JUST NU: SD-politiker i blåsväder

2022 08 16

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona har hamnat i blåsväder.

Christopher Larsson (SD) får nu motta kritik efter att han skrattgillat en kommentar i sociala medier.

Uppmaning i sociala medier

Kommentaren var riktad mot den socialdemokratiska riksdagsledamoten Magnus Manhammar från Blekinge.

Bakgrunden är att en person gått ut på sociala medier med en uppmaning om att kasta dart på Magnus Manhammars bild på Socialdemokraternas valaffischer.

Skrattande smiley

Sverigedemokraten Christopher Larsson ska därefter ha emojimarkerat kommentaren med en skrattande smiley.

Magnus Manhammar är upprörd och orolig efter påhoppet och lyfter fram vikten av att motarbeta hat och hot i sociala medier.

– På sin egen Facebooksida tillåter och skrattar gruppledaren Christopher Larsson (SD) när en person skriver att den vill kasta dart på mig.
Antingen syftar den som skriver bara på Socialdemokraternas valplakat på mig eller så vill den som skriver också kasta dart på mig som person och politiker, framhåller Manhammar på Facebook.

Inte genomtänkt

– Både jag och Christopher har ett ansvar att som offentliga personer att hålla en god ton och rensa bort hotfulla kommentarer på våra sociala medier sidor, betonar Manhammar.

– Det här verkar tyvärr SD:s gruppledare helt ha missat.
– Istället bidrar han till en allt mer hotfull valrörelse genom att först tillåta kommentaren och sedan också trycka på skratta-knappen för den.
Det här är verkligen inte okej.

Sverigedemokraternas gruppledare medger nu att hans agerande inte var lyckat.

– Det var inte genomtänkt från min sida, säger Christopher Larsson (SD) till SVT.

Vill ha en ursäkt

Samtidigt indikerar Larsson att han inte tycker att det är lika allvarligt som Manhammar anser.

– Jag tycker ändå att Manhammars reaktion är överdriven, säger Larsson (SD).

Nu vill Manhammar att Larsson ber om ursäkt för det inträffade.

– Jag vill ha en ursäkt av SD:s gruppledare i Karlskrona, betonar Manhammar.

– Jag är en av många politiker som pga av mitt engagemang för demokrati utsätts för hot och därmed tvingas leva med skyddad identitet både för mig och min familj. Även mina små barn tvingas leva med detta, poängterar S-politikern.

Foto: SD Karlskrona

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen