Skånsk uppmaning till hela Stockholm

2023 03 10

Skåne och Halland utmärker sig i helt ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det visar sig att de två länen är de enda med positivt flyttnetto varje år de senaste 20 åren, 

Med andra ord – fler människor har flyttat till Skåne och Halland  från ett annat svenskt län än antalet som har lämnat.

– I båda länen var det 18-30-åringarna som flyttade mest och 65-plussare som flyttade minst under åren 2017-2021, säger Li Ma demograf på SCB, i ett pressmeddelande. 

Uppmanar stockholmarna 

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, är inte förvånad över siffrorna. 

Han skickar dessutom en tydlig uppmaning till såväl Stockholms invånare som politiska aktörer. 

– Stockholm bör lyssna mer på Skåne. Vi har uppmanat den statliga nivån många gånger att satsningar på infrastruktur i Skåne ger tillväxt i hela Sverige, säger han till Expressen. 

Enligt Carl Johan Sonesson är det exempelvis samarbetet med Köpenhamn som lockar folk till södra Sverige. Skåne och Halland är de enda regionerna i landet som är medlemmar i Greater Copenhagen. 

– Att många flyttar hit visar att staten måste satsa mer här. Det är här folk uppenbarligen vill bo och verka, säger skånepolitikern.

Stor lokalpatriotism 

I Skåne är lokalpatriotismen stor. Bland annat syns ofta den gulröda skånska flaggan i samband med fotbollsmatcher i exempelvis Malmö och Helsingborg. 

Samma flagga har även en egen dag: tredje söndagen i juli.

– Detta är tradition sedan den första flaggdagen år 1967. Platsen för firandet den gången var kaffestugan och rastplatsen Bialitt på väg 108 mellan Marieholm och Röstånga, informerar Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag på sin webbplats.

Det delas även ut pris för “Årets skåning” varje år. Förra året gick priset till radioprofilen Farah Abadi.

Pendlande siffror för Stockholm

När det gäller Stockholm har in- och utflyttningskurvan gått upp och ned sedan början på 2000-talet.

– Stockholms län hade ett negativt flyttnetto i början och i slutet av perioden, då fler flyttade från än till länet. Men under mitten var det fler som flyttade in än ut ur länet, säger Li Ma.

Noterbart i SCB:s statistik är även att sex län haft positivt flyttnetto för personer födda i Sverige – men negativt för utrikesfödda.

– Vi ser att många födda i Sverige flyttar till Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Kalmar, Värmland och Västerbotten men att många utrikesfödda lämnar dessa län, tillägger Li Ma till SCB:s hemsida.

Fyra län med negativt flyttnetto

Fyra län utmärker sig på helt andra sätt än Skåne och Halland.

Här har totalt sett fler flyttat från länen mellan 2002 och 2021.

- Kronoberg

- Blekinge

- Norrbotten

- Västernorrland

Enligt SCB är studier på annan ort den vanligaste anledningen till att personer lämnar ovanstående landskap.

Uppsala län, Östergötlands län och Västerbottens län, har attraherat många unga vuxna som flyttar dit för att studera, framhåller myndigheten.

Foto: A. Hunke

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen