Skandal skakar Moderaterna – Småbarnsförälder stryks från riksdagslista

2021 10 25

– Pinsamt och skandalöst av Moderaterna!

Moderaternas nomineringsgrupp till partiets riksdagslista i Kalmar län får nu hård kritik efter att småbarnspappan Carl-Wiktor Svensson enligt uppgifter från flera håll stryks från nomineringen – eftersom han är småbarnspappa.

Han är känd som ”glesbygdsmoderaten” som fick 761 riksdagskryss i förra valet och är dessutom den av kandidaterna som sannolikt har störst chans att komma in i riksdagen för M i Kalmar län. Länets nuvarande M-riksdagsledamot Jan R Andersson ställer inte upp för omval och ingen av de andra kandidaterna på nuvarande nomineringslistan fick lika många kryss som Svensson i valet 2018. De flesta övriga på M-listan är dessutom relativt okända i länet.

Tredjenamn 2018

Han stod som tredjenamn på riksdagslistan 2018 och kandiderar även till valet 2022. Första- och andranamnet från 2018 kandiderar inte igen. Enligt uppgifter till bland annat Smålands största dagstidning Barometern-OT fanns Carl-Wiktor Svensson med i nomineringsprocessen fram till nomineringsgruppens sista möte då man valde att stryka bort honom helt på grund av att han är ensamstående småbarnspappa.

Hård kritik

– Ja den enda motiveringen som jag har fått är att jag är småbarnsförälder, säger Carl-Wiktor Svensson.

Det hela har skapat upprörda känslor i Kalmar län.

– Man häpnar att det år 2021 förs fram ett sådant argument då det borde förväntas i ett modernt samhälle att det inte ska spela någon roll ur ett jämställdhets- och diskrimineringsperspektiv hur gamla barnen är. Är det detta Moderata värderingar inför valet 2022? Vilka politiker vill i så fall stå på en sådan lista och vem vill rösta på densamma? Pinsamt och skandalöst, säger en källa till Barometern.

Ordföranden duckar frågan

Carl Dahlin är ordförande i nomineringsgruppen men vill inte prata om det hela.

– Vi kommenterar inte de som inte står på listan, säger Carl Dahlin till Barometern-OT.

Hoppar av i protest

I protest mot M-nomineringsgruppens strykning av småbarnspappan har nu kandidater hoppat av listan.

Carl-Wiktor Svensson är besviken utifrån ett demokratiskt perspektiv.

#Kandiderade du till riksdagen?

– Ja, Jag har varit en del av rekryterings- och nomineringsprocessen för Moderaterna i Kalmar län senaste året. Enligt nomineringskommittén var jag länge föreslagen som en toppkandidat till riksdagen.

#Varför får du då inte ens stå med på listan?

– Motiveringen jag fått är att man vill spara mig till efter småbarnsåren och att man av respekt för mig valde att helt plocka bort mig som valbar kandidat från riksdagslistan eftersom jag då skulle kunna säga att jag inte kandiderade.

#Vad anser du om detta?

– Jag har full respekt för nomineringskommitténs arbete, och det är många kompetenta och samhällsintresserade kandidater som vaskats fram. Men att neka mig valbar på listan med motiveringen att jag är småbarnsförälder tycker jag vare sig är demokratiskt eller representativt för Moderaterna.

Carl-Wiktor Svensson har talat med flera nuvarande riksdagsledamöter som är småbarnsföräldrar som berättar att det går bra att kombinera föräldraskapet med jobbet som riksdagsledamot.

ANALYS

Mycket pekar på att Moderaternas nomineringsgrupp med ordförande Carl Dahlin i spetsen strukit Carl-Wiktor Svensson på grund av att han är småbarnsförälder.

Om detta stämmer – vilket Dahlin själv inte förnekar – torde Moderaterna vinna på att snarast ändra beslutet och dessutom borde nomineringsgruppen på allvar fundera igenom sitt arbete. Samtidigt är kommittén sparsam i sina svar vilket gör att det är svårt att veta om de har andra motiv.

Att i Sverige år 2021 stryka folk från riksdagslistor för att de är småbarnsföräldrar är häpnadsväckande och otidsenligt. Det är tvärtom viktigt att ha personer i riksdagen som representerar alla delar av samhället varav småbarnsföräldrar givetvis är en viktig grupp.

Riskerar att skada Moderaterna

Detta riskerar att skada partiet inför valet 2022 i Kalmar län. Moderaterna i Kalmar län har inte provval för fastställande av riksdagslistan utan den sammanställs av en nomineringskommitté och man kan inte lägga till kandidater i efterhand.

De kandidater som finns kvar på listan ska i slutet av november presentera sig för nomineringsstämman där ombud från länet därefter röstar.

Foto: Carl- Wiktor Svensson

[yop_poll id="807"]