SD svänger – Klart problematiskt uppger Åkesson (SD)

2021 11 27

Nu svänger SD rejält om sin EU-parlamentariker Peter Lundgrens (SD) framtid efter domen om sexuellt ofredande igår. Så sent som i går gick Annie Lööf (C) ut med hårt kritik.

I går måndag dömdes Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren för sexuellt ofredande av Göta hovrätt som anser att det är ställt utom rimligt tvivel att EU-parlamentarikern tog en kvinna på brösten mot hennes vilja.

Utagerat vad partiet anbelangar

Efter beskedet gick SD:s partisekreterare ut med ett uttalande som gjorde Annie Lööf (C) mycket upprörd.

– Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad, uppgav Richard Jomshof (SD) till SVT.

Annie (C): Sopas under mattan

Annie Lööf (C) anser att SD mäter brottslighet med olika måttstockar beroende på vem som har utfört brottet.

– SD:s ledning försvarar en dömd sexualbrottsling med argument som för tanken till parallell rättskipning. Det säger mycket om deras sunkiga partikultur och om synen på sexualbrott. Så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan. Förkastligt, framhöll Annie Lööf (C).

Jimmie (SD): Väldigt problematiskt

Men nu kommer helt nya signaler från SD då partiledaren Jimmie Åkesson (SD) går ut i Ekot och uppmanar Peter Lundgren att ta sig en funderare kring hans möjligheter att på ett effektivt sätt kunna stanna kvar som EU-parlamentariker.

– Det är klart att det är ju väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson (SD).

Interna diskussioner

Han uppger att det nu förs samtal inom partiet.

– Det är ju en diskussion som vi för naturligtvis internt just nu, hur vi ska förhålla oss till det här. Vi har ju ännu ingen dom som har vunnit laga kraft och därför menar jag att vi har några dagar på oss att hantera det här och analysera det här ur alla tänkbara aspekter. Men det är klart att det är ju väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Väljarnas förtroende för SD

Han signalerar att han är orolig över att väljarnas förtroende för SD kan ta skada av det hela.

– Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra. Det är en fråga om trovärdighet och väljarnas förtroende både för partiets politik och för den enskilde naturligtvis Och det är ju klart att jag tycker det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han ser möjligheter att kunna verka som sverigedemokrat utan att allting kommer att överskuggas av den här domen.

Lagen är som den är

SR framhåller att det fortfarande finns tid för Peter Lundgrens advokat att överklaga domen vilket ger SD-ledningen några dagar att dryfta vidare om Peter Lundgrens framtid.

Richard Jomshof har framhållit att Peter Lundgren och den aktuella kvinna lagt saken bakom sig och är på god fot med varandra igen.

– Men en annan sida är ju det rent juridiska och lagen är ju som den är, säger Jimmie (SD).

ANALYS

Min prognos är nu att Peter Lundgren kommer att lämna sin post som EU-parlamentariker. Hans partiledare säger nu följande öppet i media:

▪Det är ju väldigt problematiskt

▪Det är en fråga om väljarnas förtroende för partiets politik

▪Det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han ser möjligheter att kunna verka som sverigedemokrat…

Min bedömning är att partiledaren därmed nästintill dragit undan sitt förtroende för – om inte Peter Lundgren som person – så i alla fall hans möjligheter att kunna fortsätta på sin post. Och utan sitt partis stöd är det svårt att fortsätta.

Min prognos är därmed att Peter Lundgren (SD) kommer att avgå.

Foto: Riksdagen