SD-profil lämnar partiet – Anser att SD gått för långt högerut

2021 10 07

SD-profilen Annelie Fälth Simonsson som var ordförande för SD i Kristianstad innan Björn Söder tog över, lämnar nu Sverigedemokraterna.

Hon tycker inte längre att SD är ett parti som det känns naturligt för henne att vara med i.

SD går mer mot höger

– Jag känner mig inte hemma längre i Sverigedemokraternas politik. Jag vill mer mot mitten och de går mer mot höger, säger hon till Kristianstadsbladet.

Hon betonar att det inte ligger något bråk eller konflikt bakom hennes beslut utan det handlar helt enkelt om att Sverigedemokraterna börjat gå för långt ut mot högerkanten.

Andra partier ändrar sig

– De frågor som jag brinner för och har drivit inom skola och hedersrelaterade frågor har flera av de andra partierna också börjat uppmärksamma nu. Och när de andra partierna har börjat tänka som vi tänkte innan i dessa frågor har SD styrt ännu mer åt höger, som jag uppfattar det. Och då känner jag mig inte hemma där, säger Annelie Fälth Simonsson till Kristiandsbladet.

Blir politisk vilde

Hon kommer dock att stanna kvar i politiken som politisk vilde vilket innebär att hon behåller en rad tunga poster inom bland annat kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och barn- och utbildningsnämnden.

Överväger andra partier

Framöver kan hon tänka sig att gå med i Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna istället indikerar hon då hon för tidningen framhåller att att det kan bli aktuellt att ansluta till ett annat parti men säger nej till V, MP, S och C.

Annelie Fälth Simonsson var tidigare ordförande för SD i Kristianstad men gick ned till andra vice ordförande i samband med att SD:s Björn Söder tog över rollen som förste ordförande.

ANALYS

Det har hänt vid flera tillfällen att politiker lämnat andra partier och gått över till SD men tvärtom – att SD-politiker lämnar SD och byter över till andra partier är ingen vanlig nyhet i media.

I samband med att SD inte längre kan kalla sig för ett nytt parti i större sammanhang så kan dock detta fenomen komma att bli allt vanligare.

Foto: Kristianstads kommun

[yop_poll id="721"]

Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen