SVERIGE: Skarp attack mot Johan Pehrson

2022 11 21

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kräver ett “klargörande” efter Johan Pehrsons (L) uttalande om Sverigedemokraterna.

I ett reportage med Expressen refererade Liberalernas partiledare Johan Pehrson till SD som “extrempopulistiskt” och en “brun sörja”.

Detta trots att båda partierna ingår i det så kallade Tidöavtalet tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Uttalandet väcker nu frågetecken hos Sveriges förre statsminister Magdalena Andersson (S).

– Jag tror att många med mig funderar över vad Johan Pehrson egentligen tycker i den här frågan. Ett klargörande skulle vara på sin plats, säger hon enligt Expressen.

“Märklig argumentation”

Enligt S-ledaren är Pehrsons argumentation “märklig”.

– Han hävdar att det är tack vare att han är med i regeringen som vi inte ser nedskärningar i public service eller xx, men det är för att han har valt att ge SD makten som såna här förslag behöver stoppas. 

“Är en brun sörja”

Uttalandena som Andersson syftar på fälldes i samband med Liberalernas partimöte i Sandviken.

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer idag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, uttryckte Pehrson enligt Expressen som bevakade träffen.

Åkesson: “Litar inte på L”

Det var länge oklart om Liberalerna och Sverigedemokraterna skulle kunna ingå i samma regeringsunderlag. Båda partierna avsåg vid ett flertal tillfällen sätta käppar i varandras hjul i samband med valrörelsen.

– Jag litar inte på Liberalerna, det gör jag inte, sade exempelvis SD:s partiledare Jimmie Åkesson i somras enligt Dagens industri.

Försvarar avtal

Liberalerna har fått mycket intern kritik efter att ha ingått samarbete med SD. Johan Pehrson har emellertid försvarat både Tidöavtalet och dess innehåll.

– Jag har inget krav på människor att man ska gilla allting. Jag försöker upplysa alla liberaler om att Liberalerna i århundrade ingått i olika regeringar. Man kompromissar och ibland blir det andra partiers politik. Man får ge och ta. Så det är en orättvis beskrivning men det är klart att det innehåller både sött och salt, sade L-ledaren till Dagens Nyheter  i oktober.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Viktor Pettersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen