SD rasar mot evenemang i skolan

2024 05 31

Ett evenemang för elever i Västergötland har fått lokala Sverigedemokraterna att gå i taket.

Under våren har samtliga tredjeklassare i orten Lilla Edet utanför Trollhättan deltagit i ett arrangemang där barnen får lyssna på sagor.

Arrangören bakom sagostunden är dragshowgruppen Bland drakar och dragqueens.

Och att evenemanget sker på skoltid kritiseras å de grövsta av Frej Dristig (SD), oppositionsråd i Lilla Edet som kallar det “jättebeklagligt”, rapporterar TTELA.

– Det är ändå någon form av perversion att vuxna män ska klä ut sig i kvinnokläder inför barn. Man sår könsförvirring hos barn som behöver vägledning av vuxenvärlden, inte mer förvirring, säger Frej Dristig till lokaltidningen.

"Kulturkrig"

Oppositionsrådet hänvisar till en kulturstrategi som antogs i kommunen förra året där särskilt fokus lades på genus och ickenormativa identiteter.

SD gjorde vid tillfället motstånd mot fokusområdet och enligt Frej Dristig bedrevs ett “kulturkrig” i fullmäktige.

– Om det var en föreställning i kommunens lokaler som var självfinansierad och där föräldrar själva kunde välja, det hade varit en helt annan sak. Vi hade kanske haft åsikter om det också, men det här är så påtvingande på alla barn, säger Frej Dristig.

Klätt ut sig till brandmän

Anna Chorell (M), ordförande i Lilla Edets bildningsnämnd, avfärdar SD:s kritik.

Hon anser att det inte är en politisk fråga och pekar på att man haft många i skolan som klätt ut sig och läst sagor, bland annat brandmän.

Det viktiga är att barn uppmuntras till att läsa, menar Anna Chorell.

På tapeten tidigare

Sverigedemokraterna har även vid tidigare tillfällen kritiserat sagostunder med dragqueens.

För två år sedan var frågan hett omdiskuterad när SD stoppade liknande arrangemang på ett bibliotek i Trelleborg och förra året uppmärksammade även partiledare Jimmie Åkesson ämnet i en partiledardebatt.

– Jag tycker att det är helt vansinnigt att ”Skamlös vinhora” får skattepengar för att läsa sagor för barn. Där går åtminstone min gräns, sade Åkesson och syftade på dragartisten Miss Shameless Winewhore, som enbart använder första delen av artistnamnet vid evenemang för barn.

– Sagostunderna är framtagna för barn och anpassade för barn, svarade Miss Shameless enligt SVT.

Foto: T. Flowe

Text: Redaktionen


JUST NU: “Störig” funktion i bilar tas bort

2025 07 18

Den omtalade pekskärmen bredvid ratten kan bli historia i svenska bilar.

Redan nu bekräftar flera biltillverkare att de kommer att byta ut funktionen, som av många anses störig och distraherande.

– Det är inte så förvånande att inbyggda digitala skärmar i bilen är en distraktion säger Jacob Sidenvall från riksförbundet M Sverige. 

– Mobiltelefonanvändning ger böter i trafiken men idag kommer meddelanden och information upp även på bilens skärm, som bara blir större och större.

Tillverkare säger nej

Nu kan den kritiserade skärmen vara på väg bort.

Åtminstone i bilar som eftersträvar högsta betyg av den europeiska bilsäkerhetsorganisationen Euro NCAP, uppger M Sverige.

Funktionen kommer istället att ersättas av klassiska fysiska knappar.

– Det är glädjande att säkerhetsmedvetenheten ökat och att biltillverkare redan meddelat att de kommer att återgå till knappar för kontrollpaneler säger Jacob Sidenvall. 

LÄS MER: Många bilägare får oväntad faktura – betala inte

Stjäl uppmärksamhet från vägen

Ett av problemen som pekas ut med skärmarna är tiden som föraren lägger ned på att hantera den.

Den som kör i 60 kilometer i timmen hinner 30 meter på blott två sekunder. Och enligt en norsk studie använder förare i snitt 23,5 sekunder för att exempelvis byta låt på musikspelaren.

Hela 10,2 sekunder, uppdelat på flera kortare blickar, lades på att titta på skärmen.

– Att justera saker via skärm tar mycket mer tid och uppmärksamhet jämfört med att göra det med en fysisk knapp eller ett vred, säger Jacob Sidenvall.

Han tillägger:

– Det är inte så konstigt. Den digitala miljön är mindre förutsägbar än en knapp som sitter där den sitter, och väldigt ofta tvingas blicken bort från trafiksituationen för att se till så att fingrarna hamnat rätt. Det blir en distraktion i flera moment: först vänds blicken mot skärmen, sedan flyttas handen tillsammans med blicken och sist måste man ofta använda synen för att bekräfta att man fått till rätt inställning.

LÄS MER: Biljätte störtdyker på börsen

Foto: Jeshoots.com

Text: Redaktionen


Höstfenomen slår till mot Sverige – mitt i sommarvädret

2025 07 18

Ett för årstiden ovanligt fenomen slår mot nästan hela landet.

På flera håll i framför allt södra halvan av landet har regnet periodvis vräkt ned de senaste veckorna.

I Löten i Dalarna kom exempelvis 30 millimeter regn – bara på midsommar. En och en halv vecka senare föll lika mycket regn igen.

Det är inga rekord, men det har kommit ungefär 30–40 procent mer än vad man hade räknat med, säger Sverker Hellström som är klimatolog på SMHI till Aftonbladet.

Ovanligt fenomen har inträffat

Trots skyfallen var juni totalt sett torrare än normalt, åtminstone när det gäller Götaland.

Nu varnar Sveriges geologiska undersökning för ovanligt låga grundvattennivåer – i stora delar av Sverige.

Ett fenomen som vanligtvis inte inträffar förrän på hösten. Förklaringen är att det inte regnat och snöat tillräckligt mycket under vintern och våren.

Nivåerna är mycket under de normala för årstiden i större delen av Götaland, samt i östra Svealand och i vissa delar av Norrland, framhåller myndigheten.

Kan tvingas hämta vatten

Det är framför allt små magasin hushållen med egenborrade brunnar som drabbas värst.

Om brunnarna sinar riskerar många att drabbas. Då kan folk behöva hämta vatten på andra håll.

– Drygt en miljon permanentboende personer är beroende av enskild vattenförsörjning. Ungefär lika många fritidsboende får sitt vatten från egen brunn, påpekar SGU.

Även nivåerna i de stora magasinen som står för kommunal vattenförsörjning har sjunkit till låga nivåer, bland annat på Gotland, Öland och i Blekinge.

Och det väntas bli värre.

– Just nu ser vi nivåer som motsvarar kanske de lägsta nivåerna vi brukar se på året, men i och och med att vi har en bra bit kvar innan vi får en återfyllning av magasinen kan vi förvänta oss att det sjunker ytterligare, säger Erik Öhman, hydrolog på SGU, till SR.

Foto: Sveriges geologiska undersökning

Text: Redaktionen