SD-profil vill utrota omdiskuterat djur i Sverige

2023 01 02

Sverigedemokraternas talesperson i jaktfrågor, Magnus Persson, vill att vargen försvinner helt i landet.

Det meddelar SD-politikern efter att den största vargjakten i modern tid drar igång idag, rapporterar SVT.

Magnus Persson går därmed längre i frågan än var SD som parti ställer sig gällande vargens vara eller icke vara.

– Personligen tycker inte jag att vi behöver ha någon varg i Sverige, sedan har ju partiet en annan åsikt. Det fanns en orsak till att man tog bort vargen en gång i tiden, säger han till tv-kanalen och berättar att han själv möjligen ska försöka skjuta varg i vinter.

Vill halvera stammen

Vinterns jakt kommer att bedrivas i Sveriges fem mest vargtäta län: Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland.

Enligt den senaste räkningen finns det drygt 460 vargindivider i Sverige. Naturvårdsverket angav en referensnivå på 300 vargar år 2019, men det anser regeringen alltså inte är tillräckligt.

Ett beslut fattades redan 2013 om att minska vargstammen ännu mer än så – ned till 170-270 individer.

– Vi har betydligt fler vargar nu i Sverige, och då är det bra att man ökar jakttrycket, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till SVT, som även han planerar att delta i jakten.

Kritiseras av forskare

Totalt får upp till 75 vargar dödas i årets jakt. En siffra som kan jämföras med att det totalt fällts 203 stycken i samtliga licensjakter som ägt rum sedan 2010.

Av Sveriges jägarförbund beskrivs jakten som nödvändig, men den kritiseras av flera organisationer som utan framgång försökt överklaga jaktbeslutet.

Även forskare ifrågasätter en vargstam på så låg nivå som 170-270 individer och menar att det kan leda till att djuret utrotas.

– En isolerad stam som är nästan lika inavlad som barn till syskon har inte gynnsam bevarandestatus. Att säga något annat är inte bara att bortse från vissa studier, utan från ett helt fält av bevarandegenetik. Det är inte seriöst, säger biologen Guillaume Chapron till SVT, som också menar att Sverige försöker kringgå EU-lagar genom att halvera vargstammen.

Ska slå ut revir

Målet med vinterns jakt är att slå ut hela revir.

– För att minska koncentrationen av varg väljer länsstyrelserna ut specifika revir som omfattas av licensjakten som tas bort genom jakt och på så sätt minska koncentrationen av vargrevir. Ett revir består av en hona, en hane och deras valpar, säger David Höök, vilthandläggare på Länsstyrelsen Värmland, till Aftonbladet.

Behåller skalle som trofé

Jägarna som deltar måste skyndsamt rapportera in till Länsstyrelsen när en varg skjutits. Därefter besiktas vargen och skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för hälsokontroll.

Det är dock vanligt att jägare får behålla skallen som trofé.

– Vi tar vara på en tand från skallen för åldersbedömning, och sedan skickar vi tillbaka skallen mot en kostnad, berättar Elina Thorsson, viltveterinär på SVA, för Aftonbladet.

Foto: Sveriges Riksdag resp J. Felise

Text: Redaktionen


Willys stoppar populära chips – allt försvinner från hyllorna

2024 04 12

Ett omfattande prisbråk utspelar sig i svensk dagligvaruhandel.

Nu försvinner de populära chipsen Pringles från Hemköps, Willys och City Gross sortiment.

Anledningen till beslutet är att supportbolaget Dagab, som ansvarar för inköp till butikerna, inte lyckats nå en överenskommelse med Pringles-ägaren Kellogg's.

Dagab anser att Kellogg's höjt priserna för mycket på de populära chipsen.

–  Vi som dagligvaruaktör lägger stor vikt vid att både värna konsumentens intressen av prisvärda produkter och att producenter och leverantörer ska få skäligt och rimligt betalt.

Det säger Marie Svaton, kommunikationschef på Dagab, till sajten Ehandel.

Vidare konstaterar Svaton att butikerna endast kommer att stoppa produkter av märket Pringles. Andra varor från Kellogg's kommer fortfarande vara en del av sortimentet.

– Det här är inget nytt. Vi fattar alltid sortimensbeslut på kommersiella grunder och det händer därmed att sortimentet revideras. I detta fall utgick Pringles ur sortimentet redan i vecka 3, säger Marie Svaton till sajten.

Stoppat kaffe

Det är inte första gången som Willys, Hemköp och City Gross stoppar en populär produkt.

I slutet av mars meddelade butikerna att produkter från kaffejätten Zoégas försvinner från butikshyllorna – eftersom Dagab inte kommer överens om prissättningen med Nestlé som äger Zoégas.

Dagabs Marie Svaton framhöll att Nestlé höjt priserna på Zoégas-produkter ”orimligt mycket”.

–  När vi får aviseringar om prisjusteringar så är det viktigt att det är rimliga och väl underbyggda. När vi inte anser det så kan det hända att vi inte kommer överens, men det här är som sagt dialoger som vi har löpande, sa hon till Dagligvarunytt. 

Tillhör Axfood

Willys, Hemköp och City Gross tillhör Axfood-koncernen.

Axfood är en av de ledande aktörerna inom dagligvaruhandeln i Sverige med 13 000 årsanställda och en nettoomsättning om drygt 80 miljarder kronor.

Här är koncernens nyckeltal för 2023:

Nettomomsättning:

81 111 Mkr (73 474)

Rörelseresultat:

3 353 Mkr (3 101)

Rörelsemarginal:

4,1 % (4,2)

Medelantalet anställda:

13 185

Egenägda butiker/handlarägda butiker

337/266

Försäljningsandel hållbarhetsmärkta varor

26,6 %

Källa: Axfood  

Foto: Willys Axfood 

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 12

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen