SD-politiker häktas för styckmord – SD avvaktar rättsprocessen

2021 11 22

En politiker i Sverigedemokraterna misstänks för styckmord och SD:s pressavdelning uppger att partiet följer utvecklingen avseende rättsprocessen.

SD-politikern anlände med en filt framför ansiktet till Stockholms Tingsrätt där häktningsförhandlingen alldeles nyss ägde rum bakom lyckta dörrar.

Häktas för mycket grova brott

Beskedet blev att SD-politikern häktas misstänkt för styckmord.

Stockholms Tingsrätt meddelar att SD-politikern skall häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

SD uttalar sig i pressen

Sverigedemokraternas Pressavdelning på riksnivå har gått ut i Expressen och uttalat sig om händelseutvecklingen som rör det misstänkta styckmordet.

– Det är synnerligen obehagliga uppgifter, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal till tidningen.

SD avvaktar rättsprocessen

Sverigedemokraterna följer utvecklingen avseende rättsprocessen för att ta ställning i frågan framöver.

– Personens medlemskap är fryst i takt med att polisen utreder misstanken om brott. I övrigt avvaktar vi rättsprocessen innan vidare åtgärder, säger Sverigedemokraternas pressekreterare till tidningen.

Sverigedemokraterna uppger att SD-politikern kommer att avpolletteras om han fälls.

–Blir han dömd sitter han givetvis inte kvar i partiet, säger en pressavdelningen vid SD:s riksavdelning till Expressen.

SD-politikern är i 60-årsåldern

SVT rapporterar att den misstänkte SD-politikern är en man i 60-årsåldern.

– Bevisningen har sådan styrka att jag menar att sannolika skäl föreligger för att den personen har begått det aktuella brottet, säger åklagaren Marina Chirakova till Aftonbladet.

Människohuvud påträffat av städare

Det började med att offrets huvud hittades i en säck i Karlbergskanalen som rinner mitt i centrala Stockholm mellan Kungsholmen och Norrmalm. Den förfärliga upptäckten gjordes av städarbetare som rensade Karlbergskanalen och enligt uppgifter till SVT var det en dykare som gjorde det obehagliga fyndet och hittade människohuvudet.

Låg inte länge i vattnet

SVT rapporterar om att huvudet inte skall ha legat så länge i vattnet. Ännu fler kroppsdelar har påträffats vid Junibacken på Djurgården. Och enligt Expressen har kroppsdelar även påträffats på en tredje plats.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och brott mot griftefriden och enligt Aftonbladet har offret varit försvunnen en period. SVT uppger att det 60-åriga offret ska vara hemmahörande i Stockholm.

Befarar att politikern avviker

Åklagaren har befarat att sverigedemokraten ska fly undan ordningsmakten vilket var ett av skälen till han begärdes häktad.

– Det finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt drar sig undan lagföring. Det finns också en risk för att han kan undanröja bevis eller på något på annat sätt försvårar utredningen, sade åklagaren till Aftonbladet.

Tros ha mördats i Nyköping

Åklagaren berättar även vid vilken tidpunkt som offret skall ha mördats.

– Mordet ska ha skett någon gång under perioden 8-16 september i Nyköping, säger åklagare Marina Chirakova till Expressen.

Personen blev först anhållen i sin frånvaro, därefter gripen och nu alltså häktad. Det är oklart vilken relation offret haft till den misstänkta politikern.