SD-toppar polisanmäls

2023 03 21

Toppolitikerna Linnéa Vinge samt Henrik Vinge polisanmäls av en tidigare partikamrat.

Anklagelserna handlar om förtal och falsk angivelse och riktas från Mari Malm, före detta tredjenamn på Stockholms regionlista, avslöjar Aftonbladet.

Mari Malm uteslöts ur partiet strax före valet och vill nu att polisen utreder om brott har begåtts i samband med händelsen.

"Rena lögner"

I ett brev till polisen skriver Mari Malm att hon anklagats för att ha stulit en drönare och dokument från partiets kansli samt hotat en styrelseledamot.

Hon förnekar detta och skriver att hon även nekas ta del av underlaget för anklagelserna, som däremot ska ha nått ut brett bland andra medlemmar i SD, skriver Aftonbladet.

– Om det hade varit så att jag hade gjort något fel hade det väl varit okej, men när det bara är rena lögner blir man smått irriterad, säger Mari Malm till tidningen.

Drivande i uteslutningen

Enligt Malms polisanmälan var Linnéa Vinge samt Henrik Vinge, vice gruppledare för SD i Stockholms stadshus respektive vice partiledare bakom Jimmie Åkesson, drivande i uteslutningen.

Även Göran Ek, tvåa på regionlistan, uteslöts ur partiet ungefär samtidigt som Mari Malm.

– Aftonbladet har utan framgång sökt Henrik och Linnéa Vinge för en kommentar, framhåller tidningen.

Ville inte avslöja anledning

Det var den 6 september, fem dagar före valet, som Mari Malm och Göran Ek fick ta emot beskedet om att deras namn skulle vara ovalbara i regionvalet.

Samtidigt inleddes ärenden om uteslutning, utan att SD ville tala om vad saken gällde.

– Vi kan bekräfta att det finns pågående medlemsärenden rörande dessa individer och att de är avstängda och ej valbara i avvaktan på beslut, framhöll Martin Kinnunen (SD), ledamot i partiets medlemsutskott, till Expressen.

Förnekade anklagelser

Redan då reagerade Mari Malm med bestörtning.

– Det är ju grova anklagelser. Men det är inte sant, sade Mari Malm och menade att SD:s partiledning i Stockholm sysslade med “maktmissbruk”.

– Det är helt befängda saker. Man har hittat på och förfalskat sanningen, tillade Göran Ek, som anklagade partiet för att använda sig av svepskäl.

Foto: A. Bórquez resp Sveriges Riksdag (Henrik Vinge)

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA stoppar populär snabbmat

2024 05 24

Ica återkallar en av sina populäraste snabbmatsvaror.

En smörgås med tomat och mozzarella försvinner från hyllorna med omedelbar verkan.

Orsaken till återkallelsen är ett misstag i produktionen, uppger matjätten.

– Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen, framhåller Ica i ett uttalande.

Smörgåsen kan därmed utgöra en fara för konsumenter som är allergiska mot räkor.  

Allergiker som får i sig produkten kan drabbas av olika symptom.  

Hudsymtom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symtomen för personer med skaldjursallergi.

– Magbesvär, astma och anafylaktisk chock förekommer också, framhåller Livsmedelsverket.

”Viktigt att informera kunden”

Återkallelsen gäller ICA Sandwich med Tomat & Mozzarella, 145 g med bäst före-datum 09-06-2024.

– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen och det är viktigt att kunden får information om detta.

Det säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, i ett uttalande.

Stoppas i kassan

Smörgåsen går inte längre att köpa i Icas butiker, utan ska hädanefter stoppas i kassan med anledning av det rådande säljstoppet.

I ett pressutskick skriver Ica att man beklagar det inträffade.

Vidare uppmanar matjätten  kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik där den köptes.

– Reklamera via ica.se alternativt kontakta ICAs kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00, står det i pressmeddelandet.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen