JUST NU: SD:s besked – Jimmie Åkesson nobbar Järvaveckan

2022 05 13

Partiledaren vill inte delta i samma program som Kakan Hermansson.

Redan förra veckan hotade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med att hoppa av den årligen återkommande politikerveckan Järvaveckan.

Nytt besked

Nu slår SD-ledaren fast: han kommer delta inte så länge Kakan Hermansson leder arrangemanget, rapporterar SVT.

Beslutet bekräftas i ett mejl till kanalen från partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman.

Bekräftar avhopp

Arrangören har dock inte officiellt lämnat besked om vad som ligger bakom beskedet från Jimmie Åkesson, men bekräftar att han har hoppat av.

– Jag beklagar att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna väljer att inte delta på Järvaveckan, men vi har förståelse för att varje parti fattar sina egna beslut, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av Stiftelsen The Global Village som arrangerar Järvaveckan, till TT enligt Expressen.

Feministiskt initiativ ersätter

Järvaveckan har nu uppdaterat sitt program. Förändringen innebär att Jimmie Åkessons tidigare planerade partiledartal tas bort. Inte heller någon annan från Sverigedemokraterna representeras på evenemanget, enligt SVT.

Programpunkten ersätts istället med ett tal av Teysir Subhi från Feministiskt initiativ.

Började med ELLE-galan

Bakgrunden till Jimmie Åkessons avhopp handlar om en konflikt med programledaren Kakan Hermansson och påståenden om att hon skulle ha krävt att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch portades från ELLE-galan på grund av sina uttalanden om polisen, vilket ELLE själva dementerade.

Twittrade “ACAB”

Sverigedemokraternas partiledare uppmärksammade i samma veva en gammal tweet från Hermansson där hon använde sig av uttrycket “ACAB”, en akronym för “All Cops Are Bastards”.

Åkessons ultimatum

Jimmie Åkesson ställde därefter ett ultimatum.

– Järvaveckan får helt enkelt välja – polishataren Kakan Hermansson eller partiledaren Jimmie Åkesson, framhävde han på Twitter förra veckan.

Kakan Hermansson blir kvar

Arrangören för Järvaveckan, Stiftelsen The Global Village, har dock inga planer på att stryka Kakan Hermansson från programmet.

– Vi recenserar inte vad olika partiledare säger, utan vi har ett program och kommer att fortsätta köra på det, säger Ahmed Abdirahman till SVT.

Över 50 000 besökare

Järvaveckan äger rum på Spånga IP i Stockholm 1-5 juni. Evenemanget gör i år comeback efter digitala varianter på grund av Covid-19 de senaste åren.

År 2019 besökte hela 53 000 människor arrangemanget, vilket var ett nytt rekord för Järvaveckan som årligen gått av stapeln sedan 2016.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen