VAL 2022: SD-politiker utlyste sexvarning kopplad till vaccin – förklarar sig

2022 09 09

Det är SD:s riksdagskandidat Elsa Widding som i ett mejl hävdar att covid-19-vaccinet kan överföras mellan två personer som har sex med varandra.

När Aftonbladet konfronterar henne med påståendet i mejlet hävdar hon initialt att hon inte uttryckt åsikten, men medger i nästa stund att så inte är fallet, för att till sist säga:

– Just nu känns det lite onödigt att ta sprutor om man inte har något problem, vi får väl avvakta lite och se, säger hon till tidningen.

Farligt protein

Mejlkonversationen härrör från 2021 och i den hävdar Widding att det kommer regelbundna rapporter om hur farligt spikproteinet i covid-19-vaccinet är.

Hon påstår att proteinet kan lagras i äggstockar, mjälte och benmärg, att det är osäkert hur det överförs mellan individer, men att sexuellt umgänge, där en är vaccinerad, skulle vara “uteslutet”.

“Fan aldrig skrivit”

– Det har jag fan aldrig skrivit, alltså jag förstår inte. Det kan jag tala om för dig rakt av, jag skulle inte tänka tanken att det skulle spela någon som helst roll. Absolut inte, säger hon till Aftonbladet.

Klimatexpert

SD-politikerna har annars gjort sig känd i sin roll som klimatexpert.

Som sådan har hon hävdat att det saknas skäl till klimatångest och i en intervju med nättidskriften Kvartal säger hon att hennes klimatförnekande inte är “speciellt kontroversiell” utan bara går emot “mediernas bild”.

Tar säkert plats

SD har den senaste mandatperioden haft 61 ledamöter i Sveriges riksdag, så mycket talar för att Widding, som står på 13:e plats på partiets riksdagslista, kommer att ta en av de 349 riksdagsplatserna efter valet.

I den senaste SVD/Sifo-undersökningen ligger SD på 21,7 procent av väljarkåren, vilket ger dem ett betryggande avstånd ner till M.

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen