Semesterpriser höjs efter nytt beslut

2023 04 19

Ett purfärskt klimatpaket har ikväll klubbats igenom av EU.

En direkt konsekvens av det nya paketet är att priserna på semesterresor med såväl flyg som båt kommer att höjas.

– Flyget och sjöfarten går från att inte betala något alls för sina utsläppsrätter till att äntligen börja göra det och få ett omställningstryck, säger EU-parlamentarikern Jakop Dulande (MP) till Aftonbladet.

Förväntade prisökningen

EU-parlamentarikern förklarar att det nya beslutet nu innebär en förändring från tidigare ramverk.

Då räknades enbart flygresor inom Europa in i regelverket – nu ska även utomeuropeiska resor inkluderas.

Samtidigt blir ytterligare en följd att priserna på flygbiljetter väntas stiga.

– Det är jättesvårt att beräkna exakt, men av vad jag sett gissar jag på ett prispåslag på cirkus 50 euro (motsvarande cirka 560 kronor, red. anm.) för en Medelhavsresa i Europa, säger Jakop Dalunde.

Fasar ut

Att priserna för kryssningsfartyg kommer att stiga är också någonting som ligger i linje med prognosen, i synnerhet för de som fortsätter att färdas med fossil energi.

Från och med 2026 ska kostnadsfria utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem fasas ut helt.

– Vi svenska socialdemokrater var en avgörande och pådrivande kraft för att göra utsläppshandeln mer ambitiös, säger Heléne Fritzon (S) till Aftonbladet.

Andra beskedet på kort tid

Dagens nyhet är den andra på relativt kort tid som indikerar betydande prishöjningar för den som planerar att flyga under 2023.

Bakom prisökningarna ligger nämligen också ett enormt tryck på en uppväxlad efterfrågan på resor och den ökade flygtrafiken kommer att driva på dyrare biljetter.

– Delvis drivs det av amerikanska turister som kommer till Europa efter covidpandemin, sade Michael O’Leary, vd för Europas största flygbolag Ryanair, nyligen till Sky News.

44 procent

Siffror från Office of National Statistics har redan visat att flygpriserna i december 2022 ökade med 44 procent jämfört med det tidigare året.

Pressen ökar nu på flygplatserna och flygbolagen runtom i världen – och det är tveksamt om de kan möta kraven.

– Sommarmånaderna förväntas verkligen vara utmanande ibland för Europa, Nordamerika och vissa delar av Sydostasien eftersom passagerarbelastningen förväntas öka och nå nivåer på vissa platser nära eller till och med över 2019 års nivåer, har Thomas Romig, vice ordförande för säkerhet och drift vid internationella flygplatsorganisationen ACI World, framhållit för The Globe and Mail.

Foto: E. Garrido

Text: Redaktionen