Shoppingjätte i blåsväder

2024 11 19

Shoppingplattformen Temu får hård kritik av Konsumentverket, andra europeiska konsumentskyddsmyndigheter och EU-kommissionen.

Den kinesiska handelsplattformen, som har miljontals kunder i Sverige, anklagas för att bryta mot konsumentskyddande lagar i flera avseenden.

Tillsammans med andra europeiska myndigheter har Konsumentverket utrett samtliga misstänkta överträdelser och sammanställt bevisning från alla EU-länder.

Enligt myndigheten använder sig Temu av flera marknadsföringsmetoder som bryter mot EU-lagar. 

– Det handlar om metoder som kan anses vara vilseledande eller aggressiva och som kan ha en negativ påverkan på konsumenters köpbeslut. Det handlar också om vilken information som digitala marknadsplatser är skyldiga att ge enligt EU-rätten, framhåller Konsumentverket i ett uttalande.

Flera brister

Efter granskningen har EU-kommissionen och EU:s konsumentskyddssamarbete (CPC-nätverket) kontaktat Temu.

I ett brev radar EU-aktörerna upp följande brister hos shoppingjätten:

- Falska rabatterbjudanden. Ger intrycket av att produkten säljs med rabatt när det inte stämmer

- Påtryckningar. Pressar konsumenter att fatta överilade köpbeslut med falska påståenden att produkten är på väg att ta slut, etc

- Påtvingade spel. Tvingar konsumenter att spela på ett ”lyckohjul” där viktig information om villkoren för spelet göms

- Utebliven eller vilseledande information. Ger otillräcklig eller felaktig information om den lagstadgade ångerrätten. Det framgår inte heller att en order måste uppgå till ett visst belopp för att köpet ska kunna slutföras.

- Falska konsumentrecensioner. Ger otillräcklig information om på vilket sätt Temu säkerställer att recensioner lämnas av personer som faktiskt har använt produkten.

- Dold kontaktinformation. Försvårar för konsumenter att lämna klagomål eller ställa frågor.

Växer så det knakar

Det senaste året har Temu gjort succé. Under årets första sex månader redovisade den kinesiska shoppingjätten en vinst på cirka 20 miljarder dollar.

– Det överträffar den totala försäljningen under 2023 som uppgick till 18 miljarder dollar, rapporterade Yahoo Finance i somras.

Temu svarar

Ett av regelverken som Temu och Shein anklagas bryta mot är Digital Services Act (DSA), som bland annat ska garantera säkra digitala tjänster.

Det förstnämnda företaget har svarat på kritiken via sin svenska pr-byrå Agera.

– Temu tar sina förpliktelser gentemot DSA på stort allvar och investerar fortlöpande för att stärka efterlevnaden och värna konsumenternas intressen på vår plattform. Vi kommer att samarbeta fullt ut för att nå vårt gemensamma mål i form av en säker och betrodd marknadsplats, framhåller pr-byrån i en kommentar till sajten Market.

Shoppingplattformen har också kommenterat anklagelserna i ett mejl till Sveriges Radio.

– Vi kommer att samarbeta fullt ut med denna utredning, inte minst eftersom en sådan granskning på lång sikt gynnar våra kunder, framhåller Temu.  

På sajten Trustpilot skriver Temu att man följer ”strikta policyer” för att säkerställa produkternas kvalitet.   

– Vi implementerar strikta policyer och kontrollåtgärder för att säkerställa produktkvalitet och korrekta produktbeskrivningar. Om du inte är nöjd med någon av de produkter du fått, kan du ansöka om återbetalning inom 90 dagar efter köpet.

Foto: D. Gillis

Text: Redaktionen


Mardröm för svenskar på Mallorca – kommer inte in i sina hem

2025 07 06

Många svenskar på Mallorca drabbas av en mardrömssituation.

Många svenskar som har bostad på Mallorca råkar ut för ett allvarligt problem.

Mallorca har sedan länge problem med husockupanter.

Även svenskar som har hus eller lägenhet på ön drabbas, och att få ut ockupanterna kan vara väldigt svårt.

Bostäder ockuperas

De som drabbas av husockupationer är ofta personer som har en bostad som står tom under längre perioder, rapporterar SR.

Då sparkar ockupanter upp dörren, byter lås och installerar sig i bostaden, enligt radiokanalen.

Eftersom utlänningar som har boende på Mallorca ofta är borta under längre perioder, är de ofta extra hårt drabbade. Det gäller bland annat svenskar som äger ett boende på ön.

Ockupanterna är ofta personer som lever i samhällets utkanter. Många av dem har inte råd med bostad och kan vara arbetslösa, sjuka eller ha andra typer av problem.

På ögruppen Balearerna skedde runt 500 husockupationer förra året.

Stort problem för svenskar

För den som drabbas kan det bli en mycket svår situation, särskilt om husockupanten är kvar under en längre tid. Då kan ockupanten få besittningsrätt.

– Det är ett stort problem för dem som är boende här i Spanien, eller de som har hus och boenden, de blir ju utsatta för det här, och då kan man inte vara i bostaden under sin semester eller en längre period, säger Simon Dicksved, en svensk jurist som tidvis vistas på Mallorca, till radiokanalen.

En lagändring ska nu stärka husägarens rätt, men situationen kan ändå bli väldigt svår, särskilt för svenskar som kanske inte är så insatta i hur det fungerar i Spanien.

– Framför allt är det svårt för svenskar för att man inte är så van med det här spanska systemet, säger Simon Dicksved.

Över tusen ockupanter på liten ort

Problemet med husockupationer är utbrett på Mallorca.

Tidningen Majorca Daily Bulletin har tidigare rapporterat om orten Santa Margalida med runt 13 000 invånare.

Där finns det enligt stadens borgmästare runt 1 500 husockupanter.

Borgmästaren beskriver ockupanterna som ”sociala turister”.

Problemet har funnits i åratal, men har förvärrats på senare tid, enligt borgmästaren. Det väcker oro inte bara på grund av husägares rättigheter, utan också med tanke på säkerheten.

– Det bor tio till tolv personer i varje lägenhet utan de minimikrav på hälsa och säkerhet, säger borgmästaren Joan Monjo till tidningen.

Foto: O. Nord

Text: Redaktionen


Världens största tidskapsel har öppnats

2025 07 06

En tidskapsel har öppnats i Nebraska.

Det handlar om världens största tidskapsel, som finns i Seward Nebraska.

Tidskapseln innehåller mängder av saker från år 1975, och har alltså varit förseglad i 50 år.

Men nu har den öppnats igen. Massor av prylar och minnen från det förflutna visas nu upp i den amerikanska staden.

Minnen från 1975

Det var möbelhandlaren Harold Davisson som tog initiativ till att skapa det som enligt World Record Academy var världens största privata tidskapsel, rapporterar NBC News.

Mängder av prylar och minnen bevarades för framtida generationer i en enorm betongkammare.

I kapseln finns alltifrån brev, kläder och röstmeddelanden från det förflutna, till en gul Chevrolet Vega i prima skick.

– Detta är kulmen på 50 års planering från min fars sida, säger dottern Trish Davisson Fisher.

– Min far, Harold Davisson, ville vänta på att hans barnbarn skulle minnas livet 1975. Han var en stor förespråkare för livet. Han gjorde allt stort, säger hon till kanalen.

Meddelanden från det förflutna

1983 höll de på att förlora världsrekordet, men då lade de till en extra pyramid ovanpå kapseln för att den skulle behålla titeln som världens största tidskapsel.

Nu visas prylarna från tidskapseln upp i staden. Vissa har kommit dit för att titta på saker som deras föräldrar eller anhöriga har lämnat efter sig.

En av dem är Stephanie Fisher (inte släkt med Trish), som har kommit för att hämta ett kassettband med röstmeddelanden från hennes familj.

– Mina föräldrar trodde inte att de skulle vara här 50 år senare för att hämta det tillsammans med oss. Så det är ganska speciellt att veta att deras röster finns där inne som jag inte har hört på länge, säger hon till kanalen.

Brev från mamma

En annan som har sökt upp lämningar från det förflutna är Chris Galen från Virginia.

– Jag gjorde en mental anteckning att om 50 år, om jag fortfarande levde – för då skulle jag vara i 60-årsåldern – skulle jag vilja komma tillbaka hit och vara en del av öppningen, säger han.

Bland de tusentals brev som lämnats lyckades han hitta ett från sin mamma.

– Jag hoppas att när hon ser ner på oss någonstans ifrån kan jag rapportera tillbaka till henne att många av de saker hon ville för mig och min bror blev verklighet, säger han.

Foto: I. Yoon

Text: Redaktionen