SJ ställer in flera hundra tågavgångar – Många resenärer drabbas

2021 11 14

Mängder av resenärer drabbas i samband med att SJ ställer in hundratals tågresor.

Detta avslöjar Sveriges Radio som konstaterar att orsaken är personalbrist som har koppling till ett byte av SJ:s planeringssystem.

Inte gått ut med infon brett

Enligt uppgifter till Ekot så har problemen redan pågått under två veckors tid och SJ har redan tvingats ställa in över 300 avgångar de två senaste veckorna. Men SJ har inte gått ut med informationen brett. 

Dessutom väntas enligt Ekot ytterligare omkring 200 tågresor ställas in då cirka 15-talet tågresor per dag ska ställas in de kommande två veckorna. De regioner som berörs är främst Bergslagen och Mälardalen.

SJ medger utmaningar

– Vi har ju haft lite utmaningar de senaste två veckorna och har kunnat hantera de från dag till dag men nu ser vi att det får större påverkan på både våra kunder och våra medarbetare än vi tycker är rimligt. Så därför valde vi att besluta om lite reducering av trafik för två veckor så att vi får möjlighet att hantera det här på ett bättre sätt, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till SR.

Problem med bemanningen

Ekot rapporterar att orsaken är att det blivit stora problem med bemanningen av SJ:s tågavgångar och SJ:s förhoppning är att lättare kunna hantera problemen framöver genom att helt enkelt ställa in mängder av tågresor.

Många resenärer drabbas

Men många resenärer drabbas och Kristoffer Tamsons som är ordförande för Mälardalstrafik är inte nöjd med SJ:s agerande.

– Från min horisont så vill vi ha en förklaring på plats, vi vill ha en åtgärdsplan presenterad och vill vill dessutom få försäkringar om att man inte ensidigt riktar in den här typen av neddragningar mot den del av Sverige där flest är beroende av  tågtrafiken, säger han till SR.

Kan boka om eller boka av

De som har bokade engångsbiljetter på de drabbade tågen har nu möjlighet att boka om eller boka av enligt SJ.

– Nu är det viktigt att man håller koll på vår trafikinformation på antingen SJ.se på webben eller SJ:s app i första hand. Ser man då att ens egen planerade avgång är påverkad då finns det möjlighet till ombokning beroende på viken typ av biljett och vilken resa man har köpt, säger SJ:s talesperson till Ekot.

Foto: SJ


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen