SD-politiker häktas för styckmord – SD avvaktar rättsprocessen

2021 11 22

En politiker i Sverigedemokraterna misstänks för styckmord och SD:s pressavdelning uppger att partiet följer utvecklingen avseende rättsprocessen.

SD-politikern anlände med en filt framför ansiktet till Stockholms Tingsrätt där häktningsförhandlingen alldeles nyss ägde rum bakom lyckta dörrar.

Häktas för mycket grova brott

Beskedet blev att SD-politikern häktas misstänkt för styckmord.

Stockholms Tingsrätt meddelar att SD-politikern skall häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

SD uttalar sig i pressen

Sverigedemokraternas Pressavdelning på riksnivå har gått ut i Expressen och uttalat sig om händelseutvecklingen som rör det misstänkta styckmordet.

– Det är synnerligen obehagliga uppgifter, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal till tidningen.

SD avvaktar rättsprocessen

Sverigedemokraterna följer utvecklingen avseende rättsprocessen för att ta ställning i frågan framöver.

– Personens medlemskap är fryst i takt med att polisen utreder misstanken om brott. I övrigt avvaktar vi rättsprocessen innan vidare åtgärder, säger Sverigedemokraternas pressekreterare till tidningen.

Sverigedemokraterna uppger att SD-politikern kommer att avpolletteras om han fälls.

–Blir han dömd sitter han givetvis inte kvar i partiet, säger en pressavdelningen vid SD:s riksavdelning till Expressen.

SD-politikern är i 60-årsåldern

SVT rapporterar att den misstänkte SD-politikern är en man i 60-årsåldern.

– Bevisningen har sådan styrka att jag menar att sannolika skäl föreligger för att den personen har begått det aktuella brottet, säger åklagaren Marina Chirakova till Aftonbladet.

Människohuvud påträffat av städare

Det började med att offrets huvud hittades i en säck i Karlbergskanalen som rinner mitt i centrala Stockholm mellan Kungsholmen och Norrmalm. Den förfärliga upptäckten gjordes av städarbetare som rensade Karlbergskanalen och enligt uppgifter till SVT var det en dykare som gjorde det obehagliga fyndet och hittade människohuvudet.

Låg inte länge i vattnet

SVT rapporterar om att huvudet inte skall ha legat så länge i vattnet. Ännu fler kroppsdelar har påträffats vid Junibacken på Djurgården. Och enligt Expressen har kroppsdelar även påträffats på en tredje plats.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och brott mot griftefriden och enligt Aftonbladet har offret varit försvunnen en period. SVT uppger att det 60-åriga offret ska vara hemmahörande i Stockholm.

Befarar att politikern avviker

Åklagaren har befarat att sverigedemokraten ska fly undan ordningsmakten vilket var ett av skälen till han begärdes häktad.

– Det finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt drar sig undan lagföring. Det finns också en risk för att han kan undanröja bevis eller på något på annat sätt försvårar utredningen, sade åklagaren till Aftonbladet.

Tros ha mördats i Nyköping

Åklagaren berättar även vid vilken tidpunkt som offret skall ha mördats.

– Mordet ska ha skett någon gång under perioden 8-16 september i Nyköping, säger åklagare Marina Chirakova till Expressen.

Personen blev först anhållen i sin frånvaro, därefter gripen och nu alltså häktad. Det är oklart vilken relation offret haft till den misstänkta politikern.


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen