SJ ställer in flera hundra tågavgångar – Många resenärer drabbas

2021 11 14

Mängder av resenärer drabbas i samband med att SJ ställer in hundratals tågresor.

Detta avslöjar Sveriges Radio som konstaterar att orsaken är personalbrist som har koppling till ett byte av SJ:s planeringssystem.

Inte gått ut med infon brett

Enligt uppgifter till Ekot så har problemen redan pågått under två veckors tid och SJ har redan tvingats ställa in över 300 avgångar de två senaste veckorna. Men SJ har inte gått ut med informationen brett. 

Dessutom väntas enligt Ekot ytterligare omkring 200 tågresor ställas in då cirka 15-talet tågresor per dag ska ställas in de kommande två veckorna. De regioner som berörs är främst Bergslagen och Mälardalen.

SJ medger utmaningar

– Vi har ju haft lite utmaningar de senaste två veckorna och har kunnat hantera de från dag till dag men nu ser vi att det får större påverkan på både våra kunder och våra medarbetare än vi tycker är rimligt. Så därför valde vi att besluta om lite reducering av trafik för två veckor så att vi får möjlighet att hantera det här på ett bättre sätt, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till SR.

Problem med bemanningen

Ekot rapporterar att orsaken är att det blivit stora problem med bemanningen av SJ:s tågavgångar och SJ:s förhoppning är att lättare kunna hantera problemen framöver genom att helt enkelt ställa in mängder av tågresor.

Många resenärer drabbas

Men många resenärer drabbas och Kristoffer Tamsons som är ordförande för Mälardalstrafik är inte nöjd med SJ:s agerande.

– Från min horisont så vill vi ha en förklaring på plats, vi vill ha en åtgärdsplan presenterad och vill vill dessutom få försäkringar om att man inte ensidigt riktar in den här typen av neddragningar mot den del av Sverige där flest är beroende av  tågtrafiken, säger han till SR.

Kan boka om eller boka av

De som har bokade engångsbiljetter på de drabbade tågen har nu möjlighet att boka om eller boka av enligt SJ.

– Nu är det viktigt att man håller koll på vår trafikinformation på antingen SJ.se på webben eller SJ:s app i första hand. Ser man då att ens egen planerade avgång är påverkad då finns det möjlighet till ombokning beroende på viken typ av biljett och vilken resa man har köpt, säger SJ:s talesperson till Ekot.

Foto: SJ