SVERIGE: SD-topp vill ge kungen ny viktig roll

2022 11 25

Kungen ska föreslå Sveriges statsminister.

Det föreslår SD-ledamoten Björn Söder i en motion till riksdagen.

– Det finns därför starka skäl till att vidta åtgärder för att talmansrollen skiljs från det rent politiska spelet kring statsministerrollen och inte fortsätter att bli föremål för partipolitiska strategier och smutsigt spel. Därför bör ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen flyttas tillbaka till statschefen, som står helt utanför partipolitiken, skriver Björn Söder

Talmannens roll

I dag är det talmannen som nominerar statsministern till riksdagens ledamöter. Det står i den nuvarande regeringsformen som trädde i kraft 1974.

Kungens makt har gradvis minskat genom åren, men detta vill Björn Söder i viss mån ändra. Han hänvisar till den så kallade Torekovskompromissen 1971 och skriver att Sverige skiljer sig från andra parlamentariska demokratier eftersom talmannen föreslår landets nya statsminister.

–  Kompromissen var en del av grundlagsberedningens arbete och innebar att den svenska monarkin bestod, men till priset av att monarken fråntogs allt politiskt inflytande, till exempel vid regeringsbildningen, skriver SD-ledamoten.

Dragits in i det politiska spelet

SD-toppen anser att talmannen under de senaste åren involverats i det politiska spelet, vilket svensk politik inte upplevt tidigare.

– Efter valet 2018 såg vi hur talmansrollen drogs in i det politiska spelet om regeringsmakten på ett sätt som vi tidigare inte upplevt. I och med talmansvalen 2018 slogs också all tidigare praxis ut, framhåller Björn Söder.

Om kungen i egenskap av statschef övertar talmannens uppdrag skulle detta undvikas enligt SD-ledamoten.   

– Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen, skriver Björn Söder i motionen.

Björn Söder har tidigare föreslagit att kungen ska ta över talmannens uppdrag. SD-profilen har dock aldrig fått gehör för sitt förslag.

Snuvades på talmanspost

Björn Söder var efter riksdagsvalet påtänkt som Sverigedemokraternas förslag till talmanskandidat, men slogs sedermera ut av partikollegan Julia Kronlid.

Någonting som enligt uppgifter till Aftonbladet gjorde Söder “rasande” och som kommenterade beskedet med att han upplevde det som att partiet “spottat honom i ansiktet”.

– Björn Söder och jag har varit vänner i 12 år inom politiken, jag har väldigt stor respekt för honom. Sedan hur de inre diskussionerna varit i partiet är inget jag vill gå in på eller kommentera, sade Julia Kronlid till tidningen om frågan.

Foto: Kungahuset resp Sveriges riksdag

Text: Redaktionen