JUST NU: ”Ser fram emot att samarbeta med Turkiet”

2022 05 17

Strax efter klockan 16 inledde statsminister Magdalena Andersson (S)  en presskonferens tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö.

Sveriges statsminister kommenterade Turkiets agerande mot Sverige och Finland.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Turkiet inom Nato. Det blir ett nytt viktigt element i vår bilaterala relation.

”Står bakom kampen”

Turkiet har utryckt ett motstånd mot ett Natomedlemskap för de nordiska länderna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har deklarerat att Turkiet kommer att säga nej till en svensk-finsk ansökan och att det beror på ländernas anknytningar till PKK – en organisation som är terrorklassade av USA och EU.

Vi står bakom kampen mot terrorism och den EU-klassning som vi och Nato står bakom, konstaterade Magdalena Andersson på pressträffen.

Presidenten är förvånad

President Niinistö framhävde att Turkiets agerande den senaste veckan har förvånat honom.

– Vi söker kontakt med Turkiet och är redo att resa till Turkiet för att reda ut frågetecknen, säger han.

Diplomater på väg

Magdalena Andersson konstaterade i likhet med den finska presidenten att Sverige är beredda att resa till Turkiet för att lösa situationen.

– För att diskutera och reda ut de frågetecken som kan finnas. Vi ser fram emot att ha bilaterala samtal med Turkiet. Jag ser möjligheter att utveckla vår bilaterala relation. Vi har ju också tidigare fått positiva signaler från Turkiet, konstaterar statsministern.

Åker till USA

Tidigare under dagen bekräftade Magdalena Andersson att hon tillsammans med Sauli Niinistö kommer att resa till USA och Washington DC för att träffa president Joe Biden. På torsdag lyfter planet mot Vita huset. 

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen