– SD:s förslag gynnar de som aldrig arbetat i Sverige

2021 11 09

SD:s nya pensionsförslag gynnar de som aldrig har arbetat i Sverige och det är orättvist mot alla som slitit ett helt yrkesliv.

Det anser Skattebetalarnas förening som framhåller att SD:s förslag gör att de som jobbar i dag får ta kostnaden för de som inte har arbetat överhuvudtaget i Sverige.

Inte rimligt

– Det är inte en rimlig ordning om man vill värna ett respektavstånd mellan de som kämpat och slitit ett helt yrkesliv och de som aldrig arbetat i Sverige, framför Skattebetalarnas VD Christian Ekström och chefekonom Erik Bengtzboe till DN.

Skattebetalarna kritiserar att SD vill förändra avgiften till den allmänna pensionen vilket leder till en högre indexering som får bekostas av de som arbetar i dag.

Orättvist mot kommande pensionärer

– Det gör systemet orättvist mot kommande pensionärer. Notan landar hos alla skattebetalare som arbetar. Men SD finansierar delvis även förslaget genom att teckna in intäkter från pensionsinbetalningar från medel- och höginkomsttagare som ska slussas till de med lägre pensioner. Den som tjänar mer än 45 000 kronor i månaden ska alltså betala in som vanligt till pensionssystemet på sin lön, men inte få ta del av ytterligare rätt till pension, understryker Ekström och Bengtzboe.

Till de som inte arbetat

Skattebetalarna anser även att SD-förslaget leder till mer pengar till de som inte arbetat.

– Utöver det föreslår SD att garantipensionen och bidrag ska följa med övriga pensioner upp. Det handlar om 9 miljarder kronor i höjda bidrag. Bidrag som till stor del går till människor som arbetat väldigt lite eller inte alls, åtminstone i Sverige. Det innebär också att skillnaden mellan att ha arbetat ett helt yrkesliv och att aldrig ha haft en pensionsgrundande inkomst blir liten. Det kan knappast anses rättvist att pensionen i mycket liten utsträckning baseras på dina egna insatser.

SD bör sänka skatten istället

Skattebetalarna anser att SD ska tänka om och göra en annan satsning istället.
– Det vore mycket bättre att skilja på intjänad pension och bidrag, och sänka skatten på den egenintjänade pensionen, menar Ekström och Bengtzboe.

Foto: Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="708"]