SD ställer skarpa krav på Moderaterna – Annars uteblir stödet

2021 09 23

Nu gör SD något de aldrig gjort förut – kräver direkta budgetförhandlingar med Moderaterna för att stödja M-budgeten.

Det rapporterar Expressen som konstaterar att SD en lång rad gånger sedan 2014 valt att stödja Moderaterna mot S-MP i  de viktiga budgetomröstningarna i riksdagen – men SD har aldrig krävt att få något tillbaka i form av direkta förhandlingar mellan SD och Moderaterna. Men nu vankas andra bullar.

SD-mandaten nödvändiga

– Det är ett annat läge nu. Vi behöver vara delaktiga i framtagandet av ett motförslag. Våra mandat är nödvändiga för en majoritet, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt till Expressen.

Jimmie (SD) vill vara med

Även SD:s partiledare har signalerat samma sak.

– Som det ser ut just nu så finns det ingen anledning för oss att stödja en budget som vi inte varit med och förhandlat, sa Jimmie Åkesson (SD) till tidningen nyligen.

Finns alternativa vägar

Expressen lyfter även fram att en annan möjlig väg för M-KD-SD är att inte enas om en hel budget utan bara om att stoppa vissa S-MP-delar och att lägga till några få egna delar. Den varianten skulle inte kräva liket mycket förhandlingar mellan M-KD-SD.

ANALYS
SD:s krav är mycket intressanta och sätter fingret på följande:

▪Det är inte bara S-MP som har en utmaning att enas med V och C.

▪Även M-KD har en utmaning när det gäller att enas med SD

▪Och ska även L vara med så blir utmaningen för M-KD ännu större

▪SD känner sig troligen inte helt säkra på var de har M och vill nu markera vad som gäller

SD i liknande läge som V

Samtidigt är det alldeles självklart att SD kräver att få igenom en del egen politik om de ska säga ja till en M-KD-budget. På samma sätt som V vill få genomslag för att stödja S så vill SD får genomslag för att stödja M. Allt annat vore ett oväntat svek mot egna väljarna.

Det hela kan helt enkelt summeras så här – Dörrmattorna tid tycks vara över i svensk politik.

Ebba Busch (KD) kan komma att inta en central roll i möjliga samtal mellan M-SD då alla tre partier ingår i den gruppering som utgör huvudalternativet till ett omval av S-MP-regeringen 2022. M och KD är också mycket samspelta när det gäller budgetarbetet.

Framgångsrik strategi

Den mest framgångsrika strategin för V respektive SD i detta läget är sannolikt att inte kräva reformer på det område där partierna står som längst ifrån S-MP-C respektive M-KD.

Kraftiga V-skattehöjningar eller kraftiga SD-socialförsäkringshöjningar är med andra ord inte den smidigaste vägen att gå.

Foto: Jimmie Åkesson FB, Ulf Kristersson FB, Ebba Busch FB

[yop_poll id="626"]