Skånsk uppmaning till hela Stockholm

2023 03 10

Skåne och Halland utmärker sig i helt ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det visar sig att de två länen är de enda med positivt flyttnetto varje år de senaste 20 åren, 

Med andra ord – fler människor har flyttat till Skåne och Halland  från ett annat svenskt län än antalet som har lämnat.

– I båda länen var det 18-30-åringarna som flyttade mest och 65-plussare som flyttade minst under åren 2017-2021, säger Li Ma demograf på SCB, i ett pressmeddelande. 

Uppmanar stockholmarna 

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, är inte förvånad över siffrorna. 

Han skickar dessutom en tydlig uppmaning till såväl Stockholms invånare som politiska aktörer. 

– Stockholm bör lyssna mer på Skåne. Vi har uppmanat den statliga nivån många gånger att satsningar på infrastruktur i Skåne ger tillväxt i hela Sverige, säger han till Expressen. 

Enligt Carl Johan Sonesson är det exempelvis samarbetet med Köpenhamn som lockar folk till södra Sverige. Skåne och Halland är de enda regionerna i landet som är medlemmar i Greater Copenhagen. 

– Att många flyttar hit visar att staten måste satsa mer här. Det är här folk uppenbarligen vill bo och verka, säger skånepolitikern.

Stor lokalpatriotism 

I Skåne är lokalpatriotismen stor. Bland annat syns ofta den gulröda skånska flaggan i samband med fotbollsmatcher i exempelvis Malmö och Helsingborg. 

Samma flagga har även en egen dag: tredje söndagen i juli.

– Detta är tradition sedan den första flaggdagen år 1967. Platsen för firandet den gången var kaffestugan och rastplatsen Bialitt på väg 108 mellan Marieholm och Röstånga, informerar Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag på sin webbplats.

Det delas även ut pris för “Årets skåning” varje år. Förra året gick priset till radioprofilen Farah Abadi.

Pendlande siffror för Stockholm

När det gäller Stockholm har in- och utflyttningskurvan gått upp och ned sedan början på 2000-talet.

– Stockholms län hade ett negativt flyttnetto i början och i slutet av perioden, då fler flyttade från än till länet. Men under mitten var det fler som flyttade in än ut ur länet, säger Li Ma.

Noterbart i SCB:s statistik är även att sex län haft positivt flyttnetto för personer födda i Sverige – men negativt för utrikesfödda.

– Vi ser att många födda i Sverige flyttar till Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Kalmar, Värmland och Västerbotten men att många utrikesfödda lämnar dessa län, tillägger Li Ma till SCB:s hemsida.

Fyra län med negativt flyttnetto

Fyra län utmärker sig på helt andra sätt än Skåne och Halland.

Här har totalt sett fler flyttat från länen mellan 2002 och 2021.

- Kronoberg

- Blekinge

- Norrbotten

- Västernorrland

Enligt SCB är studier på annan ort den vanligaste anledningen till att personer lämnar ovanstående landskap.

Uppsala län, Östergötlands län och Västerbottens län, har attraherat många unga vuxna som flyttar dit för att studera, framhåller myndigheten.

Foto: A. Hunke

Text: Redaktionen