USA: Seger i valet – men fortsatt portad på FB

2022 11 17

Donald Trumps parti Republikanerna tar över makten i det amerikanska representanthuset. Det stod klart i natt. Men parallellt vidhåller sociala medier- plattformen FB att man fortsatt förbjuder Trump från att skriva inlägg på sajten.

Efter en veckas frenetiskt röstande stod det i natt klart att Republikanerna vinner makten i det amerikanska representanthuset. Det hängde i luften under rösträknandets gång, men blev just som det slagit över till torsdag i Sverige ett faktum.

För bara några dagar sedan tillföll segern Demokraterna i kongressens andra kammare, den så kallade senaten, men nu fick de konservativa revansch.

Enväldet är över

– Tänk bara. Det är officiellt, utbrast republikanen Kevin McCarthy, som troligen blir talman för representanthuset, till den amerikanska kanalen Fox News.

Han tillade:

– Det demokratiska enpartiväldet i Washington är över. Vi har sparkat Nancy Pelosi!

Även nuvarande president Joe Biden var stor i förlusten och önskade McCarthy och republikanerna lycka till.

– Jag gratulerar talman McCarthy till den republikanska segern i representanthuset, och är redo att jobba med republikanerna för att leverera resultat för arbetande familjer, yttrade presidenten, enligt tidningen Politico.

Svårare för Demokraterna

Översatt till krass politik kommer resultatet betyda att Biden får kärvare möjligheter att nå framgång för sin ideologi. Lägg till det en ökad sannolikhet att expresident Donald Trumps parti kommer att vara mer utkrävande i tonen mot Biden med troliga utredningar riktade mot honom.

Även Mike Pence, en av Trumps belackare och hans vice president under den förra mandatperioden, gav sin syn på valresultatet:

– Jag tror att vi kommer ha bättre valmöjligheter 2024, yttrade han till nyhetsbyrån AP.

Han tillade:

– Jag är väldigt säker på att republikanska primärvalsväljare kommer välja klokt.

Inte bara framgångar

Men det var inte bara framgång för Trumps parti natten till i dag. För sociala medier-plattformen Facebook fortsätter neka den extroverte expresidenten plats på FB.

Det var i samband med de dödliga attackerna mot den amerikanska kongressen i januari 2021 som Meta, bolaget som äger bland annat Facebook, stoppade honom från att sprida sitt budskap den vägen.

Företaget tillstår att förbudet gäller fram till och med januari, exakt två år efter att avstängningen trädde i kraft. Därefter tas saken upp igen.

Foto: A. Shatov

Text: Redaktionen