SJ stoppar hundratals tågresor

2023 04 13

SJ har tvingats till ett drastiskt beslut.

På grund av banarbete och personalbrist kommer inga SJ-tåg att rulla mellan Malmö och Göteborg under sommaren. 

Samtliga avgångar ställs in, rapporterar Sydsvenskan.

Över två månader

Stoppet gäller mellan 19 juni och 21 augusti.

Sju dagliga avgångar berörs. Totalt handlar det om över 400 tågresor.

– Sträckan trafikeras under perioden av Öresundståg och vi hänvisar resenärerna till den trafiken, skriver SJ på sin hemsida.

Jan Samuelsson, vd vid Öresundstågen, har uttalat sig om SJ-stoppet.

– Vi jobbar stenhårt tillsammans med Västtrafik för att få till ersättningstrafik däremellan (Mölndal–Göteborgs central), säger han till Sydsvenskan.

”Har en egen utmaning”

Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ, framhåller att ett banarbete, som är relaterat till bygget av Västlänken i Göteborg, är den huvudsakliga orsaken till stoppet.

– Sen har vi en egen utmaning kopplad till lokförarbristen, så det är inte bara banarbete som är orsaken. Den problematiken har vi haft under mer än ett år och det har ju startats ett antal lokförarskolor för att komma till rätta med det, men det tar längre tid innan vi är ikapp, säger han till Hallands Nyheter.

Flaggat för problem

SJ har tidigare flaggat för att Trafikverket planerar att genomföra en hel del banarbeten på flera olika sträckor under sommaren.

– Den definitiva planeringen är ännu inte färdig och SJ tvingas därför att avvakta med biljetsläpp för flera planerade avgångar, uppgav järnvägsföretaget i ett pressmeddelade i slutet av mars.

Sent besked från trafikverket

Det finns också utmaningar i SJs egen planering som gör att vissa avgångar ännu inte kan öppnas upp för försäljning.

– De sena beskeden från Trafikverket gör att vi ligger ungefär en månad sent med det här biljettsläppet jämfört med normalt. 

– Men det är viktigt för våra kunder att vi ändå öppnar upp försäljningen för merparten av avgångarna, det vill säga de avgångar som vi faktiskt vet att vi kommer kunna köra, sa SJ:s presschef Tobbe Lundell i samband med att SJ annonserade att biljetter till tågresor under perioden 29 maj – 3 september ligger ute för försäljning.

Foto: SJ AB

Text: Redaktionen