SD svänger – Klart problematiskt uppger Åkesson (SD)

2021 11 27

Nu svänger SD rejält om sin EU-parlamentariker Peter Lundgrens (SD) framtid efter domen om sexuellt ofredande igår. Så sent som i går gick Annie Lööf (C) ut med hårt kritik.

I går måndag dömdes Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren för sexuellt ofredande av Göta hovrätt som anser att det är ställt utom rimligt tvivel att EU-parlamentarikern tog en kvinna på brösten mot hennes vilja.

Utagerat vad partiet anbelangar

Efter beskedet gick SD:s partisekreterare ut med ett uttalande som gjorde Annie Lööf (C) mycket upprörd.

– Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad, uppgav Richard Jomshof (SD) till SVT.

Annie (C): Sopas under mattan

Annie Lööf (C) anser att SD mäter brottslighet med olika måttstockar beroende på vem som har utfört brottet.

– SD:s ledning försvarar en dömd sexualbrottsling med argument som för tanken till parallell rättskipning. Det säger mycket om deras sunkiga partikultur och om synen på sexualbrott. Så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan. Förkastligt, framhöll Annie Lööf (C).

Jimmie (SD): Väldigt problematiskt

Men nu kommer helt nya signaler från SD då partiledaren Jimmie Åkesson (SD) går ut i Ekot och uppmanar Peter Lundgren att ta sig en funderare kring hans möjligheter att på ett effektivt sätt kunna stanna kvar som EU-parlamentariker.

– Det är klart att det är ju väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson (SD).

Interna diskussioner

Han uppger att det nu förs samtal inom partiet.

– Det är ju en diskussion som vi för naturligtvis internt just nu, hur vi ska förhålla oss till det här. Vi har ju ännu ingen dom som har vunnit laga kraft och därför menar jag att vi har några dagar på oss att hantera det här och analysera det här ur alla tänkbara aspekter. Men det är klart att det är ju väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Väljarnas förtroende för SD

Han signalerar att han är orolig över att väljarnas förtroende för SD kan ta skada av det hela.

– Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra. Det är en fråga om trovärdighet och väljarnas förtroende både för partiets politik och för den enskilde naturligtvis Och det är ju klart att jag tycker det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han ser möjligheter att kunna verka som sverigedemokrat utan att allting kommer att överskuggas av den här domen.

Lagen är som den är

SR framhåller att det fortfarande finns tid för Peter Lundgrens advokat att överklaga domen vilket ger SD-ledningen några dagar att dryfta vidare om Peter Lundgrens framtid.

Richard Jomshof har framhållit att Peter Lundgren och den aktuella kvinna lagt saken bakom sig och är på god fot med varandra igen.

– Men en annan sida är ju det rent juridiska och lagen är ju som den är, säger Jimmie (SD).

ANALYS

Min prognos är nu att Peter Lundgren kommer att lämna sin post som EU-parlamentariker. Hans partiledare säger nu följande öppet i media:

▪Det är ju väldigt problematiskt

▪Det är en fråga om väljarnas förtroende för partiets politik

▪Det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han ser möjligheter att kunna verka som sverigedemokrat…

Min bedömning är att partiledaren därmed nästintill dragit undan sitt förtroende för – om inte Peter Lundgren som person – så i alla fall hans möjligheter att kunna fortsätta på sin post. Och utan sitt partis stöd är det svårt att fortsätta.

Min prognos är därmed att Peter Lundgren (SD) kommer att avgå.

Foto: Riksdagen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen