SD-profil vill utrota omdiskuterat djur i Sverige

2023 01 02

Sverigedemokraternas talesperson i jaktfrågor, Magnus Persson, vill att vargen försvinner helt i landet.

Det meddelar SD-politikern efter att den största vargjakten i modern tid drar igång idag, rapporterar SVT.

Magnus Persson går därmed längre i frågan än var SD som parti ställer sig gällande vargens vara eller icke vara.

– Personligen tycker inte jag att vi behöver ha någon varg i Sverige, sedan har ju partiet en annan åsikt. Det fanns en orsak till att man tog bort vargen en gång i tiden, säger han till tv-kanalen och berättar att han själv möjligen ska försöka skjuta varg i vinter.

Vill halvera stammen

Vinterns jakt kommer att bedrivas i Sveriges fem mest vargtäta län: Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland.

Enligt den senaste räkningen finns det drygt 460 vargindivider i Sverige. Naturvårdsverket angav en referensnivå på 300 vargar år 2019, men det anser regeringen alltså inte är tillräckligt.

Ett beslut fattades redan 2013 om att minska vargstammen ännu mer än så – ned till 170-270 individer.

– Vi har betydligt fler vargar nu i Sverige, och då är det bra att man ökar jakttrycket, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till SVT, som även han planerar att delta i jakten.

Kritiseras av forskare

Totalt får upp till 75 vargar dödas i årets jakt. En siffra som kan jämföras med att det totalt fällts 203 stycken i samtliga licensjakter som ägt rum sedan 2010.

Av Sveriges jägarförbund beskrivs jakten som nödvändig, men den kritiseras av flera organisationer som utan framgång försökt överklaga jaktbeslutet.

Även forskare ifrågasätter en vargstam på så låg nivå som 170-270 individer och menar att det kan leda till att djuret utrotas.

– En isolerad stam som är nästan lika inavlad som barn till syskon har inte gynnsam bevarandestatus. Att säga något annat är inte bara att bortse från vissa studier, utan från ett helt fält av bevarandegenetik. Det är inte seriöst, säger biologen Guillaume Chapron till SVT, som också menar att Sverige försöker kringgå EU-lagar genom att halvera vargstammen.

Ska slå ut revir

Målet med vinterns jakt är att slå ut hela revir.

– För att minska koncentrationen av varg väljer länsstyrelserna ut specifika revir som omfattas av licensjakten som tas bort genom jakt och på så sätt minska koncentrationen av vargrevir. Ett revir består av en hona, en hane och deras valpar, säger David Höök, vilthandläggare på Länsstyrelsen Värmland, till Aftonbladet.

Behåller skalle som trofé

Jägarna som deltar måste skyndsamt rapportera in till Länsstyrelsen när en varg skjutits. Därefter besiktas vargen och skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för hälsokontroll.

Det är dock vanligt att jägare får behålla skallen som trofé.

– Vi tar vara på en tand från skallen för åldersbedömning, och sedan skickar vi tillbaka skallen mot en kostnad, berättar Elina Thorsson, viltveterinär på SVA, för Aftonbladet.

Foto: Sveriges Riksdag resp J. Felise

Text: Redaktionen