JUST NU: SD:s besked – Jimmie Åkesson nobbar Järvaveckan

2022 05 13

Partiledaren vill inte delta i samma program som Kakan Hermansson.

Redan förra veckan hotade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med att hoppa av den årligen återkommande politikerveckan Järvaveckan.

Nytt besked

Nu slår SD-ledaren fast: han kommer delta inte så länge Kakan Hermansson leder arrangemanget, rapporterar SVT.

Beslutet bekräftas i ett mejl till kanalen från partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman.

Bekräftar avhopp

Arrangören har dock inte officiellt lämnat besked om vad som ligger bakom beskedet från Jimmie Åkesson, men bekräftar att han har hoppat av.

– Jag beklagar att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna väljer att inte delta på Järvaveckan, men vi har förståelse för att varje parti fattar sina egna beslut, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av Stiftelsen The Global Village som arrangerar Järvaveckan, till TT enligt Expressen.

Feministiskt initiativ ersätter

Järvaveckan har nu uppdaterat sitt program. Förändringen innebär att Jimmie Åkessons tidigare planerade partiledartal tas bort. Inte heller någon annan från Sverigedemokraterna representeras på evenemanget, enligt SVT.

Programpunkten ersätts istället med ett tal av Teysir Subhi från Feministiskt initiativ.

Började med ELLE-galan

Bakgrunden till Jimmie Åkessons avhopp handlar om en konflikt med programledaren Kakan Hermansson och påståenden om att hon skulle ha krävt att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch portades från ELLE-galan på grund av sina uttalanden om polisen, vilket ELLE själva dementerade.

Twittrade “ACAB”

Sverigedemokraternas partiledare uppmärksammade i samma veva en gammal tweet från Hermansson där hon använde sig av uttrycket “ACAB”, en akronym för “All Cops Are Bastards”.

Åkessons ultimatum

Jimmie Åkesson ställde därefter ett ultimatum.

– Järvaveckan får helt enkelt välja – polishataren Kakan Hermansson eller partiledaren Jimmie Åkesson, framhävde han på Twitter förra veckan.

Kakan Hermansson blir kvar

Arrangören för Järvaveckan, Stiftelsen The Global Village, har dock inga planer på att stryka Kakan Hermansson från programmet.

– Vi recenserar inte vad olika partiledare säger, utan vi har ett program och kommer att fortsätta köra på det, säger Ahmed Abdirahman till SVT.

Över 50 000 besökare

Järvaveckan äger rum på Spånga IP i Stockholm 1-5 juni. Evenemanget gör i år comeback efter digitala varianter på grund av Covid-19 de senaste åren.

År 2019 besökte hela 53 000 människor arrangemanget, vilket var ett nytt rekord för Järvaveckan som årligen gått av stapeln sedan 2016.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen