SD-toppar polisanmäls

2023 03 21

Toppolitikerna Linnéa Vinge samt Henrik Vinge polisanmäls av en tidigare partikamrat.

Anklagelserna handlar om förtal och falsk angivelse och riktas från Mari Malm, före detta tredjenamn på Stockholms regionlista, avslöjar Aftonbladet.

Mari Malm uteslöts ur partiet strax före valet och vill nu att polisen utreder om brott har begåtts i samband med händelsen.

"Rena lögner"

I ett brev till polisen skriver Mari Malm att hon anklagats för att ha stulit en drönare och dokument från partiets kansli samt hotat en styrelseledamot.

Hon förnekar detta och skriver att hon även nekas ta del av underlaget för anklagelserna, som däremot ska ha nått ut brett bland andra medlemmar i SD, skriver Aftonbladet.

– Om det hade varit så att jag hade gjort något fel hade det väl varit okej, men när det bara är rena lögner blir man smått irriterad, säger Mari Malm till tidningen.

Drivande i uteslutningen

Enligt Malms polisanmälan var Linnéa Vinge samt Henrik Vinge, vice gruppledare för SD i Stockholms stadshus respektive vice partiledare bakom Jimmie Åkesson, drivande i uteslutningen.

Även Göran Ek, tvåa på regionlistan, uteslöts ur partiet ungefär samtidigt som Mari Malm.

– Aftonbladet har utan framgång sökt Henrik och Linnéa Vinge för en kommentar, framhåller tidningen.

Ville inte avslöja anledning

Det var den 6 september, fem dagar före valet, som Mari Malm och Göran Ek fick ta emot beskedet om att deras namn skulle vara ovalbara i regionvalet.

Samtidigt inleddes ärenden om uteslutning, utan att SD ville tala om vad saken gällde.

– Vi kan bekräfta att det finns pågående medlemsärenden rörande dessa individer och att de är avstängda och ej valbara i avvaktan på beslut, framhöll Martin Kinnunen (SD), ledamot i partiets medlemsutskott, till Expressen.

Förnekade anklagelser

Redan då reagerade Mari Malm med bestörtning.

– Det är ju grova anklagelser. Men det är inte sant, sade Mari Malm och menade att SD:s partiledning i Stockholm sysslade med “maktmissbruk”.

– Det är helt befängda saker. Man har hittat på och förfalskat sanningen, tillade Göran Ek, som anklagade partiet för att använda sig av svepskäl.

Foto: A. Bórquez resp Sveriges Riksdag (Henrik Vinge)

Text: Redaktionen