SD-profil vill utrota omdiskuterat djur i Sverige

2023 01 02

Sverigedemokraternas talesperson i jaktfrågor, Magnus Persson, vill att vargen försvinner helt i landet.

Det meddelar SD-politikern efter att den största vargjakten i modern tid drar igång idag, rapporterar SVT.

Magnus Persson går därmed längre i frågan än var SD som parti ställer sig gällande vargens vara eller icke vara.

– Personligen tycker inte jag att vi behöver ha någon varg i Sverige, sedan har ju partiet en annan åsikt. Det fanns en orsak till att man tog bort vargen en gång i tiden, säger han till tv-kanalen och berättar att han själv möjligen ska försöka skjuta varg i vinter.

Vill halvera stammen

Vinterns jakt kommer att bedrivas i Sveriges fem mest vargtäta län: Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland.

Enligt den senaste räkningen finns det drygt 460 vargindivider i Sverige. Naturvårdsverket angav en referensnivå på 300 vargar år 2019, men det anser regeringen alltså inte är tillräckligt.

Ett beslut fattades redan 2013 om att minska vargstammen ännu mer än så – ned till 170-270 individer.

– Vi har betydligt fler vargar nu i Sverige, och då är det bra att man ökar jakttrycket, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till SVT, som även han planerar att delta i jakten.

Kritiseras av forskare

Totalt får upp till 75 vargar dödas i årets jakt. En siffra som kan jämföras med att det totalt fällts 203 stycken i samtliga licensjakter som ägt rum sedan 2010.

Av Sveriges jägarförbund beskrivs jakten som nödvändig, men den kritiseras av flera organisationer som utan framgång försökt överklaga jaktbeslutet.

Även forskare ifrågasätter en vargstam på så låg nivå som 170-270 individer och menar att det kan leda till att djuret utrotas.

– En isolerad stam som är nästan lika inavlad som barn till syskon har inte gynnsam bevarandestatus. Att säga något annat är inte bara att bortse från vissa studier, utan från ett helt fält av bevarandegenetik. Det är inte seriöst, säger biologen Guillaume Chapron till SVT, som också menar att Sverige försöker kringgå EU-lagar genom att halvera vargstammen.

Ska slå ut revir

Målet med vinterns jakt är att slå ut hela revir.

– För att minska koncentrationen av varg väljer länsstyrelserna ut specifika revir som omfattas av licensjakten som tas bort genom jakt och på så sätt minska koncentrationen av vargrevir. Ett revir består av en hona, en hane och deras valpar, säger David Höök, vilthandläggare på Länsstyrelsen Värmland, till Aftonbladet.

Behåller skalle som trofé

Jägarna som deltar måste skyndsamt rapportera in till Länsstyrelsen när en varg skjutits. Därefter besiktas vargen och skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för hälsokontroll.

Det är dock vanligt att jägare får behålla skallen som trofé.

– Vi tar vara på en tand från skallen för åldersbedömning, och sedan skickar vi tillbaka skallen mot en kostnad, berättar Elina Thorsson, viltveterinär på SVA, för Aftonbladet.

Foto: Sveriges Riksdag resp J. Felise

Text: Redaktionen


Dansk reaktion mot USA chockar forskarna: “Helt sjukt”

2025 03 18

Det danska förtroendet för USA rasar till nya bottennivåer.

Danmark är en av USA:s mest pålitliga vänner i världen.

Vi har kämpat sida vid sida med amerikanerna i många, många decennier. Vi är en av USA:s viktigaste och bästa allierade.

Det underströk Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att USA:s vicepresident JD Vance kallat danskarna för en “dålig allierad” tidigare i år.

"Riktigt sjukt"

Men efter Trump-administrationens återkommande anspråk på att ta över Grönland, tullkriget mot Europa och, enligt kritikerna, vurmandet för Ryssland syns nu effekterna.

Danskarna har fullständigt tappat förtroendet för USA som allierad, visar en undersökning i tidningen Berlingske.

Uppemot 92 procent anser att Danmark borde lita mer på Europa än på USA för sin säkerhet.

Hela 41 procent ser dessutom USA som ett potentiellt hot.

Siffrorna är på de nivåerna att de mer eller mindre chockar forskarna.

– Det är en riktigt sjuk siffra. Jag trodde aldrig att jag skulle se den, säger Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till Berlingske.

Fundamental förändring

Det som pågår är enligt professorn en fundamental förändring i hur danskarna uppfattar USA.

– Även på 60-, 70- och 80-talen, när många danskar var emot Nato och kritiska mot USA, var det ingen som trodde att amerikanerna inte skulle hjälpa oss om vi behövde det, säger Mikkel Vedby Rasmussen.

Den danska forskaren säger  att förtroenderaset även beror på att det som kommuniceras från USA:s regering i princip låter som slagord direkt från Kreml.

LÄS MER: Kris i USA – ber Danmark om hjälp

Sjunkit 20 procentenheter

För tre år sedan, i mars 2022, uppgav 65 procent av danskarna att man hade ett mycket högt förtroende för att Nato skulle försvara Danmark vid händelse av krig.

Idag har den siffran sjunkit radikalt.

Den senaste mätningen visar att blott 46 procent tror att Nato skulle rycka in vid ett sådant scenario.

Analysen från undersökningens resultat är att danskarna har insett allvar, menar Gorm Rye Olsen, professor i statsvetenskap vid Roskilde universitet.

– Det är ett uttryck för att befolkningen förstår vad som händer, säger han.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Biljättens chockbesked – 7 500 jobb försvinner

2025 03 18

Audi bromsar in rejält.

Det är tuffa tider i bilbranschen.

På måndagskvällen kommer besked om att biljätten Audi – som ägs av Volkswagen – kommer att införa ett nytt besparingsprogram.

Det innebär att så många som 7 500 jobb försvinner fram till 2029, rapporterar Reuters.

Nytt besparingsprogram

Volkswagens Audi kommer att ta bort upp till 7 500 jobb i Tyskland fram till 2029 inom områden som administration och utveckling.

Det framhåller biltillverkaren på måndagen, och blir därmed den senaste tyska bilindustriaktören som minskar kostnaderna.

De planerade åtgärderna, som ledningen och arbetstagarrepresentanter enades om på måndagen, ska spara biltillverkaren 1 miljard euro – motsvarande elva miljarder kronor per år på medellång sikt.

Redan dragit ner

Audi har redan dragit ner på cirka 9 500 produktionsjobb sedan 2019, ett steg som man då sade skulle frigöra flera miljarder euro för att finansiera övergången till elbilar och öka marginalerna till 9-11 procent.

Audi har gått dåligt under de senaste åren och rörelsemarginalen sjönk till 4,5 procent under de första nio månaderna 2024 från 7 procent under samma period föregående år på grund av svag försäljning på de viktigaste marknaderna.

“Behöver bli snabbare”

Styrelsens ordförande Gernot Döllner har uttalat sig om beslutet.

– Audi måste bli snabbare, mer flexibelt och mer effektivt. En sak är klar: detta kommer inte att vara möjligt utan anpassningar av personalstyrkan, säger han till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Kunde blivit fler

Företaget och företagsrådet har varit oeniga om besparingsplanen, men har nu enats om ett koncept. 

Det kunde ha blivit ännu fler jobb som kapades.

Företagsrådets ordförande Jörg Schlagbauer säger att företaget ursprungligen planerade att eliminera 12 000 jobb.

Audis beslut är ytterligare ett bevis på svårigheterna i bilbranschen – där allt från de största jättarna till mindre bilhandlare har fått det oerhört tufft under de senaste åren.

Foto: C. Aranda

Text: Redaktionen