JULEN: SJ tvingas till panikåtgärd

2022 11 25

Den 11 december, mitt under julruschen, byter Trafikverket it-system för järnvägstrafiken i Sverige.

Skiftet kan innebära ytterligare stora problem för järnvägsföretaget SJ, rapporterar Aftonbladet.

– Det ser ut att vara en väldigt lång väg kvar innan alla buggar och processer är på plats och vi är oroade över hur det ska gå, säger Lina Lagerroth, näringspolitisk expert på branschorganisationen Tågföretagen, till tidningen.

Sätter in bussar

SJ:s presschef Tobbe Lundell varnar för att jultrafiken kan påverkas när det nya systemet införs. Han berättar att järnvägsföretaget har ”rustat med bussar i mängder” för att möta den stora efterfrågan under julperioden.

En åtgärd som dock inte kommer att lösa problematiken, enligt Tobbe Lundell.

– Det kommer inte att räcka, men det kan lindra eventuella förseningar.  Vi är allvarligt oroade för att det ska uppstå störningar. Julhelgen är våra största och viktigaste resdagar på året och vi förbereder oss på det värsta, men hoppas på det bästa, säger han till Aftonbladet.

Stora problem

SJ har under 2022 tampats med stora problem. När järnvägsföretaget släppte sina biljetter inför julen kraschade SJ:s webbsida och flera kunder kunde inte boka biljetter. Dessutom prissattes drygt 30 procent av julbiljetterna för högt.

Efter kalabaliken har SJ lovat att kompensera kunder som betalat för mycket och förstärkt sin kundserviceorganisation.

– Vi genomför större förändringar kopplat till schemaplanering, med en rad satsningar som skall ge en betydligt bättre situation för våra medarbetare, säger SJ:s vd och koncernchef Monica Lingegård.

Ny tågplan

Trafikverkets arbetet med nästa års tågplan har i år skett parallellt med ett framtagande av ett nytt planeringssystem.

– Det nya planeringssystemet behövs för att åstadkomma en effektivare användning av järnvägens kapacitet – fler tåg och fler underhålls- och investeringsåtgärder behöver få plats i spåren. Det är en mycket stor förändring och utvecklingen görs tillsammans med branschen, uppger myndigheten.

Roberto Maiorana, generaldirektör, Trafikverket, välkomnar det nya systemet.

–  Allt fler vill åka tåg och det är trångt på spåren, så förändringen är helt nödvändig för att vi ska kunna nyttja järnvägen bättre, säger han i ett pressmeddelande.   

Foto: SJ

Text: Redaktionen