Tidigare SD-profil kräver att få göra comeback

2022 11 10

Rebecka Ädel (SD) lämnade samtliga politiska uppdrag efter avslöjande om nazistisk aktivism i slutet av oktober.

Men nu har hon ångrat sig och kräver att få återvända till sitt uppdrag i Nynäshamns kommun, rapporterar Expressen.

Hon hävdar att avhoppet var ett “förhastat beslut”.

– [Avsägelsen var] ett förhastat beslut som skrevs på utan eftertanke i en mycket pressad situation, framhåller Ädel i en skrivelse till kommunen.

– [Jag vill därför] återta denna avsägelse och därmed ta tillbaka mina uppdrag som politiker i Nynäshamns kommun, fortsätter hon.

Inledde utredning

Rebecka Ädel kandiderade för Sverigedemokraterna i nämnda kommun, där partiet tog hem 17,8 procent av rösterna i kommunvalet. Ädel var även den politiker som fick flest personkryss i samma val.

Efter att Expressen tillsammans med Expo avslöjat att politikern under flera år bland annat var aktiv på högerextrema sajten Nordfront inledde hennes parti en utredning av den 32-åriga politikern.

– Uppgifterna som framkommit är synnerligen allvarliga och har ingen som helst plats i partiet. Vi har därför påbörjat en process hos partiets medlemsutskott där ärendet kommer att utredas i enlighet med våra interna rutiner, framhöll SD:s pressavdelning enligt tidningen vid tillfället.

"Står inte bakom"

På eget bevåg valde alltså Ädel själv att hoppa av både sina politiska uppdrag och partiet.

– Med anledning av medieuppmärksamhet runt Rebecca Ädel vill Sverigedemokraterna Nynäshamn understryka att vi inte står bakom något av det som framkommit i reportagen och tar helt avstånd från all typ av främlingsfientlighet, rasism och nazism, skrev SD i Nynäshamn i samband med beskedet.

Sverigedemokraterna har hittills inte kommenterat Ädels önskemål om att nu få återvända till politiken – en vecka efter att hon avsade sig sina uppdrag.

Stor tidigare granskning

Sverigedemokraterna har tidigare uppmärksammats för högerextrema inslag.

I slutet av augusti fastslog en stor granskning från  researchföretaget Acta Publica att 214 SD-kandidater i höstens riksdagsval har koppling till nazism eller högerextremism.

– Närmare 80 procent, av de senaste valens över tusen kandidater med bakgrund i, eller med kopplingar till, högerextremism, har kandiderat för Sverigedemokraterna, skrev författarna i rapporten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avfärdade granskningen som ”oseriöst”.

– Det är gamla vänsterextremister som har skrivit den här rapporten.  Det är inte seriöst. Jag ger inte mycket för den där rapporten, sa han i SVT:s program Utfrågningen.

Text: Redaktionen