som återstår är lådcykel att ta hela familjen på semester i, säger hon till SvD.

Foto: L.Filipe resp C.Sousa

Text: Redaktionen