SD svänger – Klart problematiskt uppger Åkesson (SD)

2021 11 27

Nu svänger SD rejält om sin EU-parlamentariker Peter Lundgrens (SD) framtid efter domen om sexuellt ofredande igår. Så sent som i går gick Annie Lööf (C) ut med hårt kritik.

I går måndag dömdes Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren för sexuellt ofredande av Göta hovrätt som anser att det är ställt utom rimligt tvivel att EU-parlamentarikern tog en kvinna på brösten mot hennes vilja.

Utagerat vad partiet anbelangar

Efter beskedet gick SD:s partisekreterare ut med ett uttalande som gjorde Annie Lööf (C) mycket upprörd.

– Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad, uppgav Richard Jomshof (SD) till SVT.

Annie (C): Sopas under mattan

Annie Lööf (C) anser att SD mäter brottslighet med olika måttstockar beroende på vem som har utfört brottet.

– SD:s ledning försvarar en dömd sexualbrottsling med argument som för tanken till parallell rättskipning. Det säger mycket om deras sunkiga partikultur och om synen på sexualbrott. Så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan. Förkastligt, framhöll Annie Lööf (C).

Jimmie (SD): Väldigt problematiskt

Men nu kommer helt nya signaler från SD då partiledaren Jimmie Åkesson (SD) går ut i Ekot och uppmanar Peter Lundgren att ta sig en funderare kring hans möjligheter att på ett effektivt sätt kunna stanna kvar som EU-parlamentariker.

– Det är klart att det är ju väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson (SD).

Interna diskussioner

Han uppger att det nu förs samtal inom partiet.

– Det är ju en diskussion som vi för naturligtvis internt just nu, hur vi ska förhålla oss till det här. Vi har ju ännu ingen dom som har vunnit laga kraft och därför menar jag att vi har några dagar på oss att hantera det här och analysera det här ur alla tänkbara aspekter. Men det är klart att det är ju väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Väljarnas förtroende för SD

Han signalerar att han är orolig över att väljarnas förtroende för SD kan ta skada av det hela.

– Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra. Det är en fråga om trovärdighet och väljarnas förtroende både för partiets politik och för den enskilde naturligtvis Och det är ju klart att jag tycker det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han ser möjligheter att kunna verka som sverigedemokrat utan att allting kommer att överskuggas av den här domen.

Lagen är som den är

SR framhåller att det fortfarande finns tid för Peter Lundgrens advokat att överklaga domen vilket ger SD-ledningen några dagar att dryfta vidare om Peter Lundgrens framtid.

Richard Jomshof har framhållit att Peter Lundgren och den aktuella kvinna lagt saken bakom sig och är på god fot med varandra igen.

– Men en annan sida är ju det rent juridiska och lagen är ju som den är, säger Jimmie (SD).

ANALYS

Min prognos är nu att Peter Lundgren kommer att lämna sin post som EU-parlamentariker. Hans partiledare säger nu följande öppet i media:

▪Det är ju väldigt problematiskt

▪Det är en fråga om väljarnas förtroende för partiets politik

▪Det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han ser möjligheter att kunna verka som sverigedemokrat…

Min bedömning är att partiledaren därmed nästintill dragit undan sitt förtroende för – om inte Peter Lundgren som person – så i alla fall hans möjligheter att kunna fortsätta på sin post. Och utan sitt partis stöd är det svårt att fortsätta.

Min prognos är därmed att Peter Lundgren (SD) kommer att avgå.

Foto: Riksdagen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen