Fabrik ska släppa ut 900 ton dödligt gift i Sverige

2024 06 28

I över 20 år har utsläpp av det giftiga kemiska ämnet metylenklorid varit förbjudet i Sverige.

– Sverige införde 1996 ett nationellt förbud för metylenklorid bland annat på grund av ämnets allmäntoxiska och cancerframkallande egenskaper i kombination med dess lättflyktighet samt breda användning i samhället. Det var hälsorisken för de som arbetade med ämnet som ledde till förbudet i svensk lagstiftning, framhåller Kemikalieinspektionen i ett uttalande.  

Nu ska 900 ton metylenklorid släppas ut i luften från en fabrik i Eskilstuna, trots förbudet.

Det kinesiska företaget Senior Material – som investerat 2,5 miljarder kronor i industrianläggningen i Eskilstuna – har fått tillåtelse av Kemikalieinspektionen att släppa ut 900 ton av den giftiga substansen, varje år.

Det rapporterar Dagens Arbetet.

Dödlig substans

Metylenklorid är en livsfarlig kemisk produkt. Vid direkt inandning riskerar man att dö.  

Inandning av metylenklorid kan även vara skadligt på sikt. Det ökar risken för flera cancerformer, fosterskador, missfall, nervskador och demens, rapporterar Dagens Arbete.

– Man måste undvika exponering. Jag hoppas att de fabriksanställda inte utsätts för det, det skulle gå väldigt illa.

Det säger Åke Bergman, som är senior professor vid Örebro universitet och professor emeritus i miljökemi vid Stockholms universitet, till tidningen.

Försökt stoppa beslutet 

Enligt Dagens Arbete är grannar runtomkring fabriken ovetandes om utsläppen. Lokala och regionala myndigheter ska ha försökt stoppa beslutet, men Kemikalieinspektionen står fast vid sitt beslut.

Den aktuella dispensen gäller för totalt 2 770 ton metylenklorid. De senaste tio åren har den sammanlagda användningen av metylenklorid i Sverige varit mellan 100 – 190 ton.

– Kemikalieinspektionen har bedömt risken för att de som arbetar i verksamheten ska exponeras för ämnet. Vår bedömning är att de åtgärder företaget planerar att vidta är tillräckliga för att inte utsätta de anställda för en oacceptabel risk. Vi har inte bedömt effekterna på omgivande miljö utan det blir en fråga för länsstyrelsen i samband med miljöprövningen, konstaterade Agneta Westerberg, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, när dispensen utfärdades.

Professor Åke Bergman reagerar på den stora mängden.

– Så stora läckage vill jag inte se. Det känns synnerligen konstigt att man inte kan sluta systemet bättre än att 900 ton läcker ut. Det är illa. Om man släpper ut så stora mängder så är det ju inget slutet system, säger han till Dagens Arbete.

Fakta: Fabriken i Eskilstuna

- Det kinesiska företaget Shenzhen Senior Technology Material har investerat 2,5 miljarder kronor i en industrianläggning i Eskilstuna. Industrianläggningen kommer att förse Northvolt med separatorer till deras nybyggda gigafabrik i Skellefteå.

- Företaget ska nvända metylenklorid för framställning av separatorfilm till litiumbatterier. Vid framställningen av separatormaterial med särskilda egenskaper behöver metylenklorid användas i processen för att materialet ska kunna få de egenskaper som eftersträvas. Materialet används i batterier till elbilar och det saknas i dagsläget annan processteknik för att framställa material med samma egenskaper.

Källor: Eskilstuna kommun resp Kemikalieinspektionen

Foto: C. LeBoutillier

Text: Redaktionen


Tusentals svenskar lever i rädsla – uppmanas söka hjälp

2025 06 28

Tusentals svenskar är rädda helt i onödan.

Många människor lider av irrationella rädslor.

Det kallas för fobier, och många är så allvarligt drabbade att det begränsar deras vardag.

Att bota en fobi anses dock inte vara så svårt – även om det kan kännas så.

Här är de vanligaste fobierna

Det finns några fobier som är vanligare än andra, rapporterar GP.

Runt fem procent av Sveriges befolkning lider av någon fobi.

Vanligast är att ha fobi för smitta, att flyga, blod och sprutor, och trånga utrymmen, uppger psykologen Jeremy Ray som är verksam vid Göteborgs Universitet, enligt tidningen.

En fobi är någonting mer än bara vanlig rädsla. Fobier påverkar människors liv på riktigt.

Rädslan beskrivs som irrationell.

– Det är inte rimligt hur rädd man blir och man är medveten om att det är orimligt. Det kan finnas en logik i att vara rädd men inte så mycket, säger Jeremy Ray till tidningen.

Social ångest vanligt

Vissa fobier har större påverkan på vardagslivet än andra.

Psykologen Fingal Bruhn sade till SR att den vanligaste fobin, eller i alla fall den fobi som han behandlar flest människor för, är en form av ångest inför sociala situationer.

– Den vanligaste fobin som vi behandlar, det är faktiskt social fobi, eller social ångest som vi också kallar det. Och det kan vara väldigt begränsande, sade Fingal Bruhn till radiokanalen förra året.

Social fobi kan påverka ens liv i mycket hög utsträckning, eftersom man då har fobi för något som man inte kan undvika.

– På något sätt så är det lite paradoxalt med de här djurfobierna, som till exempel spindlar och ormar, att vi kan vara extremt rädda för dem, alltså väldigt stark fobi, men det behöver inte nödvändigtvis begränsa oss så himla mycket i vardagen, beroende på var vi bor och vad vi har för intressen, säger han.

Social fobi kan däremot vara väldigt begränsande.

Det kan dock hjälpa att utsätta sig för sin fobi lite i taget för att successivt bli av med rädslan.

Går att bota

Social fobi kan vara extra svårt, men även andra fobier kan ha stor påverkan på vardagen.

Vanliga fobier är bland annat höjdskräck, torgskräck, cellskräck och hypokondri, alltså rädslan för att drabbas av en allvarlig sjukdom.

Fobier är dock ganska lätta att bota genom bland annat KBT, säger Jeremy Ray till GP.

– Det är en av de mest framgångsrika och lättaste behandlingsformerna. Det är lätt att få hjälp att bli botad, säger han till tidningen.

Foto: Alexandra Gorn

Text: Redaktionen


Rysk attack mot civila – flera barn drabbade

2025 06 28

Civila har dödats och barn har skadats i en rysk attack.

Ryssland har utfört ännu en attack som har drabbat civila ukrainare hårt.

I staden Odessa har ett 21 våningar högt bostadshus attackerats med hjälp av drönare.

Döda och skadade

Ett gift par har dödats i attacken, rapporterar Kyiv Post.

Samtidigt uppges flera barn ha skadats när drönaren träffade 21-våningshuset och orsakades brand på sjunde, åttonde och nionde våningen, enligt tidningen.

Branden gjorde att boende blev instängda och inte kunde ta sig ut.

Tre barn och fyra vuxna uppges ha skadats i attacken och förts till sjukhus.

Odessas borgmästare Gennadiy Trukhanov bekräftar också att ett gift par har hittats döda efter attacken.

– Räddningsarbetare har just hittat kropparna av ett par som dog när en fiendedrönare träffade en lägenhet, skriver borgmästaren på Telegram, enligt tidningen.

Räddningsinsatserna uppges ha komplicerats av upprepade flyglarm i området.

Ukraina har attackerat stridsflyg

Under gårdagen kom också rapporter om att fem personer hade dödats och 25 skadats i en drönarattack mot staden Samar i centrala Ukraina.

Ryssland fortsätter alltså med drönar- och robotattacker som drabbar Ukrainas civilbefolkning hårt.

Samtidigt gör Ukraina motstånd, bland annat genom att attackera mål inne i Ryssland.

Igår kom uppgifter om att Ukraina hade genomfört en ny attack mot ryska stridsflyg, vilket MarcusOscarsson.se rapporterade om.

Enligt ukrainska uppgifter träffades fyra ryska stridsflygplan av modellen SU-34 i en drönarattack natten till fredagen.

Två av de ryska planen ska ha förstörts, medan de andra två skadades.

Attacken utfördes av den ukrainska underrättelsetjänsten SBU i samarbete med specialstyrkor och andra militära enheter, enligt Ukrainas generalstab.

Attacken ägde rum på flygfältet Marinovka i Volgograd Oblast i Ryssland.

LÄS OCKSÅ: UPPGIFTER: Flera ryska stridsflyg förstörda i stor attack

Arkivfoto: Adam Wilson

Text: Redaktionen